Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robbie Veldwijk

Drieluik van vreemdelingen met een verhaal

vrijdag 8 februari 2013, 23:38 door | 15.129x gelezen | 8 reacties

Onbekenden op straat fotograferen dat durft niet iedereen, laat staan dat je ze ook eerst aanspreekt! Tijdens mijn minor opleiding aan de fotovakschool kregen we de opdracht om dit te doen, onbekende mensen aanspreken en vragen of we ze mochten portretteren.

Ik ben er zelf niet zo gek op om mensen eerst te vragen voordat ik ze fotografeer op straat. Het natuurlijke moment vind ik leuker wanneer ze het juist niet door hebben. Ik voel me hierbij ongemakkelijk en durf het niet echt. Lang geleden heb ik in een park een man gevraagd of wat foto's van hem mocht nemen, hij had hier totaal geen moeite mee.

Op Flickr ben ik een te gekke serie tegengekomen gemaakt door Adde Adesokan. Hij laat in zijn serie zien dat hij er in ieder geval helemaal geen moeite mee heeft. Daarnaast heeft hij de mensen ook nog eens op een hele originele manier gefotografeerd.

The Analog Lover - London The Graffitect - Berlin

Voor deze serie, genaamd Triptychs of Strangers, is hij op zoek gegaan naar onbekenden om ze eerst te leren kennen en vervolgens vast te leggen op drie foto's. De ontmoetingen voor deze serie vonden plaats in steden als Hamburg, Parijs, Londen, Berlijn, Hongkong, Sapa en Ho Chi Minh City.

Hij heeft ze voor deze serie niet alleen gefotografeerd maar er ook een heel verhaal bij geschreven. Bij elke foto staat dus een verhaal over de geportretteerde, deze verhalen zijn te lezen in de set op Flickr.

The Hungry Typograph - Hamburg The Constant Friend - Berlin

Ik vind dit een heel mooi voorbeeld wat laat zien waarom je mensen gewoon moet vragen of je ze mag fotograferen. Wanneer je twijfelt iemand aan te spreken om hem te fotograferen hou dan vooral het resultaat van deze serie in je achterhoofd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robbie Veldwijk

Over de auteur

Robbie Veldwijk is een allround fotograaf die het leuk vindt om kennis te delen, te schrijven over fotografie en samen op pad te gaan. Daarom heeft hij in 2013 055photowalks.nl opgericht. Later dat jaar ook photowalksinkaart.nl, het podium voor photowalks, workshops en fotoclubs. Volg Robbie op Twitter en Facebook.

8 reacties

 1. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op zaterdag 9 februari 2013 om 15:10  | reageer

  Nog een interessante collectie is die van Greg Smigel. Het vermelden waard is dat alle foto's gemaakt zijn met een iPhone.

 2. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zondag 10 februari 2013 om 10:32  | reageer

  Leuk artikel Robbie, inspirerend. ben sinds paar maandjes ook met straatfotografie bezig, en ook verschillende mensen gevraagd. het valt eigenlijk best mee. Maar merk wel een verschil of je dit in een stad doet of bij ons in het dorp.
  grote vraag bij straatfotografie is moet je nu wel vragen of niet, mijn persoonlijke mening is dat in beide gevallen je super krachtige foto's kan maken , ik ben bijna klaar met mijn studie dus er zit weer een artikel in het vat!

 3. Marc Wijngaarde
  Profiel Marc Wijngaarde schreef op zondag 10 februari 2013 om 11:08  | reageer

  @Jeroen: Ben nu wel benieuwd wat het verschil is tussen stad en dorp....?

 4. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zondag 10 februari 2013 om 12:06  | reageer

  @marc ik merk dat het in de stad makkelijker gaat, je krijgt meer reacties van ooh ok prima. in het dorp willen ze meer weten, waarom dan waarvoor. en zijn ze over het algemeen argwaanender. je moet meer text en uitleg geven.

 5. Robert
  Profiel Robert schreef op zondag 10 februari 2013 om 13:58  | reageer

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wat "lilliputter"-achtige effect in deze drieluiken niet helemaal lekker vind kijken.

  De montages van straatportretten die Lomokev al jaren maakt, smaken mij veel beter.

 6. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 11 februari 2013 om 08:41  | reageer

  @stef bedankt voor het delen, is ook een mooie serie! Heel anders dan deze maar ook mooi.

  @Jeroen Bedankt, inspirerend was de bedoeling van het artikel dus ben blij dat dit gelukt is. Ik ben benieuwd naar je artikel die in het vat zit!

  @Robert Zo zie je maar weer hoe smaken verschillen, juist dat effect vind ik bij deze wel grappig. Iedereen is net zo groot alles is hetzelfde alleen gaat het hier meer om de persoon zelf. Zijn hoofd, handen en voeten.

 7. Melanie Caitlin
  Melanie Caitlin schreef op dinsdag 12 februari 2013 om 16:01  | reageer

  Wow, tof zeg!

 8. richardbremer
  Profiel richardbremer schreef op donderdag 21 februari 2013 om 11:29  | reageer

  Wat een leuke serie! Ik ga vanavond op m'n gemak even de Flickr pagina bekijken. Misschien wel leuk om dit zelf ook een keer te gaan doen. Spannend (ik spreek ook niet heel snel onbekende mensen op straat aan), maar wel gaaf!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord