Bram Berkien

8 inspirerende foto's van klimmers

vrijdag 23 maart 2012, 21:11 door | 7.583x gelezen | 6 reacties

Sinds enige tijd volg ik de website Fstoppers.com. Hier verschijnen dagelijks nieuwe filmpjes over fotografie en videografie, alsmede columns en fotoseries. Een paar weken geleden is een van de medewerkers een serie begonnen met foto's van Flickr die allen binnen een telkens ander thema passen.

Ik vond dit vrij verfrissend en wil proberen om hier op Photofacts zelf ook dergelijke bijdragen te leveren. Het is boeiend om te zien wat de interpretatie van verschillende fotografen van een bepaald thema is, om te zien hoe zij in stijl verschillen.

Ik zal hierbij in eerste instantie uitgaan van mijn eigen interesses, maar mocht iemand een goed thema weten dan is dat uiteraard welkom. De thema's zullen over het algemeen gebaseerd zijn op de inhoud en het onderwerp van de foto's. De foto's die ik kies binnen het thema zijn wat mij betreft sterk vanwege wat er te zien is, of uitzonderlijk mooi. Per thema zal ik zo'n tien foto's selecteren.

De eerste bijdrage ligt dicht bij mijn eigen interessegebied (zo kun je altijd het beste beginnen, zegt men). Ik heb foto's gezocht van klimmers. Deze sporters fotograferen is een vrij lastige onderneming, omdat je al heel gauw uitkomt bij de stereotype foto van achteren en onderen, waarbij niet veel meer is te zien dan een achterwerk.

Interessanter, maar ook lastiger wordt het als de fotograaf zich ook aan of op de wand bevindt. Dat houdt ook meteen in dat je als fotograaf enige vaardigheid in het klimmen moet hebben. Wat wel weer meehelpt zijn de vaak schitterende omgevingen waar de sport beoefend wordt.

Laat je inspireren door de foto's, en opmerkingen over deze eerste editie zijn uiteraard welkom.
Alle foto's zijn doorgelinkt naar de Flickr-pagina van de fotograaf, en bij sommige foto's staat ook een link naar de eigen website van de fotograaf, zeker het bekijken waard.

Climbing at St. Triphon 8
Foto door Sam Cotton


Bouldering
Foto door Synne Tonidas


Hop Hop!
Foto door Jonay Galván


Justin Ridgely dances under the Arch, Oahu, Hawaii.
Foto door Eddie Gianelloni


Shazza
Foto door John Palmer


Bouldering in Moab
Foto door Curtis Bullock


Chomp
Foto door Andrew Kornylak (zijn website is een aanrader)Foto door Steve Byrne

Bram Berkien

Over de auteur

Bram is een zelfstandig fotograaf uit Eindhoven die zich richt op filmische series en ongeposeerde aansprekende zwart-wit portretten. Met zijn werk richt hij zich op eigenzinnige merken, bedrijven en personen. Zijn werk is te zien op bramberkien.nl.

6 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 24 maart 2012 om 05:03

  Het is geen onaardig idee maar ik heb het gevoel dat PF lezers vooral geïnteresseerd zijn in achtergrondinformatie over de beelden. En dat wordt met een portfolio zoals deze wat moeilijk. Bovendien kun je geen vragen rechtstreeks aan de makers stellen. Niettemin mooie foto's!

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 24 maart 2012 om 09:11

  Daar heb je een punt Ton, maar ik ben van mening dat er al genoeg series waar die informatie wel beschikbaar is verschijnen. Jijzelf bent bijvoorbeeld een frequente leverancier van mooie beelden + overwegingen vrolijk De toegevoegde waarde van zo'n gemengd portfolio is juist dat je ziet hoe verschillende mensen het zelfde onderwerp fotograferen.

 3. Andrew Kornylak
  Andrew Kornylak schreef op zaterdag 24 maart 2012 om 13:11

  Feel free to direct any questions about my photograph to akornylak@gmail.com

 4. Eddie Gianelloni
  Eddie Gianelloni schreef op zaterdag 24 maart 2012 om 13:19

  Thanks again Bram. Feel free to email me as well at eddie@eddiegianelloni.com

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.641 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.641 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.