Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Toeset - Ohsevensix

Architectuurfotografie: Kleur, een chromatische botsing

dinsdag 12 september 2017, 20:02 door | 4.272x gelezen | 0 reacties

Ik ben architect en oprichter van OhSevenSix in Breda. Mijn architectuurfotografie beperkt zich niet tot eigen werk.

Ik zet fotografie in als onderzoeksmethode, om werk van collega's uit heden en verleden beter te begrijpen en te waarderen. In dit artikel leg ik kleurgebruik bij architectuur(-fotografie) uit.

Daniel buren gestreepte wandvlakken


Op mijn blogsite OhSevenSix worden voor architectuurfotografie een zestal thema's aangemaakt:

 • Kleur
 • Ritme
 • Licht
 • Contrast
 • Detail
 • Textuur


Mijn @rtoo's blogsite is Engelstalig. De thema's worden aangekondigd als:
- Colour, a chromatic collision
- Texture: don't finish!
- Masterly play of masses in Light
- Slave to the Rhythm
- Contradistinction in Contrast?
- God is in the Detail

De reeks van zes blogs wordt steeds vertaald naar het Nederlands voor Photofacts. Hier de eerste blog over kleurgebruik bij architectuurfotografie.

Kleurgebruik in architectuur


Het gebruik van kleur in architectuur is niet evident. De modernisten hadden een bijzondere relatie tot kleur. Binnen De Stijl prevaleerde het gebruik van primaire kleuren.

Primaire kleuren


Terwijl architecten als Richard Meier kleur geheel uitgebannen hebben en uitsluitend wit gebruiken waren tijdgenoten juist aan het experimenteren met kleur.

Puristen gebruiken kleur uitsluitend als het een eigenschap is van een toegepast materiaal, zoals het oranje-rood van roest op Corten-staal of blauw-groen van geoxideerd koper.

Puristen kleur toegepast materiaal


Er zijn ook regionale verschillen en trends. Scandinavische architectuur is overwegend kleurrijk, terwijl Vlamingen vaak met warme grijstinten werken.

Vlamingen warme grijstintenIn Nederland bestaan allerlei stromingen naast elkaar.

Nederland allerlei stromingen


Van een minimalistisch kleuraccent in de smetteloos witte sociale woningbouw van Havermans Hielkema architecten in Breda tot het knallend, brandende oranje van NEXT architects in Almere. Architecture Must Burn, stelden Aaron Betsky en Erik Adigard in hun gelijknamig manifest uit 2000.

Next knallend brandend oranje


Havermans hielken smetteloos witte woningbouw


Soms is kleur een toevoeging aan architectuur, als een schilderij of wandschildering.

Dat geldt zeker voor het werk van de Franse conceptueel kunstenaar DaniŽl Buren. Hij is vooral bekend van z'n gestreepte wandvlakken. De ruimte krijgt er een andere beleving door en ook een andere betekenis.

Daniel buren gestreepte wandvlakken


Hetzelfde geldt voor het werk van de Nederlander Peter Struycken. Zijn kiosken met computer-gegenereerde tegelpatronen uit 1975 zijn onlangs gerestaureerd en in het nieuwe station van Breda geÔntegreerd.

Peter struijken computer gegenereerde tegelpatronen


Een andere beweging zie je bij Christian de Potzamparc en Steven Holl. Ze zetten kleur op een subtiele manier in, gebruik makend van veranderingen die ontstaan in de intensiteit door het daglicht dat op gekleurde vlakken valt.

Holl indirect aangelichte kleurvlakken


Holl doet dat door gebruik te maken van reflectie van indirect aangelichte kleurvlakken, in navolging van Le Corbusier. Beiden hebben ongetwijfeld ook wel eens in een gotische kathedraal geslenterd om zich te laten verrassen door de reflectie van gebrandschilderde ramen. Of dat de Sint Jan in Den Bosch is geweest? Wie zal het zeggen.

Holl reflectie gebrandschilderde ramen


In de muziek maar ook in taal wordt kleur vaak overdrachtelijk gebruikt, als kleuring. Chromatisch is in de muziek niet zomaar "gekleurd" maar een kleuring door met halve tonen te spelen.

Chromatisch subtiele kleuring


Een dergelijke subtiele vorm van kleuring botst met het polychrome van CaraÔbische architectuur of met de brandende monochrome objecten van NEXT en MVRDV.

Het is wel te vinden in de subtiele kleuring die Christian de Potzamparc gaf aan La Philharmonie de Luxembourg. Daarmee brengt hij de wereld van architectuur en muziek samen en dat levert interessante fotografie op.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Frank Toeset - Ohsevensix

Over de auteur

Onder de naam @rtoo's maakt Frank Toeset foto's, schilderijen en tekeningen. In zijn fotografie richt hij zich vooral op architectuur en tango. Frank Toeset is architect, hij deed zijn opleiding aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord