100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

5 tips: Hoe krijg je inspiratie voor een nieuw fotoproject

maandag 20 juli 2020, 16:32 door | 3.922x gelezen | 3 reacties

De valkuil van fotografie is dat je er zo mee bezig kunt zijn. Letterlijk, bedoel ik. Je zou bijna vergeten dat het een middel is, een middel om je verhaal te vertellen. Maar de meesten komen nooit zo ver, en dat is zonde. Daarom hieronder een handleiding in 4 stappen.

1. Gebruik fotografie als een middel, niet als doel


Het verleidelijk om bezig te zijn met fotografie zélf: je koopt de laatste / beste / duurste / meest populaire objectieven, je bent geabonneerd op fototijdschriften en op je laptop staat de meest recente nabewerkingssoftware.

Op zich niks mis mee natuurlijk – mits je daar blij van wordt. Maar bij mij blijft er dan toch iets knagen. Want als je je enkel richt op fotografie als doel, dan is de kans groot dat je fotowerk bestaat uit losse foto's die nauwelijks onderlinge samenhang vertonen.

Wanneer jouw camera slechts een middel is om jouw eigen visie te delen, verandert er iets in de manier van fotograferen. Je gaat dan veel meer tijd besteden aan de keuze voor een thema waar je langere tijd aan werkt.

Hoe vind je jouw thema? Daarvoor moet je beginnen bij jezelf: wat vind je interessant, hoe kijk jij naar de wereld? Jouw onderwerpkeuze is hetgeen waarmee je je onderscheid van andere fotografen. En de kunst is om jouw andere blik goed te vertalen in een fotografisch beeld dat past bij jouw stijl.

Tijd om concreet te worden. Wat doe ik dan om tot mijn onderwerp te komen?

2. Koop een notitieboekje (en schrijf erin)


De eerste – en meest belangrijke – keuze die een fotograaf maakt, is wat hij gaat fotograferen. Dat kun je aan het toeval overlaten, of je gaat er serieus mee aan de slag. Dat betekent dat je moet doorgronden wat jíj wil vertellen. Stap één is daarom om alles op te schrijven wat je interesseert.

Notitieboekje

Alles ja. Films, gedichten, flarden van conversaties die blijven hangen, herinneringen, beelden uit de krant. Of misschien wel een lijstje met dagelijkse ergenissen. Als het maar dingen zijn die jou bezig houden.

3. Ga selecteren


Een boekje vol met losse flarden maakt je nog geen verhalende fotograaf. Wel helpt het je om een rode draad te vinden in wat je interesseert. Met een beetje geluk ga je er thema's in ontdekken, kun je dingen groeperen.

Wat ook helpt is om een een ander er naar te laten kijken en te vragen welke verbanden die persoon ziet. Vervolgens maak je een lijstje met mogelijke onderwerpen voor fotoprojecten. Bij ieder idee stel je jezelf de volgende 5 vragen:

Is het onderwerp te visualiseren?
Is het onderwerp voldoende afgebakend?
Heb je zín om je verder te verdiepen in dit onderwerp?

Werken aan een thema


4. Maak een plan


Het klinkt saai maar het helpt wel: een plan waarin staat wat je de komende tijd allemaal gaat doen. Welke locaties ga je bezoeken om te fotograferen? Ga je mensen interviewen? Wil je boeken lezen die aansluiten bij je onderwerp? Schrijf het allemaal in je plan. En bepaal hoeveel tijd alles kost.

Dat plan hoef je overigens niet in beton te gieten. De kans is groot dat je er uiteindelijk toch van afwijkt omdat je al gaandeweg weer een andere afslag neemt. Maar dat geeft niet. Want kaders helpen je vooral in het begin om te starten. Ben je eenmaal bezig dan wordt het vanzelf een verslaving.

5. Plan wekelijks tijd in om aan je onderwerp te werken


Dit is de meest belangrijke stap: maak een afspraak met jezelf over hoeveel tijd per week je hier aan gaat besteden. Want zonder aandacht gebeurt er niks. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer ideeën je bovendien gaat krijgen. Je hersens gaan als het ware 'aan' voor jouw onderwerp.

Veel plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

3 reacties

 1. Petra
  Petra schreef op dinsdag 21 juli 2020 om 11:34  | reageer

  stap 2 ontbreekt zo te zien! Het is wat verwarrend: er staat '4 stappen' maar wel weer '5 tips'... Verder leuk artikel hoor !

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 21 juli 2020 om 18:57  | reageer

  Dag Petra, dank voor je opmerkzaamheid! Ik heb het meteen aangepast, als het goed is klopt het nu weer vrolijk

 3. John Oosterhuis
  John Oosterhuis schreef op woensdag 22 juli 2020 om 11:03  | reageer

  Elvira bedankt. Leuk ook om wekelijks je Kronkelingen te lezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord