Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Dorp in de stad: Hoek van Holland – fototentoonstelling Peter de Krom

zondag 2 februari 2020, 20:20 door | 4.341x gelezen | 3 reacties

Rotterdam verandert. Nieuwbouwprojecten verrijzen en de lelijke randjes van Rotterdam worden schoon gepoetst. Ook in Rotterdams verst gelegen gemeente Hoek van Holland is verandering voelbaar. In september 2019 is de metro gaan rijden naar wat de gemeente Rotterdam Beach noemt.

Fotograaf Peter de Krom (1981), opgegroeid in 'de Hoek', keerde van 2010 tot 2015 terug naar zijn dorp en maakte een aantal vrije fotoseries. De Kunsthal presenteert vijf van deze op zichzelf staande beeldverhalen.

Dorp in de stad peter de krom

De naaktlopers in het duin. Foto: Peter de Krom

De scootmobielclub, de naaktlopers in het duin en de ten dode opgeschreven palmboom op het strand ademen de 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg' mentaliteit van een dorp dat op het punt staat te veranderen.

Hoek van Holland opent voor publiek tijdens de Art Rotterdam Week van 5 tot en met 9 februari 2020. Met deze tentoonstelling sluit meervoudig Zilveren Camera-winnaar Peter de Krom zijn fotocarrière af.

De Krom vindt Hoek van Holland vergankelijk, een dorp in identiteitscrisis dat mee moet met de toekomst. De Hoekse Lijn brengt Rotterdammers sinds kort met de metro tot de Haven. Ook zijn er plannen om 250 vakantiehuisjes en een hotel bij te bouwen. Op 30 kilometer van het stadhuis aan de Coolsingel gaat het leven er anders aan toe.

Omsingeld door het Westland is Hoek van Holland volgens de Krom een eigenaardig Rotterdams dorp. Hoekenezen voelen zich vrij, maar zoeken tegelijkertijd naar houvast. De fotograaf heeft zijn geboorteplaats nooit helemaal begrepen.

Hij vertrok naar Breda om de foto-opleiding aan de Akademie Sint Joost te volgen. Omdat Hoek van Holland hem bleef trekken, keerde hij na zijn afstuderen in 2010 met zijn camera terug. Met een scherp observatievermogen brengt hij verhalen van bewoners en alledaagse taferelen voor zijn lens.

3 53A0198

De scootmobielclub. Foto: Peter de Krom

In het doodgewone vindt hij zijn onderwerp; zonaanbidders op de parkeerplaats op een zomerdag of moeder en kind bij een draaimolen. Met zijn heldere beeldtaal zet hij een situatie haarscherp neer. Het extreme 'doe maar gewoon' leidt in de series van De Krom vaak tot ongewone taferelen.

Documentaire fotografie kan wel wat humor gebruiken


Groepsgedrag, menselijke gewoontes en humor zijn een rode draad in De Kroms series over Hoek van Holland. Hij heeft een scherp oog voor inwoners die afwijken van de norm, zoals de elfjarige Timon die als een volleerd militair met zelf geknutseld groot geschut door de wijk sluipt en buurtkinderen rekruteert.

Series waarin groepsgedrag onderwerp zijn, worden in de Kunsthal door een voice-over becommentarieert, als ging het om een natuurfilm. Met respect voor zijn onderwerp brengt De Krom bijvoorbeeld het fenomeen van de stokstaartjes in beeld.

Poedelnaakt observeren de mannen en vrouwen vanaf hoog standpunt in het duingebied de badgasten op het strand – ondertussen hopend op een kortstondig spannend contact.

In dagelijkse scenes ontdekt hij humor; de jongen die pal naast het betonnen wandelpad op het strand is gaan liggen, of de vijftien leden van de Scootrangers Maassluis die met maximaal 12 kilometer per uur in 'ganzenpas' over de dijk langs de kust rijden.

2 MG 2463

Foto: Peter de Krom

Peter de Krom stopt ermee


Tien jaar lang werkte Peter de Krom als professioneel fotograaf. In 2014 en 2015 won hij de Zilveren Camera in verschillende categorieën. Ook de fotoserie over Timon gemaakt in Hoek van Holland viel in de prijzen. Het vrije fotowerk over zijn dorp is regelmatig gepubliceerd in NRC Handelsblad en NRC Next.

Voor dit dagblad, maar ook voor Vrij Nederland en de Süddeutsche Zeitung werkt hij geregeld in opdracht. Eind 2019 besloot De Krom te stoppen met het fotovak; hij heeft ermee bereikt wat hij voor ogen had. Hij sluit de periode af met deze tentoonstelling in de Kunsthal.

Artist Talk tijdens Museumnacht op zaterdag 7 maart


Tijdens de Museumnacht vertelt Peter de Krom over zijn haat-liefde verhouding met zijn geboorteplaats Hoek van Holland; de plek die hem vijf jaar lang verhalen bood om er vrij werk te maken.

Hij laat zien hoe hij – met een dosis humor – een onderwerp als documentaire fotograaf behandelt, en wat er tot stand komt als je je een paar jaar op rij in een onderwerp verdiept.

De Krom haakt aan op de positie van fotografen die onder hoge druk en tegen zeer lage tarieven beeld maken en hoe – in zijn ogen - daarmee de kwaliteit van de fotojournalistiek verbrokkelt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 2 februari 2020 om 21:25  | reageer

  Tja, ik heb daar nou echt helemaal niks mee. Ben ik de enige hierin? Zo'n plaatje van de scootmobielen, dat vind ik nou een simpel kiekje. Met excuses voor de fotograaf. Leuk als illustratie bij een artikel in de plaatselijke courant, meer ook niet.
  Vaak begrijp ik het niet, dat 'kunst'

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 2 februari 2020 om 23:34  | reageer

  @martinphili: het gaat hierbij ook niet om het artistieke effect, meer om de vreemde dingen die er allemaal gebeuren in Hoek van Holland (volgens mij). Ik vind het wel humoristisch!

 3. Mac
  Mac schreef op maandag 3 februari 2020 om 08:23  | reageer

  @martinphili,
  je moet de foto's van Peter ook niet los bekijken, het zijn series en vertellen een verhaal.
  En daar is hij erg goed in, een verhaal vertellen aan de hand van foto's.
  En hij heft helemaal gelijk over Hoek van Holland. Kan het alleen maar beamen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord