Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Gebruik het mini-lenseffect in een druppel

dinsdag 9 juni 2020, 23:32 door | 7.784x gelezen | 0 reacties

Op de Canon-site stuitte ik op een interessant artikel dat beschrijft hoe je met je macrolens foto's kunt maken van bloemen die in waterdruppels worden weerspiegeld. Door gebruik te maken van de specifieke lichtbreking in je macro-objectief kun je al snel tot adembenemende close-up foto's komen. Ik besloot het eens te proberen!

 L3B7274n


Glycerine werkt veel beter dan water voor het maken van druppels. De druppels worden dikker, glanzender en blijven langer aan de steel plakken. Dit scheelt je een hoop opnametijd.

Wat heb je nodig voor deze techniek:


- Een camera met een macro-objectief
- Een statief
- Een afstandsbediening
- Eventueel een flitser (ik heb het met daglicht gedaan)
- Een bloem
- Een takje om wat druppels aan te hangen
- Glycerine (verkrijgbaar bij Kruitvat of apotheek) om druppels te maken
- Een tandenstoker om de druppels te bevestigen aan het takje

 L3B7291


Werkwijze


Zet de beeldstabilisatie uit, omdat je vanaf statief werkt. Werk eventueel in liveview, zodat de spiegelbeweging geen camerabeweging veroorzaakt. En gebruik een afstandsbediening, camera connect app of tijdontspanner voor maximale scherpte.

Zet vervolgens je camera met macro-objectief zo dicht mogelijk (dus op de kortste focusafstand) van de druppel(s) zodat je de best haalbare vergroting krijgt. Want waterdruppels blijven klein, zelfs met het vergrotend effect van een macrolens. Ik moest mijn afbeelding ook wat bijsnijden.

Kijk hoe dichtbij je kunt komen waarbij je met de autofocus aan nog kunt scherpstellen. Gebruik een niet al te groot diafragma (begin met f/8) zodat je in ieder geval ťťn druppel (met prachtige weerspiegeling van de bloem en soms de gehele kamer in al zijn details) scherp hebt.

Ze daarna de autofocus uit en stel handmatig scherp op de druppels. Verplaats de bloem op de achtergrond tot de lichtbreking scherp in de vloeistof wordt weergegeven.

De kunst is om de bloem op de achtergrond onscherp te houden terwijl de lichtbreking in het beeld scherp is. Schuif dus net zo lang met de positie van de bloem op de achtergrond tot het goed is. Houd de druppels parallel met de camera om alle druppels scherp te houden.

 L3B7291 nn


Extra effect


Een leuk extra effect zou je kunnen meegeven door twee verschillend gefocuste foto's (eentje op de druppel en een ander op de bloem op de achtergrond) samen te voegen zodat de contouren van de bloem op de achtergrond ook weer wat zichtbaar worden. Dit zie je in bovenstaande foto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord