Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Dit gaat er mis als je naar een foto kijkt

zaterdag 17 april 2021, 14:41 door | 4.610x gelezen | 6 reacties

Je ziet honderden foto's per dag. De meesten bekijk je nauwelijks langer dan een seconde. Ben je in een museum, dan komen daar nog 6 seconden bij. Waardeloos voor wie zich wil bekwamen in de fotografie.

Daarom hier twee tips om écht te kijken naar een foto. Plus een toelichting op de foto hieronder.

Foto 1


Denken dat je iets begrijpt


Zodra je naar een foto kijkt, probeer je deze – onbewust – meteen te duiden. Dit fenomeen is vergelijkbaar met hoe we soms 'luisteren':

Iemand vertelt je iets, maar je luistert amper nog; je weet al wat de ander zeggen wilt. Ondertussen ben jij al bezig met hetgeen je zometeen wil vertellen. Of nouja, dat dénk je te weten.

Het moment dat je denkt dat je iets wel snapt, noemt de auteur van The Online Photographer closure:

'Closure is what happens when you think you understand something well enough, and don't think you need to understand it any better - so you stop trying. You close down.'

Het nut van closure in foto's


Veel foto's denken we vrijwel direct te snappen. En in veel gevallen ís dat ook zo: advertentiefoto's zijn gemaakt om in één seconde jou te laten inzien dat je een gelukkiger mens wordt als je product X koopt. En de foto's in de krant spreken – als het goed is – ook voor zich.

Omdat het merendeel van de foto's zo zelfverklarend is, ben je geneigd om álle foto's zo te behandelen. Je kijkt, oordeelt, en gaat weer verder.

Echt aandacht geven aan een foto vereist een bewuste keuze. En telkens moet ik me echt tot die keuze zetten, het voelt als huiswerk. We zijn visueel ingestelde wezens en denken met één blik de boel te begrijpen en alles te hebben gezien. Daarom nu dus twee tips om hiermee aan de slag te gaan.

Tip 1: Kijk beter naar foto's die je via Whatsapp krijgt


Iedereen ontvangt foto's via Whatsapp: foto's die door vrienden en familie zijn gemaakt. Ik maak er een sport van om in die foto's iets op te merken waar degene die de foto nam, zich niet bewust van was.

Zoals de reflectie van de telefoon in iemands' zonnebril, voorwerpen die onbedoeld in beeld liggen, iets dat in de achtergrond gebeurt. Zo dwing ik mezelf om een paar seconden langer te kijken. Soms levert dat grappige inzichten in iemands leven op.

Tip 2: Kijk eens twee minuten naar één foto


Dit is een lastige. Want twee minuten is lang voor één foto. In die tijd kun je een heel fotoboek doorbladeren en denken dat je het wel snapt. Niks van waar. Het liefst gebruik je hiervoor een geprinte foto, bijvoorbeeld uit een fotoboek van een fotograaf die je bewondert.

Ben je een hyperefficiënt wezen en voelen deze twee minuten als weggegooide tijd? Combineer het dan met tanden poetsen, dat doe je toch iedere dag (hoop ik).

Door langer te kijken naar hetzelfde, merk je meer op. Je gaat vrijer associëren en richt je niet alleen meer op wat je ziet, maar ook op wat het betekent. Enfin, kijk eens wat er boven komt bij jou.

Over de foto boven dit artikel


Vorig jaar liep ik een rondje langs een meer ergens in Frankrijk. Dat was tijdens het corona-intermezzo waarvan we toen nog hoopvol dachten dat het helemaal geen intermezzo was.

Nouja, ik zag onderweg dus een barbiepop op een vuilcontainer liggen. Een vreemd gezicht dat – in ieder geval bij mij – een vraagteken opwierp. Waarom die pop, waarom hier, en waarom lijkt het alsof iemand dit heeft geënsceneerd?

Ander standpunt


De foto direct hierboven is niet hetzelfde als de foto boven dit artikel. Scroll maar eens terug.

Het standpunt is anders. Ter plaatse was ik lang aan het zoeken naar het juiste standpunt om de kijker – heel even – op het verkeerde been te zetten.

Ik denk dat dat beter is gelukt in de eerste foto van dit artikel. In foto 2 zie je namelijk direct aan de verhouding tussen pop en container dat het niet om een echte vrouw kan gaan.

En wat ik ook mooier vind aan de eerste foto: het bosje rechts heeft dezelfde kleur als de jurk van de barbiepop. Maar dat heb je denk ik niet gezien toen je er vluchtig naar keek. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

6 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 20 april 2021 om 12:39  | reageer

  Wat je schrijft klopt wel, ook ik maak me vaak schuldig aan het even vlug bekijken en door.
  Leuke tip om daar verandering in te brengen, al deed ik dat soms al langer naar een foto kijken, maar wel vaak te weinig, vind ik zelf.

  Wat betreft de verschillen die waren me gelijk al opgevallen, en dat het geen echte vrouw kon zijn zag ik ook bijna gelijk al, niet zozeer door de verhouding, maar vooral het gezicht gaf mij gelijk al aan dat het geen echt mens was.

 2. Mario Bentvelsen
  Mario Bentvelsen schreef op dinsdag 20 april 2021 om 14:08  | reageer

  Goed punt. Ik probeer ook altijd foto's te maken die in tweede instantie iets extra's 'onthullen', een beloning voor het langer kijken. In dit opzicht kan ik ook foto-detective Hans Aarsman aanbevelen.

 3. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 20 april 2021 om 19:14  | reageer

  @gast: Leuk om te horen dat je af en toe langer naar een foto kijkt. En inderdaad, je hoeft ook weer niet ál te lang naar de foto's uit het artikel te kijken om de verschillen te zien vrolijk
  @ Mario: Goede tip en toevoeging, Hans Aarsman is inderdaad een meester in het langer kijken en het ontdekken van dingen die anderen niet zien. Daar kan hij ook goed over schrijven, getuige zijn boeken.

 4. René Peterse
  René Peterse schreef op dinsdag 20 april 2021 om 22:10  | reageer

  Ik kan “eindeloos” blijven hangen bij een foto. Ik geniet dan van kleine dingen, details, of dat wat misschien niet het onderwerp is maar sfeer brengt. Die sfeer trekt mij dan in de foto. Als ik fotografeer probeer ik die sfeer te pakken. En dat kan soms ook bijna abstract. Door in te zoomen op een reflectie o.i.d. Dat is voor mij genieten.

 5. gast schreef op woensdag 21 april 2021 om 09:12  | reageer

  Mooi om zo er op gewezen te worden hoe je naar foto's kunt kijken.
  Tijdens het tandenpoetsen doe ik het maar niet, dat geeft van die witte vlekken knipoog

 6. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zaterdag 8 mei 2021 om 20:13  | reageer

  Interessant stuk, Elvira! Een nobele taak van de fotograaf om ons doelbewust op het verkeerde been te zetten. Ik zou dat graag ook meer willen doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord