Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Renske Spijkers

Adembenemend PatagoniŽ in vijf foto's

zondag 8 oktober 2017, 14:41 door | 4.940x gelezen | 14 reacties

In het afgelopen jaar heb ik een prachtige rondreis gemaakt door een groot gebied in het uiterste puntje van Zuid-Amerika, namelijk PatagoniŽ. Het is een uniek gebied met ruige landschappen en ťťn van de meest verassende gebieden ter wereld.

Tijdens deze reis heb ik me vooral verbaasd over de combinatie van het ruwe landschap met uitgestrekte weidse pampa's (grasvlakten) en enorme hoogteverschillen. Het is een reis geweest waarin ik niet alleen de toeristische attracties wilde vastleggen, maar juist ook de andere kant van dit gebied.

Het contrast van het uitgestrekte landschap in tegenstelling tot de bekende hoge pieken van de bergen wilde ik vereeuwigen. Ik neem je graag mee door dit adembenemende PatagoniŽ aan de hand van vijf foto's.

Motivatie


Toen ik in 2009 na mijn vakantie in New York thuis kwam, was ik niet helemaal tevreden over de foto's die ik had gemaakt. Ik vond het jammer dat het gros van mijn foto's totaal niet oogde zoals ik het in New York daadwerkelijk had beleefd.

Deze vakantie heeft me geÔnspireerd om mezelf continu te verbeteren in het maken van foto's. Je zou kunnen zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is. Elk jaar weer verbeter ik mezelf om zo perfecte foto's met de juiste belichting en met de beste compositie te maken.

Uiteraard komt daar ook altijd een stukje techniek bij kijken waarin ik mezelf ook continu in wil verbeteren.

Deze hobby in fotografie combineer ik maar al te graag met mijn grote passie voor reizen. Ik leg het liefst foto's van diverse landschappen en straatbeeld vast. Het is ontspannend om in de buitenlucht hiermee bezig te zijn.

Daarnaast vind ik het maken van foto's een extra beleving geven aan de reis die ik maak. Dat komt met name doordat ik na de reis vaak enthousiaste reacties ontvang van de mensen in mijn directe omgeving.

Ik krijg hier veel voldoening van, want het inspireert de mensen weer om te gaan reizen. Een win-win situatie wat mij betreft en de reden waarom ik zo graag fotografeer.

1. Ruta 40 (El Chalten Ė ArgentiniŽ)


Op deze foto wilde ik laten zien hoe weids het landschap waardoor we heen reden is. Ik heb de weg links met opzet in beeld gebracht zodat je kunt ervaren hoe de omgeving is wanneer je deze route aflegt.

Ruta 40 - El Chalten - ArgentiniŽ


2. Torres del Paine National Park - Chili


Torres del Paine is ťťn van de toeristische trekpleisters van Chili. Voor mij een uitdaging om van deze veel gefotografeerde pieken een foto te maken die toch nťt iets anders is. Dit heb ik gedaan door van de gebaande paden af te wijken zodat ik op andere plekken zou komen en dat kan je verrassende beelden opleveren.

Torres del Paine


3. Op weg naar Fitz Roy (ArgentiniŽ)


Deze foto wordt door elke reiziger gemaakt die hier komt. Vanuit de vlakke pampa's zie je ineens in de verte deze rotsen liggen. Mount Fitz Roy. Het is ook maar geluk hebben met het weer of je ze ziet liggen.

Fitz Roy (ArgentiniŽ)


4. Lake Pehoe (Torres del Paine)


Vaak zijn het de weersomstandigheden die zorgen dat een foto wordt zoals hij is. Op deze foto sloeg het weer in een paar minuten tijd helemaal om. Harde wind, regen en onweer verdreven de zon terwijl ik op een wankel bruggetje naar het eilandje, wat in dit meer ligt, liep.

Lake Pehoe (Torres del Paine NP)


4. Torres del Paine


Ook hier zorgen de weersomstandigheden voor een bijzondere foto. Op deze plek staat altijd veel wind. Dit boompje kan groeien, maar wel met de windrichting mee...

Torres del Paine National Park - Chili


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Renske Spijkers

Over de auteur

Renske Spijkers motiveert en inspireert graag mensen met haar reisfotoís. Ze waant zich graag buiten de gebaande paden zodat ze de schoonheid van de minder toeristische plekken, zoals de natuur als stad vast kan leggen.

14 reacties

 1. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op zondag 8 oktober 2017 om 18:46  | reageer

  Hallo Renske, één voor één prachtige foto’s, maar als serie toch hopelijk wat opbouwende kritiek. Voor een serie vind ik ze te veel van hetzelfde, allemaal min of meer doorkijkjes met een centrale compositie. Het zijn ook allemaal landschappen en je het laat niet het “leven” in Patagonië zien. Met slechts 5 foto’s leg je jezelf een enorme uitdaging op, maar dat maakt het ook weer leuk. Mijn advies zou zijn toch iets meer variatie te laten zien, bijvoorbeeld ook een foto met meer detail en niet alleen overzicht foto’s. Een beetje spelen met je compositie standpunten kan ook helpen. Door bewuster om te gaan met het lijnenspel kan je spanning in de serie brengen.

 2. Iri
  Iri schreef op maandag 9 oktober 2017 om 08:37  | reageer

  Hoi Renke,

  Wat een prachtige foto's! Vindt het juist heel mooi dat je in alle foto's iets heel anders laat zien, maar toch dezelfde sfeer weet vast te leggen. Ik houd ervan!

 3. Janneke
  Janneke schreef op maandag 9 oktober 2017 om 14:08  | reageer

  Prachtige foto's zus!

 4. CK
  CK schreef op maandag 9 oktober 2017 om 16:03  | reageer

  Het zijn zonder uitzondering kleurrijke en strakke platen, maar fotografisch is er wel wat op te merken. Foto 5 is een rommeltje op de voorgrond, je hebt geen idee waar je naar moet kijken. En om nou 2x dezelfde bergkloof in een serie van 5 op te nemen is toch een beetje jammer. Foto 4 is een klassieke scene met dat bruggetje zo mooi in het midden, ik ken wel iemand die die heel graag had willen maken. Nummer 3 vind ik te makkelijk. De achtergrond is te weinig aanwezig om te imponeren. Een bewuste keuze om niet precies in het midden te staan? Da; had je misschien nog een stukje verder naar rechts gekund.
  Foto 2 oogt op de voorgrond ook wat druk en rommelig. Je wilt daar terecht “iets” hebben, maar dit werkt niet. De takken links steken ook uit voor de berg en dat kijkt niet lekker.
  Foto 1 is prima, maar die had overal vandaan kunnen komen. Door de extreme groothoek komt de lucht niet echt tot zijn recht.

 5. Jennifer
  Jennifer schreef op maandag 9 oktober 2017 om 16:28  | reageer

  Prachtige foto's! Ik ben geinspireerd 😄

 6. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 12:24  | reageer

  HDR fotografie met veel adobe werk, maar het slaat aan!
  Interessant zou zijn als je de Raw versie kon downloaden en bekijken, misschien een optie voor de toekomst?

 7. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 13:26  | reageer

  HDR met veel Adobe...schrijft Geerjansen. Kan inderdaad mooi zijn. Wel jammer om nog indruk te maken met gewoon een foto. En dan alleen de techniek van de doka gebruiken in lightroom.
  groeten Theo

 8. CK
  CK schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 14:11  | reageer

  Dit is helemaal geen HDR. Gewoon in RAW en plaatselijk doordrukken/tegenhouden. Belichtingsruimte zat.

 9. marianne
  marianne schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 16:31  | reageer

  Hallo Renske,

  Prachtige foto's !
  ik was er verleden jaar ook, je raakt niet uitgekeken en uitgefotografeerd. Het gaat hier ook om het adembenemende landschap en veel minder om het leven daar.
  De laatste foto lijkt wat veel op de tweede.

 10. wim van de meerendonk
  wim van de meerendonk schreef op dinsdag 10 oktober 2017 om 22:09  | reageer

  ik vind vooral de eerste een schoonheid van een foto. En altijd leuk om te zien. Ik ben hier in 2005 geweest (ca 3 maanden, heb alleen maar waardeloze foto's uit het beginnende digitale tijdperk, en helaas beschadigde dia's (door transportkrassen), en ik moet nog eens terug!

 11. Huub S.
  Huub S. schreef op vrijdag 13 oktober 2017 om 11:31  | reageer

  Best wel mooie foto's, maar jammer dat het een beetje van hetzelfde is. Er is in Patagonie zoveel diversiteit (heb er zelf ook rondgereisd), maar dat mis ik een beetje in deze serie foto's. Kan de auteur misschien ook even de instellingen van de camera aangeven en wat er aan bewerkt is?

 12. Robert
  Robert schreef op zaterdag 14 oktober 2017 om 19:27  | reageer

  Nice Renske,....en je was natuurlijk ook lekker op vakantie!
  Met fotoschietgroeten Robert.

 13. RaphaŽl De Vos
  RaphaŽl De Vos schreef op zaterdag 14 oktober 2017 om 23:23  | reageer

  Halo Renske,
  Zonder meer inderdaad adembenemende foto's waar elke kritiek m.i. deels ingegeven wordt door frustratie aan eigen onkunde. Weinigen doen je na!!!! Schitterend.

 14. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op vrijdag 20 oktober 2017 om 22:33  | reageer

  @Renske: jammer dat je zelf niet even reageert. Jij bent degene die de foto’s gemaakt heeft en de vragen kunt beantwoorden!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord