Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Extase van Sanne Sannes

zondag 22 december 2019, 14:07 door | 4.554x gelezen | 2 reacties

Sanne Sannes (1937-1967) is bekend om zijn erotische fotoportretten. Uitsluitend vrouwen zijn daarbij het onderwerp; hij is geobsedeerd door hun erotische kracht. In zijn korte carrière als fotograaf legt hij intieme momenten dicht op de huid in grofkorrelige zwart-wit beelden vast.

Tijdens extatische sessies vangt hij hun verlangens, angsten en verlegenheid. Doordat hij zijn negatieven en afdrukken met naalden en schuurpapier bewerkt, is iedere afdruk uniek.

Extase sanne sannes


Opening tijdens Art Rotterdam


De tentoonstelling 'Extase' die tijdens Art Rotterdam opent, presenteert het oeuvre van deze inspirerende Nederlandse fotograaf aan de hand van ruim zestig unieke vintage prints. Ook boeken, de originele schetsbladen voor het nooit gepubliceerde Dagboek van een Erotomaan en één van zijn fotofilms is te zien.

Sannes heeft een ongebreidelde experimenteerdrift en unieke werkwijze. Cirkelend om zijn model met de camera los in de hand fotografeert Sannes de vrouw keer op keer. Met korte opdrachten, vleierij en cynische grapjes spoort hij hen haast als een regisseur aan tot bepaalde emoties en poses.

Vol overgave laten zij zich naakt en tijdens hun meest intieme momenten vereeuwigen. De erotische vervoering wordt benadrukt door de onscherpe en onderbelichte foto's, gemaakt in natuurlijk licht. Opgeleid als graficus aan de Groningse kunstacademie Minerva wordt Sannes niet gehinderd door de klassieke 'regels' van de fotografie.

Zijn beeldtaal is gedurfd; extreme close-ups van borsten of gezichten, samenvloeiende lichamen en tegennatuurlijke dubbelafdrukken kenmerken zijn werk. Het experiment zit ook in de nabewerking. Hij bekrast negatieven, knipt ze af en plakt ze anders aan elkaar of gebruikt chemicaliën om het eindresultaat te manipuleren.

Elke afdruk wordt daardoor anders. Het resulteert in een heel eigen handschrift waarmee Sannes in de jaren zestig opvalt.

Vrouwen, vrouwen, vrouwen


Over zijn aanpak tijdens de sessies met vrouwen worden in zijn tijd geen vragen gesteld. De jaren zestig bieden een heel andere context dan ons huidige tijdperk met #metoo, censuur op naakt en de idealisering van het lichaam op sociale media. Hoewel erotiek de boventoon voert, gaat het Sannes om het vangen van de emotie en sfeer van het moment.

Sannes weet zijn fotografie weg te houden van pornografie. Het bevat zelden frontaal naakt, de vrouwen zijn doorgaans vanaf hun middel omhoog gefotografeerd. Borsten en gezichten zijn dikwijls gedeeltelijk bedekt door lang haar.

Sannes zegt er zelf in 1966 in het dagblad Parool over: Mijn foto's zaaien onrust omdat ze geëmotioneerd zijn (…) omdat de vrouw niet haar uiterlijk maar haar innerlijk toont: erotisch verlangen, angst, ellende, schuchterheid. (…) De modellen in de Amerikaanse Playboybladen zijn frigide.

Extase sanne sannes kunsthal


Geen seks maar erotiek


Ik fotografeer geen seks. Ik fotografeer erotiek. En dan is een vrouw voor mij alleen maar iets moois.
De vrouw neemt bij Sannes allerlei rollen aan, soms cliché als Eva of femme fatale, zoals in zijn nooit uitgegeven Dagboek van een Erotomaan, waarvan de schetsbladen in de Kunsthal te zien zijn.

Vaker passen de vrouwen niet in zo'n keurslijf. De modellen tonen zich kwetsbaar of in vervoering tijdens een erotisch hoogtepunt met afgewend gezicht, of kijken juist uitdagend de lens in. Het maakt de beschouwer tot voyeur.

Groot talent


Sannes wordt in de jaren zestig gezien als dé fotograaf van een nieuwe generatie. Hij werkt zowel aan tentoonstellingen in Nederland als het buitenland. Tot een echte doorbraak komt het door zijn vroegtijdige dood echter nooit. De zeer ambitieuze fotograaf overlijdt op dertigjarige leeftijd tijdens een auto-ongeluk.

In de slechts acht jaar dat hij als maker actief is, begint hij eveneens aan scenario's voor een aantal boeken en zogenoemde fotofilms. De Kunsthal toont diverse boeken, waarvan de meeste postuum zijn verschenen, zoals Seks a gogo.

Vanaf 1965 monteert hij zijn foto's ook tot films. De Kunsthal vertoont het 18-minuten durende Dirty Girl dat Sannes tijdens zijn leven maakte. Ook is een documentaire over zijn leven te zien.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Kahmann Gallery Amsterdam.

Opening tijdens Art Rotterdam op donderdag 6 februari 2020, 19.30 uur


De tentoonstelling 'Extase, Sanne Sannes' wordt tijdens Art Rotterdam Week op donderdag 6 februari geopend door Gerrit Jan Wolffensperger, vriend en voormalig assistent van Sannes.

Tegelijkertijd opent een fototentoonstelling van Peter de Krom. Pers is van harte welkom bij de opening aanwezig te zijn. Persvoorbezichtiging en interviews met curator Charlotte Martens zijn op afspraak mogelijk. Aanmelden voor de opening en persverzoeken graag via communicatie@kunsthal.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Ton de V
    Ton de V schreef op donderdag 26 december 2019 om 12:52  | reageer

    Terechte aandacht voor deze fotograaf. Samen met 2 andere fotografen hebben wij in 2015 een ode aan hem gebracht door een shoot in "zijn geest" te organiseren. Wij vonden een geweldig model uit eigen kring die geheel in het genre en de geest van Sanne Sannes paste. De shoot lukte prachtig. Bizar genoeg overleed het model enkele jaren later in 2018 op nog jonge leeftijd. Instagram foto.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 26 december 2019 om 13:06  | reageer

    @Ton: wat een bijzonder verhaal.. Dank voor het delen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord