Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

'Hoe ben je echt?' expositie van Lauren Greenfield

zondag 15 juli 2018, 14:41 door | 2.949x gelezen | 0 reacties

Hoe ben je echt? En wat hebben gouden handtassen, glimmende sportauto's, fonkelende juwelen, luxueuze villa's en killer bodies daarmee te maken?

Voor sommigen is dit zo belangrijk voor hun identiteit dat ze zelfs zo ver gaan een flitsende auto te huren om er op Instagram mee te kunnen pronken, in navolging van Kim Kardashian, Paris Hilton en accounts als Rich Kids of London.

3 xue qiwen shanghai apartment ©Lauren Greenfield

Xue Qiwen (43) in haar appartement in Shanghai dat is ingericht met meubels van haar favoriete merk Versace, 2005 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag

De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield (1966) houdt zich al 25 jaar bezig met het thema 'rijkdom' en portretteert zowel de één procent rich and famous als mensen die er alles aan doen om dit uit te stralen.

Fotomuseum Den Haag toont dit najaar in samenwerking met Annenberg Space for Photography in Los Angeles Generation Wealth, het eerste grote overzicht van Greenfields werk.

De tentoonstelling omvat naast meer dan 200 fotowerken ook diverse korte films. Generation Wealth is een indrukwekkend verslag van het brandende verlangen om rijk te zijn, tegen elke prijs.

2 ilona home with daughter michelle ©Lauren Greenfield

Ilona thuis met haar dochter Michelle (4), Moskou, 2012 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag

LA in de jaren 90


Lauren Greenfield start haar onderzoek in de jaren 90 in Los Angeles, de stad waarin ze opgroeide. In dit centrum van de opkomende celebrity-cultuur, aangewakkerd door MTV, wordt in die jaren steeds grotere nadruk gelegd op materialisme en het lichaam.

Lauren Greenfield werkt aanvankelijk als persfotograaf, maar maakt tegelijkertijd autonoom werk. In 1997 heeft zij haar eerste tentoonstelling en boek, getiteld Fast Forward.

5 klein mijanou ©Lauren Greenfield

Mijanou (18), verkozen tot 'Best Physique' op de Beverly Hills High School, spijbelt om met haar vrienden naar het strand te gaan op de jaarlijkse 'Senior Beach Day', Santa Monica, Californië, 1993 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag

Hierboven één van Lauren Greenfields vroege foto's is een opname uit 1993 van de 18-jarige Mijanou uit Santa Monica. Ze spijbelt die dag van school om met haar vrienden naar het strand te kunnen gaan ter gelegenheid van de jaarlijkse Senior Beach Day.

Lauren Greenfield maakt er vanaf het begin van haar Generation Wealth-project een gewoonte van om de geportretteerden te interviewen.

Mijanou vertelt over haar leven in Beverly Hills: You grow up really fast when you grow up in Los Angeles. L.A. is so fast-moving and the kids really mature at a young age. It's cooler to be old (…) I was Homecoming Queen.

I was Junior Princess. The seniors voted in a poll at the end of the year, and I won for Best Physique. I was very flattered. You're more easily accepted if you're pretty or good-looking. People with good looks get away with much more than somebody else would.


Doogeslagen American Dream


Generation Wealth gaat niet over de rijken der aarde, maar over het brandende verlangen naar meer.

Onder invloed van rolmodellen als Kim Kardashian wordt dit verlangen een drijvende kracht, maar in toenemende mate ook een onrealistisch streven voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Velen maken enorme schulden om meer luxe producten te kunnen vergaren en om aan een ideaalbeeld te kunnen voldoen.

Het vroege werk van Lauren Greenfield blijkt al snel een profetische waarde te hebben wanneer deze doorgeslagen American Dream zich begint te verspreiden over de wereld. Greenfield gaat voor Generation Wealth vervolgens ook de grens over.

Ze neemt de kijker mee naar huizen van Russische oligarchen, resorts in Dubai en naar privéjachten van de Chinese nouveau riche. De fotoreportages van Greenfield zijn afwisselend humoristisch, ontroerend en choquerend.

Samen met de bijbehorende interviews geven de foto's blijk van de vertrouwensband die Greenfield met de geportretteerden weet op te bouwen.

4 limo bob in his office chicago ©LaurenGreenfield

Limo Bob in zijn kantoor, Chicago, 2008 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag

The Queen of Versailles


In 2007 ontmoet Lauren Greenfield Jackie Siegel tijdens een privé-openstelling van een Versace winkel. Ze blijft Jackie en haar dertig jaar oudere echtgenoot David volgen tijdens de bouw van hun nieuwe huis: een villa in de stijl van Versailles.

Met een waarde van 100 miljoen dollar moet dit woonhuis het grootste van de Verenigde Staten worden. Greenfield vraagt waarom ze dit willen. David antwoordt deadpan: Because we can…

Terwijl Greenfield het echtpaar volgt, gaat het echter mis. Door de kredietcrisis dreigt een faillissement en het nog onvoltooide huis in hartje Florida wordt te koop gezet. De filmdocumentaire The Queen of Versailles (2012) heeft maar liefst 26 nominaties gekregen en acht awards gewonnen.

1 jackie friends versace handbags ©lauren greenfield

Jackie (41) en haar vriendinnen dragen Versace-handtassen tijdens een besloten openstelling van de Versace-winkel, Beverly Hills, 2007 © Lauren Greenfield / Fotomuseum Den Haag

Over Lauren Greenfield


Lauren Greenfield werd in 1966 in Boston, Massachusetts geboren en groeide op in Venice, Los Angeles. In 1987 behaalde ze haar Bachelor aan de faculteit Arts & Sciences van Harvard University.

Haar werk werd gepubliceerd in talrijke magazines en kranten, waaronder ELLE, The Guardian, Harper's Bazaar, Le Monde, National Geographic, The New York Times Magazine, The New Yorker en Vanity Fair. Greenfield heeft vijf korte en vier lange documentaires gemaakt.

Tentoonstelling, boek en film


Lauren Greenfields langlopende project heeft zowel geleid tot een tentoonstelling en boek als een film. De documentaire Generation Wealth (2017) was de openingsfilm van het Sundance Film Festival 2018.

Het gelijknamige, vuistdikke boek is verschenen bij Phaidon en bevat 650 foto's en 150 begeleidende interviews (69,95 euro). De tentoonstelling was in 2017 voor het eerst te zien in Annenberg Space for Photography in Los Angeles.

In Fotomuseum Den Haag is Generation Wealth voor het eerst in Europa in zijn volledigheid te zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord