Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Michelle Peeters

De collectie belicht door: Marwan Magroun

zondag 1 maart 2020, 17:17 door | 3.193x gelezen | 0 reacties

De Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun presenteert zijn persoonlijke keuze uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In totaal heeft Magroun 22 foto's geselecteerd die hem intrigeren. Net als in zijn eigen werk spreekt uit deze selectie zijn fascinatie voor de stad Rotterdam en haar inwoners.

Er zijn onder andere foto's van Ton den Haan, Robert de Hartogh, Carel van Hees en Peter Martens te zien, die de harde kant van het Rotterdam uit de jaren 70 en 80 blootleggen. Naast foto's uit de museumcollectie is werk van Magroun zelf te zien.

Peter martens carel van hees

(links) West-Kruiskadekwartier, Rotterdam, 1975 © Peter Martens / Nederlands Fotomuseum;
(rechts) Rotterdam, 1999 © Carel van Hees / Nederlands Fotomuseum

Volgens hem toont zijn selectie dat migratie en diversiteit continu en razendsnel aan verandering onderhevig zijn: Voor fotografen uit de collectie was migratie echt een onderwerp. Als kind uit een migrantengezin ben ik nu verteller en kan ik hieraan nieuwe verhalen toevoegen.

De selectie


Tijdens zijn zoektocht in de collectie van het Nederlands Fotomuseum werd hij geconfronteerd met beelden van Rotterdam van dertig jaar geleden, plekken die er niet meer zijn. Zo selecteerde hij foto's van Ton den Haan, Robert de Hartogh en Peter Martens, die onder meer de arme Rotterdamse wijken van de jaren '70 en '80 in beeld brachten.

Afgebroken woningen en laaggeschoold werk voeren de boventoon. Turkse kinderen die met gescheurde kleding op straat spelen. Stoere jonge Surinaamse jongens op de Kruiskade of het Schouwburgplein.

Het zijn allemaal momenten die echt hebben bestaan, en dat maakt het ook zo fascinerend. In die momenten zie ik verbindingen, overeenkomsten maar ook grote verschillen met de huidige tijdsgeest. Want er ontbreken nog zoveel verhalen.

Fotograaf Carel van Hees kiest als een van de eerste fotografen een ander perspectief op het thema migratie en in dat beeld herkent Magroun veel van zichzelf. 'De danceparade, of dansend in de discotheek, en soms stiekem op een afgelegen plek zoenen met je nieuwe vlam.

Dat zijn ook verhalen die je kunt koppelen aan migranten. Maar dat wordt pas een vanzelfsprekende associatie als je ze maar vaak genoeg vastlegt en herhaalt.'

Van onderwerp naar verteller


Volgens Magroun ligt zijn verantwoordelijkheid bij het doorzetten van deze lijn: het toevoegen van een nieuw perspectief. 'Doordat er beeldmakers zijn voortgekomen uit migrantengezinnen is er een tijd aangebroken waarbij mensen bewegen van subject naar verteller.

Dat leidt tot nieuwe perspectieven die een mooie aanvulling zijn op de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Ik ben trots dat ik geselecteerd ben om de momenten uit de geschiedenis uit te lichten en daarbij het verhaal van het heden en de toekomst te vertellen.'

Biografie


Marwan Magroun (1985) is freelance foto- en videograaf. Een stadsjongen in hart en nieren, geboren in hartje Rotterdam. Hij brengt het leven van mensen in de stad in beeld. Mensen met verschillende achtergronden geboren in of gekomen naar de grote stad om hun ambitie waar te maken.

Zijn foto's geven een kijk op het verlangen naar die ambitie. In 2017 won hij de publieksprijs van De Kracht van Rotterdam. Momenteel is hij bezig met een fotoserie over vaders met een migratieachtergrond.

Vaders waarvan het stigma heerst dat zij niet betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren). Daarnaast geeft hij als docent fotografieles op het voortgezet onderwijs.

De collectie belicht door…


In de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door... laat het Nederlands Fotomuseum gastcuratoren een blik werpen op onze rijke museumcollectie. Fotografen en kunstenaars Vincent Mentzel, Stephan Vanfleteren, Eddy Posthuma de Boer, Jan Cremer, Charlotte Dumas en Bertien van Manen gingen Magroun al voor.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.376 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord