Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bas Uijlings

Een huwelijk fotograferen met alleen een iPhone 7

woensdag 21 juni 2017, 15:15 door | 6.234x gelezen | 18 reacties

Een trouwfotograaf die een gehele bruiloft met een iPhone heeft vastgelegd, ja het kan echt! Van de krulspelden tot diep in het feest en wij hebben de resultaten! Het was een grote uitdaging, ik loop al jaren met een iPhone op zak en heb er al heel veel mee gefotografeerd.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus


iPhone 7


Toen ik de camera van de iPhone 7 in handen had gebeurde er iets. Ik was ervan overtuigd dat hier iets mee kon wat eerder echt niet mogelijk was en kon een wens van lang geleden in vervulling laten gaan!

Ik roem met name de details, scherpte, echtheid van de kleuren en de snelheid. Al is deze camera nog echt niet perfect.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus


Hardware


Normaal gesproken werken de fotografen uit mijn team altijd met Nikon D5's met uitsluitend professionele objectieven, flitsers en vele accessoires om het best mogelijk resultaat voor de klant te kunnen realiseren.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 3


Dit keer wilde ik echter iets heel anders gebruiken voor een bruiloft en in goed overleg met het bruidspaar kreeg ik de kans om samen met collega-bruidsfotograaf Lyan van Furth een gehele bruiloft vast te leggen met een iPhone!

We gebruikten de iPhone 7 PLUS, met name vanwege de software functie die de achtergrond onscherp kan maken. De 'Portret mode' maakt gebruik van een slim trucje waardoor de beide objectieven samenwerken om een diepte effect te creëren zoals je dat normaal alleen kunt met een echte camera.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 4


Het bruidspaar vond het wel tof om aan dit project mee te werken en kenden mijn werk goed. Ze vertrouwden op mijn kwaliteit. Ze zeiden letterlijk: Als jij denkt dat jij dit met een iPhone kunt doen, dan zal het wel goed komen. Wij vertrouwen jou 100%.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 5

 

Een goede voorbereiding is het halve werk


Uiteraard waren we niet zomaar op pad gegaan met een iPhone. Nee we waren goed voorbereid en hadden meerdere backups mee. Niet alleen voor de iPhones, ook meerdere laders, powerbanks en vele oplaadsnoeren gingen mee.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 6


De iPhone bleek echter erg lang mee te kunnen en met één keer bijladen gedurende de dag hebben we de hele dag foto's kunnen maken.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 7


Jpeg of RAW?


We hebben geschoten met de standaard foto app waar alleen Jpeg-bestanden uit komen. Andere apps bleken onvoldoende voordelen te bieden en konden niet omgaan met het gewenste diepte-effect.

Met alleen Jpeg-bestanden hebben we met behulp van het programma Lightroom een lichte optimalisatie van kleuren en contrasten toegepast.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 17


De beelden spreken voor zich, er is echt heel veel mogelijk met de camera van een telefoon, want dat blijft het. Een apparaatje om mee te bellen.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 9


Conclusie


De kwaliteit van de iPhone 7 Plus is lang niet goed genoeg om professionele spiegelreflex camera's te vervangen, maar dat er hele goede foto's gemaakt kunnen worden kun je wel zien!

Ervaring is zeer belangrijk en bij een bruiloft gebeurt alles echt maar één keer.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus


Wil jij je bruiloft NIET met een iPhone laten fotograferen en wil je er zeker van zijn dat jullie écht goede foto's krijgen? Kijk eens op mijn site voor meer informatie over mijn werk op: basuijlings.com

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 13Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bas Uijlings

Over de auteur

Bas is begonnen met commerciële fotografie in 2002 en sinds 2009 werkt hij als gespecialiseerde bruidsfotograaf. Bas heeft een flink aantal onderscheidingen verdiend waaronder: Winnaar Dutch Wedding Awards 2017 en Beste Bruidsfotograaf van Nederland 2016/2017.

18 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 21 juni 2017 om 18:56  | reageer

  Ik ben diep onder de indruk.
  Mijn enige vraag is nog: hoe houden de foto's van de Iphone zich bij afdruk?

 2. R K
  R K schreef op donderdag 22 juni 2017 om 11:52  | reageer

  Als iemand voor wie de smartphone camera al enige tijd het belangrijkste stuk gereedschap is, verwondert het goede resultaat mij niet. Wel verrassend om mobiele fotografie nu ook in dit genre toegepast te zien.

  Laten we stoppen met het onderscheiden van smartphones en "echte" camera's die "echte" foto's maken. Gerenommeerde fotojournalisten als David Guttenfelder, Michael Christopher Brown en Ed Kashi schieten al jaren prachtig mobiel fotowerk, en er staan nu ook smartphone covers op magazines als Billboard, Esquire en ELLE.

  De smartphone ís inmiddels een "echte" camera, mits in de juiste handen. Maar dat laatste geldt net zo goed voor de prijzigste Leica of de meest geavanceerde Canon/Nikon.

 3. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 22 juni 2017 om 12:07  | reageer

  Sorry, maar ik ben echt niet zo onder de indruk. Ik zie hier natuurlijk mooie momenten vastgelegd en de kunde van de fotograaf als het gaat om compositie en het moment te pakken. Maar ik zie zelfs op kleine weergave al imperfecties. Veel onscherpte op plekken waar ik het niet zou verwachten en ruis op de shots die niet bepaald mooi is.
  Ja, het kan met een iPhone gedaan worden. Je kunt een bruiloft ook vastleggen met een pinhole camera, maar de technische kwaliteit is in ieder geval een heel stuk minder dan dat van een camera met fatsoenlijk glas en grote sensor.

 4. gast schreef op donderdag 22 juni 2017 om 13:49  | reageer

  Ordinaire reclame, op meerdere sites ben ik dit verhaal al tegengekomen. Opvallend dat juist op de site over fotografie veel info is weggelaten over de beperkingen van de iPhone tijdens deze dag. Binnen bij de ceremonie en tijdens het feest was ie praktisch onbruikbaar. Beide fotografen geven ook aan dat ze dit niet vaker willen doen, het verschil met een echte camera is toch te groot.
  Erg vreemd waarom dan hier juist een kritiekloos reclameverhaaltje wordt gepubliceerd.

 5. Mac
  Mac schreef op donderdag 22 juni 2017 om 18:12  | reageer

  Ik vind de foto's ook niet echt veel. De enige die er door kan in mijn ogen is die van de ringen. Met de rest zou ik absoluut ontevreden zijn als het mijn trouw foto's waren.

 6. Bas Uijlings
  Bas Uijlings schreef op donderdag 22 juni 2017 om 19:42  | reageer

  Dank voor de reacties! Het is een persoonlijke uitdaging welke ik met veel plezier heb uitgevoerd. Al sinds de iPhone 3 had ik deze wens en met de 7 durfde ik dit aan.

  De onscherpte is kunstmatig en door software berekend, uiteraard niet te vergelijken met de camera's + objectieven die we normaal gebruiken.

  Voor drukwerk tot A4 formaat is de kwaliteit van de buitenfoto's goed genoeg, groter zou ik niet aandurven. De foto's met weinig licht zijn verre van goed door beperkingen van het dynamisch bereik, ISO en daarmee de sluitertijden. Omdat het niet mogelijk is externe flitsers te gebruiken kun je hier niet omheen werken.

  Zie voor meer details het volledige artikel op mijn site: https://www.basuijlings.com/trouwfotos-gemaakt-met-iphone-7/

 7. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 22 juni 2017 om 20:04  | reageer

  Dat artikel is een stuk beter en eerlijker dan wat hier staat. De kunst van het weglaten knipoog
  Bedankt in ieder geval voor het delen en natuurlijk de moed om het gewoon te doen!

 8. Jan
  Jan schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 10:23  | reageer

  Als ik een huwelijk zou fotograferen met een iPhone ben ik benieuwd of je dan nog wel gezien wordt als fotograaf, elke daggast staat immers met een iPhone te knippen? Maar wellicht is dit de toekomst, wie weet?

 9. Jos
  Jos schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 12:11  | reageer

  Het grappige is dat ik juist de foto van de trouwringen technisch de minste vind. De diamantjes zijn niet erg scherp. De compositie verraadt hier (en op de andere foto's) inderdaad wèl de kwaliteit van de fotograaf, daar twijfel ik niet aan! Verder indrukwekkend wat je met een moderne iPhone kunt.

 10. Rob
  Rob schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 13:16  | reageer

  Dit is een reclame voor de mobiele telefoon fotografie, maar heeft niks te maken met fotografie. Zoals ook eerder al vermeld is worden de beperkingen niet genoemd, terwijl deze groter waren dan men hier wil doen laten blijken. Mijn mening is dat je er leuke snapshots mee kunt maken op de vakantie met een goede belichting, of voor andere simpele gebruiken (details werk onderdelen etc). maar voor een reportage (bruiloft) welke serieus genomen moet worden kom je niet om een fatsoenlijke spiegelreflex of gelijkwaardig uit.

 11. G.A. van Os
  G.A. van Os schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 13:35  | reageer

  Mijn grootvader zei altijd: "Iemand, die van alle markten thuis is, is nergens echt goed in." Zo is het ook met een smartphone.

  Als telefoon te groot, te lomp en onhandig om vast te houden.
  Als display te klein en onhandig en zeer slecht voor de gezondheid.
  Wel goed voor de omzet van de opticien en de fysiotherapeut.
  Als fototoestel zwaar onder de maat. Hoe hou je zo'n ding met goed fatsoen vast en stil.
  Dus:
  Bellen doe je met een telefoontoestel. {Worden alweer gemaakt}
  Fotograferen doe je met een fototoestel.
  En het hele asociale gebeuren kan voor mij gestolen worden.
  Brengt niets goeds, alleen ellende.

  50% van de jeugd is al bijziend door de veel te kleine displays.
  De fysiotherapeuten draaien overuren, vanwege kromme rugjes.
  We zijn een gedegenereerd ras aan het kweken, mensen, wat willen we nog meer.

 12. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 16:13  | reageer

  Ik snap werkelijk niet waar deze bral site mee bezig is. Als we dit nu al geen promoten tja dan kunnen we wel helemaal gaan stoppen met het vak dat fotografie heet.

  Het begon al met al die TFP shoots van hobby fotografen en nu gaan we zelfs dit al promoten.

  Tja sorry maar ik zie werkelijk geen nut meer in van een foto website als deze.

 13. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 19:02  | reageer

  Je kunt kritiek leveren en je kunt ook onbeschoft en ongenuanceerd reageren. Ik kies voor het eerste (en heb ik ook gedaan), maar sommigen hier kiezen voor het tweede. Blijf dan maar lekker weg.

 14. Theotje
  Profiel Theotje schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 19:30  | reageer

  We zitten met z'n allen in een traumatische transitie van "gedegen conservatief" naar "spontaan vluchtig".

 15. G.A. van Os
  G.A. van Os schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 19:49  | reageer

  @ Patrick180.

  Ik dacht het en jij hebt de moed om het op te schrijven.
  Trek je maar niets aan van het belerende, docerende commentaar van Paul Oosterlaak, bediende in een fotowinkel.
  Moet nog een hoop leren.
  De kunst van het weglaten, dus ..........

 16. gast schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 20:08  | reageer

  Paul is net zo'n kritiekloos meelopertje geworden als al die andere ooh- en aah-roepers. Maar ook hij, die al wat jaren meeloopt hier, zal moeten beamen dat deze site geen schim meer is van toen.

 17. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 20:23  | reageer

  Grapjassen. Ik kritiekloos? Dan heb je echt geen idee wie ik ben en wat ik zeg. Lees mijn andere reacties hier (onder Paul Oosterlaak) en op tweakers.net (onder Universal Creations). Ik ben zeer kritisch en uit dat ook waar nodig. Maar iets of iemand af gaan zitten kraken doe ik niet. En gast: reageer gewoon onder een naam en niet anoniem.

  G.A. van Os: maakt het uit waar ik werk? Ik doe overigens meer dan dat (ik werk ook voor Noordhoff uitgevers als auteur voor een natuurkunde methode).

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 28 juni 2017 om 11:16  | reageer

  Patrick; Ik vind het niet erg als je gewoon niet meer op deze 'bral site' komt, als het enige wat je kunt het rondspuiten van je kritiek is.

  Is Photofacts niet meer wat het ooit was? Help ons dan verbeteren, bijvoorbeeld door zelf leuke blogs te schrijven. Of met opbouwende kritiek waar we wat aan hebben. En mail me dan gewoon in plaats van hier je gal te spuien.

  @G.A. van Os; Leuk om te zien hoe jij over een smartphone denkt. Persoonlijk denk ik er anders over.

  Ik denk niet dat veel mensen denken dat een smartphone het (nu) op kan nemen tegen een spiegelreflex, maar veel compact camera's zullen er tegenwoordig niet meer verkocht worden. Die markt heeft de smartphone al overgenomen.

  De markt voor professionelere camera's zal nog wel even blijven bestaan, maar de mogelijkheden die smartphones bieden zullen de komende jaren ook steeds blijven verbeteren waardoor de vraag naar professioneler camera's de komende jaar ook zal blijven afnemen.

  Het experiment van Bas met dit huwelijk vastgelegd met een smartphone laat zien wat nu al de mogelijkheden zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord