Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Inspiratie, onmisbaar voor je fotografie!

maandag 14 december 2020, 20:10 door | 4.477x gelezen | 2 reacties

Inspiratie is niet voor iedereen een vanzelfsprekend iets. Het kan het zijn dat je de ene keer boordevol ideeŽn zit en de andere keer niet weet wat je wilt fotograferen en je een beetje met je ziel onder je arm rond loopt. Wat is inspiratie eigenlijk en hoe raak je geÔnspireerd?

Synomiemen voor inspiratie zijn onder andere bezieling, enthousiasme en geestdrift. Het vertaald zich in ZIN hebben om iets te maken, om iets te CREEEREN. Dit gevoel kan door iets van buitenaf getriggerd worden, maar "het" kan ook schijnbaar uit het niets in jou boven komen drijven.

Photofacts InspiratieCreativiteit zwengel je aan door hetzelfde te zien als ieder ander, maar er een (compleet) andere draai aan proberen te geven.

Ieder mens is creatief en je kunt het een handje helpen door regelmatig te ontspannen en 'saaie' dingen te doen. Hierdoor zet je namelijk in je hoofd de tussendeur open van je logische naar je artistieke brein.

In je eentje een flinke wandeling maken, een fietsrit, zwemmen, tuinieren, hardlopen, knutselen, muziek luisteren of een powernap. Even je hersenen resetten door afstand nemen helpt enorm bij het stimuleren van ideeŽn. Wel goed om ze ergens in op te schrijven voordat je ze weer kwijtraakt.

Fietsrit


Mocht je je creativiteit een boost willen geven, kan ik je het boek aanraden The Artist's Way van Julia Cameron. Dit jaar opnieuw uitgebracht. Een echt doe-boek, dus wees voorbereid.

Op Photofacts Academy was het Micky Hoogendijk die mij in 2018 op dit spoor zette. Haar serie van Beeld naar Kunst trof mij diep in mijn hart.

Hierin vertelt ze over hoe blokkades het vrije stromen van creativiteit in de weg staan en hoe dingen kunnen veranderen wanneer je je hier bewust van wordt en ze op kunt ruimen.

Een andere aanrader voor inspiratie is de engelstalige website 1x.com. Fotografen van over heel de wereld presenteren hier hun werk/kunst. En om het even welk soort fotografie je belangstelling heeft, kun je hier ontzettend veel ideeŽn op doen.

Ook de artikelen in het Magazine (onder MORE) zijn interessant. Bijvoorbeeld de 'Photographer of the week' artikelen waarin fotografen uitgebreid vertellen over hun passie, wat ze vinden, denken en hoe ze zich hebben gevormd tot wat ze nu zijn.

Tot slot vond ik op de site van Sigrid van Iersel een geweldig overzicht met wel 100 inspiratiebronnen. Waaronder ook enkele op het gebied van fotografie!

Jogger


Over inspiratie en creativiteit is ontzettend veel te vinden en te lezen. Maar het belangrijkste blijft toch om in jezelf op zoek te gaan naar wat jouw het meeste boeit en hiermee verrassend voor de dag te komen.

Hopelijk heb ik je weer wat stof gegeven tot inspiratie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

2 reacties

  1. Dianne
    Dianne schreef op maandag 14 december 2020 om 19:57  | reageer

    Goed en duidelijk artikel Laura, veel handvaten om inspiratie en creativiteit op te doen. Dank je wel.

  2. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op dinsdag 15 december 2020 om 18:02  | reageer

    Hallo Dianne, dank je voor je fijne reactie. Blij dat ik toch nog iets toe kan voegen knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord