Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Leer écht kijken: Fotografeer vier uur lang op één plek

zondag 18 februari 2018, 13:13 door | 9.094x gelezen | 11 reacties

Ik maak me er vaak schuldig aan: fotograferen en weer doorlopen. Want om de hoek, daar vindt vast nét het beslissende moment plaats. En als je daar dan weer bent, blijkt het niet zo te zijn en ga je weer door.

Jagend op iets dat zich meestal ook aandoet op een plek waar je blíjft. Daarom hieronder een handleiding in 5 stappen die ik zelf natuurlijk ook heb opgevolgd.

Fotocursus Kronkeling 1


1. Zoek een locatie die je intrigeert


Als je nog nooit ergens 4 uur met je camera hebt rondgehangen, kun je het jezelf maar beter een klein beetje gemakkelijk maken: rondhangen is immers leuker op een plek waar je op voorhand al iets in ziet.

Je kunt er zelfs heen gaan met een vooropgezet plan, maar je mag niet weg als je dat plan hebt uitgevoerd binnen die 4 uur. Want het gaat erom dat je méér gaat zien, en je dus anders leert kijken naar dezelfde omgeving.

Ik koos voor deze exercitie een plek in Rotterdam-Zuid. Ik fiets regelmatig langs de verhoogde metrolijn en iedere keer verwonder ik me over de tegenstellingen in dat stukje stad. Ondanks het volgebouwde landschap voelt het leeg. Ik sloot mezelf gedurende vier uur op in een gebied van 80 bij 30 meter.

Fotocursus Kronkeling 01


2. Maak eerst de voor de hand liggende foto's


Natuurlijk, het doel van deze opdracht is dat je nieuwe invalshoeken ontdekt. Maar meestal moet je daarvoor éérst door de geijkte standpunten heen. Dat geldt in ieder geval voor mij.

Pas als ik de standaard plaatjes heb gemaakt, kan ik een laag dieper gaan. Dat heeft – denk ik – ook te maken met de vertaalslag van drie naar twee dimensies: door te fotograferen zie je hoe de omgeving zich staande houdt (of niet) op een vlak beeld. Wat werkt in je voordeel en wat niet?

Fotocursus Kronkeling 3


3. Zoek naar afwijkende elementen in het landschap


Goed, je hangt nu een tijdje rond in een door jou gekozen gebied. Wat valt je op? Welk effect heeft deze omgeving op jou? Probeer deze elementen visueel over te brengen in je foto.

Als je écht secuur te werk wil gaan, kun je deze indrukken opschrijven en er later – bij de nabewerking – nog eens bijpakken. Je kunt dan selecteren op basis van de woorden die je hebt opgeschreven.

Op mijn locatie in Rotterdam viel me na een tijdje de enorme schaduw op ónder de metrolijn. De geometrische vorm voelde prettig beschermend. En dus zocht ik naar een hoek waarin dat gevoel overkwam. Onderstaande foto was één van de laatsten in een reeks van 30 pogingen.

Fotocursus Kronkeling 4


4. Zoek een thema voor je serie


Na enige tijd krijg je (hopelijk) ideeën voor een serie. Maak het jezelf niet te lastig als dat niet 'vanzelf' lukt. Je kunt ook kiezen om een serie te maken omtrent één van de woorden die je bij stap 3 hebt gekozen.

Of kies één element / activiteit / persoon in de omgeving die je dan vanuit verschillende hoeken fotografeert.

In mijn opdracht in Rotterdam-Zuid werd aangestoken door die schaduw: ineens zag ik overal vormen en kleuren. En dus probeerde ik daarmee een serie te bouwen, waarbij ik de mens volledig buiten beschouwing liet.

Fotocursus Kronkeling 5


5. Bekijk je ontwikkeling in de nabewerking


Zodra je weer thuis bent en je foto's bekijkt, is het goed om te reflecteren op hoe je naar je omgeving hebt gekeken gedurende die 4 uur.

Wat is er anders aan de eerste paar en de laatste paar foto's? Had je hetzelfde gezien zónder lang op één plek te hangen? Of zie je misschien iets terug in je foto's wat je op de plek zelf niet bewust hebt geregistreerd?

Fotocursus Kronkeling 6


Toch graag een opdracht vooraf?


Vind je dit soort 'brede' opdrachten helemaal niks maar wil je wel ergens 4 uur rondhangen, dan kun je jezelf wat inkaderen door met een opdracht op stap te gaan. Die kun je zelf bedenken, of je kunt eens kijken bij de andere tips op mijn website.

Veel fotografieplezier!

Fotocursus Kronkeling 7


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

11 reacties

 1. jeroendehaan
  Profiel  jeroendehaan schreef op zondag 18 februari 2018 om 18:33  | reageer

  Leuk stuk met (ik-hou-wel-van-die-stijl) foto's!

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op maandag 19 februari 2018 om 08:52  | reageer

  Dank voor je compliment Jeroen de Haan!

 3. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 12:33  | reageer

  Hoi Elvira,

  Ik vind je gedachtegang om langer op één locatie te blijven om beter te leren kijken een interessant gegeven. De uitwerking van je ‘experiment’ vind ik enigszins tegenvallen. Ik had iets meer variatie in je foto’s verwacht. Op alle foto’s zie ik een betonnen kunstwerk (in de civiele bouw worden viaducten, aquaducten exc. kunstwerken genoemd) vanuit verschillende hoeken gefotografeerd. Alle foto lijken op ooghoogte gemaakt te zijn. Om de serie spannend te maken is er mijn inziens onvoldoende met standpunten, perspectief en scherptediepte gespeeld. Wellicht dat met een andere locatie en onderwerp(en) met deze gedachtegang een spannendere serie kan maken.

 4. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 13:08  | reageer

  Dag Arthur, dankjewel voor je opbouwende feedback! Inderdaad zou de serie er totaal anders hebben uitgezien als ik had gespeeld met standpunt, perspectief en scherptediepte. Voor deze serie heb ik gekozen voor een eenduidige aanpak, met als risico dat het wat saai en eentonig overkomt. Alle reden om dus nog eens terug te gaan vrolijk

 5. Jo Daniels
  Jo Daniels schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 19:56  | reageer

  Ik had, en heb nog steeds, de neiging om bij een locatie “te” lang te blijven om de beste compositie vast te leggen.
  Als beginnend fotograaf zag ik dit lange tijd als een tekortkoming voor het niet zien van de beste compositie.
  Bij zien van alle foto’s zag ik het verloop van de “zoektocht” terug in het resultaat. Hieruit kies ik dan, wat mij betreft, de beste foto.
  Regelmatig komt het voor dat de uiteindelijke keuze niet strookt met de gedachte die ik had op het “maak” moment.
  Na ruim een jaar merk ik inmiddels dat ik vanuit deze aanpak mijn eigen stijl en interesse aan het ontwikkelen ben.
  Met plezier en met een golf van herkenning heb ik dit artikel gelezen!

  Dankjewel

 6. Liesbeth
  Liesbeth schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 20:18  | reageer

  Dank je wel voor dit stukje, Elvira. Ik ben al een poosje op zoek naar artikelen over "Anders fotograferen" dan alleen maar misschien technisch goede, maar vaak toch een plaatje schieten. Ik heb je gevonden!

 7. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 20 februari 2018 om 22:49  | reageer

  @ Jo Daniels: Grappig dat je al spelenderwijs erachter kwam dat lang dralen juist heel goed is om echt te leren kijken (en dus fotograferen)! Goed dat je je richt op het ontwikkelen van je eigen stijl, ik wens je veel succes (en plezier!) in je verdere zoektocht vrolijk
  @ Liesbeth: Graag gedaan! Ik ben net als jij op zoek naar die andere manier van fotograferen en deel die zoektocht graag met anderen middels mijn blog.

 8. Fred
  Fred schreef op woensdag 21 februari 2018 om 00:45  | reageer

  Dag Elvira, een meesterlijk artikel en een meesterlijke website van jou. Rest mij één vraag...waar en hoe kan ik aan het door jou genoemde boek "The Photographers Playbook" komen.

 9. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 21 februari 2018 om 13:44  | reageer

  Dag Fred, dankjewel! Het boek is gewoon te koop via bol.com Even de titel opzoeken via de zoekbalk daar en je vindt hem zo. Ik wens je veel fotografieplezier!

 10. Fred
  Fred schreef op donderdag 22 februari 2018 om 14:29  | reageer

  Thx Elvira, het boek heb ik dus onmiddelijk besteld !

 11. Jeannet
  Jeannet schreef op zaterdag 24 februari 2018 om 11:01  | reageer

  Ik wacht altijd een flink aantal dagen voor dat ik mijn foto's uit ga zoeken. Meestal zie ik dan de foto's op een andere manier dan dat de werkelijkheid nog vers in mijn geheugen zit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord