Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Just Peace Festival: World Press Photo 2015

zondag 20 september 2015, 19:44 door | 5.086x gelezen | 0 reacties

Omdat 21 september de Internationale dag van de Vrede is, vindt er in Den Haag van 18 – 21 september het 'Just Peace' festival plaats. Vier dagen lang is er in Den Haag van alles te doen. Zo was er gisteren de vredesloop en is er morgen de vredesrally in Scheveningen.

En dit allemaal om ons eraan te herinneren hoe dankbaar we moeten zijn voor vrede. En in het stadhuis staat de World Press Photo tentoonstelling (voor een compleet overzicht van wat er nog te doen is, klik hier).

WPP tentoonstelling atrium


World Press Photo tentoonstelling in het stadhuis van Den Haag
In een tijd waarin honderden, duizenden vluchtelingen per dag het land instromen, lijkt dankbaarheid voor vrede ineens zo ontzettend passend en belangrijk. Dankbaarheid voor het veilige toevluchtsoord dat we zijn. Dankbaarheid dat we slechts zorgen OM de vluchtelingen hoeven te hebben, in plaats van de zorgen VAN de vluchtelingen.

Het doet je realiseren hoe veel verschil er in de wereld bestaat. Terwijl wij ons druk maken om de verkoop van een huis, of het vinden van een baan, zijn er talloze andere mensen hun leven niet zeker. Zo veel armoede en zo veel rijkdom, zo vlak naast elkaar. En dan nog het verschil in ervaren armoede of rijkdom.

Een vluchteling die zich verschrikkelijk rijk rekent dat hij in een tentje in hartje Brussel kan slapen, versus een Nederlander die zich vreselijk arm voelt omdat zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering niet toereikend is.

De verschillen in de wereld worden prachtig weergegeven in de World Press Photo 2015 tentoonstelling. Onwaarschijnlijke ellende (Ebola, de Gazastrook etc.) wordt afgewisseld met prachtige natuur, tekenende portretten en geweldige sportfotografie.

En soms worden de verschillen zelfs duidelijk in één foto: de winnende foto van dit jaar (Mats Nissen) laat de liefde zien tussen twee mannen, in een appartement in Rusland, geheim. Liefde en haat, zo dicht bij elkaar, gevangen in één foto.

Wat ik de meest indrukwekkende foto vind?
Deze, van Peter Muller:

Ebola Peter Muller


Ebola, Sierra Leone (door Peter Muller)

In het kader van het Just Peace festival is de World Press Photo tentoonstelling van 2015 nog tot en met donderdag 1 oktober gratis te zien in het stadhuis van Den Haag. Ik heb hem inmiddels twee keer gezien en ik vind hem nog steeds de moeite waard.

Ik raak geïnspireerd van de afwisseling van pure emotie en technische hoogstandjes. Ik zou dus iedereen willen aanraden om ergens in de komende anderhalve week, eens een kijkje te gaan nemen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord