CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Bas Uijlings

Een huwelijk fotograferen met alleen een iPhone 7

woensdag 21 juni 2017, 15:15 door | 5.743x gelezen | 18 reacties

Een trouwfotograaf die een gehele bruiloft met een iPhone heeft vastgelegd, ja het kan echt! Van de krulspelden tot diep in het feest en wij hebben de resultaten! Het was een grote uitdaging, ik loop al jaren met een iPhone op zak en heb er al heel veel mee gefotografeerd.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus


iPhone 7


Toen ik de camera van de iPhone 7 in handen had gebeurde er iets. Ik was ervan overtuigd dat hier iets mee kon wat eerder echt niet mogelijk was en kon een wens van lang geleden in vervulling laten gaan!

Ik roem met name de details, scherpte, echtheid van de kleuren en de snelheid. Al is deze camera nog echt niet perfect.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus


Hardware


Normaal gesproken werken de fotografen uit mijn team altijd met Nikon D5's met uitsluitend professionele objectieven, flitsers en vele accessoires om het best mogelijk resultaat voor de klant te kunnen realiseren.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 3


Dit keer wilde ik echter iets heel anders gebruiken voor een bruiloft en in goed overleg met het bruidspaar kreeg ik de kans om samen met collega-bruidsfotograaf Lyan van Furth een gehele bruiloft vast te leggen met een iPhone!

We gebruikten de iPhone 7 PLUS, met name vanwege de software functie die de achtergrond onscherp kan maken. De 'Portret mode' maakt gebruik van een slim trucje waardoor de beide objectieven samenwerken om een diepte effect te creëren zoals je dat normaal alleen kunt met een echte camera.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 4


Het bruidspaar vond het wel tof om aan dit project mee te werken en kenden mijn werk goed. Ze vertrouwden op mijn kwaliteit. Ze zeiden letterlijk: Als jij denkt dat jij dit met een iPhone kunt doen, dan zal het wel goed komen. Wij vertrouwen jou 100%.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 5

 

Een goede voorbereiding is het halve werk


Uiteraard waren we niet zomaar op pad gegaan met een iPhone. Nee we waren goed voorbereid en hadden meerdere backups mee. Niet alleen voor de iPhones, ook meerdere laders, powerbanks en vele oplaadsnoeren gingen mee.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 6


De iPhone bleek echter erg lang mee te kunnen en met één keer bijladen gedurende de dag hebben we de hele dag foto's kunnen maken.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 7


Jpeg of RAW?


We hebben geschoten met de standaard foto app waar alleen Jpeg-bestanden uit komen. Andere apps bleken onvoldoende voordelen te bieden en konden niet omgaan met het gewenste diepte-effect.

Met alleen Jpeg-bestanden hebben we met behulp van het programma Lightroom een lichte optimalisatie van kleuren en contrasten toegepast.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 17


De beelden spreken voor zich, er is echt heel veel mogelijk met de camera van een telefoon, want dat blijft het. Een apparaatje om mee te bellen.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 9


Conclusie


De kwaliteit van de iPhone 7 Plus is lang niet goed genoeg om professionele spiegelreflex camera's te vervangen, maar dat er hele goede foto's gemaakt kunnen worden kun je wel zien!

Ervaring is zeer belangrijk en bij een bruiloft gebeurt alles echt maar één keer.

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus


Wil jij je bruiloft NIET met een iPhone laten fotograferen en wil je er zeker van zijn dat jullie écht goede foto's krijgen? Kijk eens op mijn site voor meer informatie over mijn werk op: basuijlings.com

Bas Uijlings Fotografie iPhone Wedding 7 Plus 13Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bas Uijlings

Over de auteur

Bas is begonnen met commerciële fotografie in 2002 en sinds 2009 werkt hij als gespecialiseerde bruidsfotograaf. Bas heeft een flink aantal onderscheidingen verdiend waaronder: Winnaar Dutch Wedding Awards 2017 en Beste Bruidsfotograaf van Nederland 2016/2017.

18 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op woensdag 21 juni 2017 om 18:56

  Ik ben diep onder de indruk.
  Mijn enige vraag is nog: hoe houden de foto's van de Iphone zich bij afdruk?

 2. R K
  R K schreef op donderdag 22 juni 2017 om 11:52

  Als iemand voor wie de smartphone camera al enige tijd het belangrijkste stuk gereedschap is, verwondert het goede resultaat mij niet. Wel verrassend om mobiele fotografie nu ook in dit genre toegepast te zien.

  Laten we stoppen met het onderscheiden van smartphones en "echte" camera's die "echte" foto's maken. Gerenommeerde fotojournalisten als David Guttenfelder, Michael Christopher Brown en Ed Kashi schieten al jaren prachtig mobiel fotowerk, en er staan nu ook smartphone covers op magazines als Billboard, Esquire en ELLE.

  De smartphone ís inmiddels een "echte" camera, mits in de juiste handen. Maar dat laatste geldt net zo goed voor de prijzigste Leica of de meest geavanceerde Canon/Nikon.

 3. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 22 juni 2017 om 12:07

  Sorry, maar ik ben echt niet zo onder de indruk. Ik zie hier natuurlijk mooie momenten vastgelegd en de kunde van de fotograaf als het gaat om compositie en het moment te pakken. Maar ik zie zelfs op kleine weergave al imperfecties. Veel onscherpte op plekken waar ik het niet zou verwachten en ruis op de shots die niet bepaald mooi is.
  Ja, het kan met een iPhone gedaan worden. Je kunt een bruiloft ook vastleggen met een pinhole camera, maar de technische kwaliteit is in ieder geval een heel stuk minder dan dat van een camera met fatsoenlijk glas en grote sensor.

 4. gast schreef op donderdag 22 juni 2017 om 13:49

  Ordinaire reclame, op meerdere sites ben ik dit verhaal al tegengekomen. Opvallend dat juist op de site over fotografie veel info is weggelaten over de beperkingen van de iPhone tijdens deze dag. Binnen bij de ceremonie en tijdens het feest was ie praktisch onbruikbaar. Beide fotografen geven ook aan dat ze dit niet vaker willen doen, het verschil met een echte camera is toch te groot.
  Erg vreemd waarom dan hier juist een kritiekloos reclameverhaaltje wordt gepubliceerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord