Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Leg reflecties in de ogen van je Valentijn vast

maandag 12 februari 2018, 20:40 door | 7.335x gelezen | 4 reacties

Lend me your eyes and I'll change what you see is de lijfspreuk van Peter Adams-Shawn. Zijn eerste reflectie nam Peter in 2011 en hij is consequent met het nemen ervan sinds 2014.

Zijn werk is zo ongelooflijk mooi, dat het hoofd van de jury van de International Loupe Awards (een bekende fotografie wedstrijd), zich verontschuldigde omdat hij dacht dat zijn foto's in scène gezet waren. Ook denken veel (professionele) fotografen dat hij Photoshop gebruikt heeft. Maar het is toch allemaal echt.

Zijn foto's zijn gebaseerd op reflecties op de ogen van de mensen die hij fotografeert. Sinds drie jaar kent zijn toverformule een enorm succes. Hij is al geïmiteerd maar hij lijkt als enige zijn succesformule te beheersen om tot prachtige en geslaagde prachtige foto's te komen.

Zijn geheim ligt in het feit dat hij zijn subjecten laat glimlachen, dit geeft een relaxend gevoel en dat spreekt uit de foto's.

De beste beelden die ik heb gemaakt zijn van lachende mensen, vertelt Peter. De lach ontspant het shot, brengt natuurlijke plooien in de ogen, en zelfs van zo dichtbij kun je dan zien dat de persoon glimlacht.

De getalenteerde fotograaf is nu aan het experimenteren met bubbels, zoals die uit een bellenblaas. Hij denkt dat dit zijn volgende project kan gaan worden.


Verras je geliefde


Wellicht een leuk idee om zelf eens mee aan de slag te gaan en er eens mee te experimenteren. Met het resultaat kun je je geliefde misschien wel een enorme verrassing en een onvergetelijk aandenken bezorgen!

Maar hoe?


Maar hoe ga je dit nu zelf voor elkaar krijgen? De kunst is om te begrijpen dat je een oogbol moet zien als een verduisterde, gebogen spiegel. Elk oog biedt een consistente reflectie. Daarom is de hoek waaronder je fotografeert belangrijk voor de reflectie.

De reflectie op het oogoppervlak lijkt een beetje op de reflectie op een donkere zonnebril - de oogbal is een soort verduisterde, gebogen spiegel - hij dooft het licht. Dat betekent dat de scène die je vastlegt een stuk helderder moet zijn dan het onderwerp. En dat is het moeilijkste om voor elkaar te krijgen.

Met een iPhone gaat je dit in ieder geval zeker niet lukken; je hebt een goede spiegelreflex- of systeemcamera nodig (Peter Adams-Shawn gebruikt zelf een Canon 5D Mark III) waarmee je goed scherp kunt stellen.

Want, zoals je je kunt voorstellen, verlies je meteen je focus als je onderwerp maar een fractie van een millimeter beweegt. Vergelijk dit met macrofotografie.

Verder moet je ervoor te zorgen dat je zelf niet in beeld komt. Als je je onderwerp laat glimlachen zie je dat meteen terug in een ontspannen shot. Het brengt natuurlijke vouwen bij de ogen, en zelfs van dichtbij kun je zien dat het onderwerp glimlacht.

Als je model contactlenzen draagt wordt je reflectie als glas, een ander leuk effect!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

4 reacties

 1. Debruyne
  Debruyne schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 18:12  | reageer

  Beste Michelle,

  Het zou zo veel leerrijker zijn indien je een 'visueel doe' praktijkvoorbeeld post.
  Iedereen leert graag bij, enkel tekst is onvoldoende.

  Beste groetjes.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 18:14  | reageer

  @Debruyne: helaas heb ik het zelf nog niet uitgeprobeerd, anders had ik dat uiteraard gedaan! En het schijnt nog niet gemakkelijk te zijn ook... Het kostte al moeite om 'het geheim van de kok' tevoorschijn te toveren.

 3. Debruyne Gery
  Debruyne Gery schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 18:25  | reageer

  Dank je wel, Michelle.

  Toch maar eerst uitproberen en dan de kennis delen.

  Beste groetjes.

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 13 februari 2018 om 19:21  | reageer

  Zeker weten!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord