Elvira Smit

Fotoserie: alles wat iemand aanraakt op n dag

dinsdag 27 maart 2018, 14:41 door | 2.825x gelezen | 0 reacties

Stel: je legt alles bij elkaar wat je hebt aangeraakt op n dag en je maakt er een foto van. Wat zegt die foto over jou en over jouw leven? Paula Zuccotti voerde dit idee uit.

Dat resulteerde in een serie foto's waarbij je de achterliggende persoon angstvallig goed lijkt te kunnen doorgronden.

Een leven in spullen


Mensen leren kennen op basis van wat ze in hun handen hebben: dat concept is niet nieuw. Sterker nog, het is de enige manier om te snappen hoe onze verre voorouderen leefden. Archeologen construeren hele levens aan de hand van opgegraven potten, sieraden en schoenen.

Paula Zuccotti doet in essentie hetzelfde, maar dan met levende mensen. Ze vroeg aan een bont gezelschap mensen om nauwgezet bij te houden wat zij aanraakten op n dag. Daar maakte zij dan een foto van. Het construeren van de persoon erachter, dat mag de kijker doen.

Paula Zuccotti everything we touch


Iemand herkennen aan zijn spullen


Bij iedere foto meldt Zuccotti de naam, de leeftijd, het beroep en de woonplaats van de persoon. Leuker is het om die informatie niet direct te lezen maar er juist naar te raden.

In bovenstaande foto is dat niet zo lastig; de bergen kinderspeelgoed verraad dat we te maken hebben met een peuter.

De foto hieronder geeft de persoon erachter wat minder snel prijs. Ik vind het in ieder geval een vrouw met gevoel voor smaak. Alle items in haar leven lijken zorgvuldig te zijn uitgekozen en passen naadloos in dezelfde stijl.

Zelf dacht ik Scandinavische roots, maar het blijkt een film directrice te zijn uit Los Angeles.

Paula Zuccotti everything we touch 9


Imago door je spullen
We omringen onszelf de hele dag met voorwerpen. We zeulen spullen mee, laten spullen achter. Al die spullen verhouden zich tot ons.

Wat mij opvalt is dat zelfs de voorwerpen die we nodig hebben om te overleven (eten, kleding), net zo goed onderdeel zijn van onze expressie. Alles draagt bij aan het beeld dat we van onszelf hebben / willen uitdragen.

Naast de noodzakelijke spullen raken we ook graag dingen aan waarmee we emotioneel verbonden zijn (zoals de teddybeer van de peuter) waarmee we prestaties neerzetten (zoals een surfplank) en waarmee we onszelf creatief kunnen uiten.

Paula Zuccotti everything we touch 5


Hoe zijn de foto's gemaakt?


Zuccotti bereisde zes continenten en zocht mensen die bereid waren om gedurende 24 uur te documenteren wat zij gedurende de dag hadden aangeraakt.

Aan de hand van het opgegeven lijstje verzamelde Zuccotti alle voorwerpen en legde deze neer in de volgorde waarin de persoon ze had aangeraakt. Iedere verzameling legde ze neer op een canvas van 4 bij 2,7 meter. Haar camera monteerde ze op 4 meter hoogte, recht erboven.

Paula Zuccotti everything we touch


Wat ik nog mis


De serie geeft een mooi inkijkje in de diversiteit van spullen, levens en daarmee de personen. Wat vind ik ng leuker was geweest, is als de fotografe ook portretfoto's had gemaakt.

De grote vraag is dan of je in staat bent om de portretten te koppelen aan de spullen. Dan weet je pas echt of je iemand kunt herkennen aan de hand van zijn spullen.

Paula Zuccotti everything we touch 3


Ook spullen, maar dan anders


Er zijn meer interessante fotoseries over de rol van spullen in ons leven. Zo fotografeerde Margeaux Walter mensen in een doorgeslagen IKEA-omgeving. De mens valt er volledig in weg en is ondergeschikt geworden aan zijn dertien-in-een-dozijn interieur.

En onlangs schreef ik op mijn blog Kronkeling over een fotografencollectief dat in de Amerikaanse supermarkt Walmart eigenhandig spullen van dezelfde kleur verzamelt, kunstig neerzet, een foto maakt, en dan weer vertrekt. Wat rest zijn verbaasde Walmart medewerkers.

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.414 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord