De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Renske Spijkers

Adembenemend PatagoniŽ in vijf foto's

zondag 8 oktober 2017, 14:41 door | 4.311x gelezen | 14 reacties

In het afgelopen jaar heb ik een prachtige rondreis gemaakt door een groot gebied in het uiterste puntje van Zuid-Amerika, namelijk PatagoniŽ. Het is een uniek gebied met ruige landschappen en ťťn van de meest verassende gebieden ter wereld.

Tijdens deze reis heb ik me vooral verbaasd over de combinatie van het ruwe landschap met uitgestrekte weidse pampa's (grasvlakten) en enorme hoogteverschillen. Het is een reis geweest waarin ik niet alleen de toeristische attracties wilde vastleggen, maar juist ook de andere kant van dit gebied.

Het contrast van het uitgestrekte landschap in tegenstelling tot de bekende hoge pieken van de bergen wilde ik vereeuwigen. Ik neem je graag mee door dit adembenemende PatagoniŽ aan de hand van vijf foto's.

Motivatie


Toen ik in 2009 na mijn vakantie in New York thuis kwam, was ik niet helemaal tevreden over de foto's die ik had gemaakt. Ik vond het jammer dat het gros van mijn foto's totaal niet oogde zoals ik het in New York daadwerkelijk had beleefd.

Deze vakantie heeft me geÔnspireerd om mezelf continu te verbeteren in het maken van foto's. Je zou kunnen zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is. Elk jaar weer verbeter ik mezelf om zo perfecte foto's met de juiste belichting en met de beste compositie te maken.

Uiteraard komt daar ook altijd een stukje techniek bij kijken waarin ik mezelf ook continu in wil verbeteren.

Deze hobby in fotografie combineer ik maar al te graag met mijn grote passie voor reizen. Ik leg het liefst foto's van diverse landschappen en straatbeeld vast. Het is ontspannend om in de buitenlucht hiermee bezig te zijn.

Daarnaast vind ik het maken van foto's een extra beleving geven aan de reis die ik maak. Dat komt met name doordat ik na de reis vaak enthousiaste reacties ontvang van de mensen in mijn directe omgeving.

Ik krijg hier veel voldoening van, want het inspireert de mensen weer om te gaan reizen. Een win-win situatie wat mij betreft en de reden waarom ik zo graag fotografeer.

1. Ruta 40 (El Chalten Ė ArgentiniŽ)


Op deze foto wilde ik laten zien hoe weids het landschap waardoor we heen reden is. Ik heb de weg links met opzet in beeld gebracht zodat je kunt ervaren hoe de omgeving is wanneer je deze route aflegt.

Ruta 40 - El Chalten - ArgentiniŽ


2. Torres del Paine National Park - Chili


Torres del Paine is ťťn van de toeristische trekpleisters van Chili. Voor mij een uitdaging om van deze veel gefotografeerde pieken een foto te maken die toch nťt iets anders is. Dit heb ik gedaan door van de gebaande paden af te wijken zodat ik op andere plekken zou komen en dat kan je verrassende beelden opleveren.

Torres del Paine


3. Op weg naar Fitz Roy (ArgentiniŽ)


Deze foto wordt door elke reiziger gemaakt die hier komt. Vanuit de vlakke pampa's zie je ineens in de verte deze rotsen liggen. Mount Fitz Roy. Het is ook maar geluk hebben met het weer of je ze ziet liggen.

Fitz Roy (ArgentiniŽ)


4. Lake Pehoe (Torres del Paine)


Vaak zijn het de weersomstandigheden die zorgen dat een foto wordt zoals hij is. Op deze foto sloeg het weer in een paar minuten tijd helemaal om. Harde wind, regen en onweer verdreven de zon terwijl ik op een wankel bruggetje naar het eilandje, wat in dit meer ligt, liep.

Lake Pehoe (Torres del Paine NP)


4. Torres del Paine


Ook hier zorgen de weersomstandigheden voor een bijzondere foto. Op deze plek staat altijd veel wind. Dit boompje kan groeien, maar wel met de windrichting mee...

Torres del Paine National Park - Chili


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Renske Spijkers

Over de auteur

Renske Spijkers motiveert en inspireert graag mensen met haar reisfotoís. Ze waant zich graag buiten de gebaande paden zodat ze de schoonheid van de minder toeristische plekken, zoals de natuur als stad vast kan leggen.

14 reacties

 1. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op zondag 8 oktober 2017 om 18:46

  Hallo Renske, één voor één prachtige foto’s, maar als serie toch hopelijk wat opbouwende kritiek. Voor een serie vind ik ze te veel van hetzelfde, allemaal min of meer doorkijkjes met een centrale compositie. Het zijn ook allemaal landschappen en je het laat niet het “leven” in Patagonië zien. Met slechts 5 foto’s leg je jezelf een enorme uitdaging op, maar dat maakt het ook weer leuk. Mijn advies zou zijn toch iets meer variatie te laten zien, bijvoorbeeld ook een foto met meer detail en niet alleen overzicht foto’s. Een beetje spelen met je compositie standpunten kan ook helpen. Door bewuster om te gaan met het lijnenspel kan je spanning in de serie brengen.

 2. Iri
  Iri schreef op maandag 9 oktober 2017 om 08:37

  Hoi Renke,

  Wat een prachtige foto's! Vindt het juist heel mooi dat je in alle foto's iets heel anders laat zien, maar toch dezelfde sfeer weet vast te leggen. Ik houd ervan!

 3. Janneke
  Janneke schreef op maandag 9 oktober 2017 om 14:08

  Prachtige foto's zus!

 4. CK
  CK schreef op maandag 9 oktober 2017 om 16:03

  Het zijn zonder uitzondering kleurrijke en strakke platen, maar fotografisch is er wel wat op te merken. Foto 5 is een rommeltje op de voorgrond, je hebt geen idee waar je naar moet kijken. En om nou 2x dezelfde bergkloof in een serie van 5 op te nemen is toch een beetje jammer. Foto 4 is een klassieke scene met dat bruggetje zo mooi in het midden, ik ken wel iemand die die heel graag had willen maken. Nummer 3 vind ik te makkelijk. De achtergrond is te weinig aanwezig om te imponeren. Een bewuste keuze om niet precies in het midden te staan? Da; had je misschien nog een stukje verder naar rechts gekund.
  Foto 2 oogt op de voorgrond ook wat druk en rommelig. Je wilt daar terecht “iets” hebben, maar dit werkt niet. De takken links steken ook uit voor de berg en dat kijkt niet lekker.
  Foto 1 is prima, maar die had overal vandaan kunnen komen. Door de extreme groothoek komt de lucht niet echt tot zijn recht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord