Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Maak creatieve verhalen met je macrolens

woensdag 12 december 2018, 14:50 door | 26.528x gelezen | 10 reacties

Macrofoto's kennen de meesten van extreme close-ups van insecten en bloemen waarin alle details te zien zijn. Mooie plaatjes! Maar macrofotografie is veel breder dan alleen het maken van prachtige insecten- en bloemenfoto's.

Miniatuur alledaagse voorwerpen


Alledaagse voorwerpen


Om je potentiële onderwerpen te leren 'zien', moet je vooral je creativiteit trainen. Laat je camera eerst eens liggen en ga op internet eens op zoek naar foto's die je aanspreken.

En probeer eens anders te kijken naar je omgeving. Pas als je erop gaat letten, valt je op hoe vanzelfsprekend je de voorwerpen om je heen vindt. Veel voorwerpen 'zie' je niet eens meer en al zeker niet als interessant foto-object.

Probeer eens met tegenlicht, silhouetten en abstracte uitsneden te experimenteren zodat je zeker niet met 'gewone' macrofoto's terugkomt.

Let op de achtergrond. Een onscherpe achtergrond wordt al snel een waas. Een waas van één en dezelfde kleur is mooi. Maar eentje met verschillende kleuren en vlekken wordt al snel onrustig.

Waarschijnlijk heb je meerdere keren per dag een glas in je handen. Maar kijk eens goed naar dat glas. Zie hoe de reflectie en de kleur verandert als je het beweegt. Kijk eens op deze manier naar alle alledaagse voorwerpen om je heen in je huis, op kantoor, in de tuin of onderwerp.

Het is de kunst om de mogelijkheden te willen zien en vervolgens zo te fotograferen dat ze je publiek verbazen.

Mini-figuurtjes


Het gebruik van mini-figuurtjes is een leuke manier om creatieve verhalen te maken. Het voordeel van het gebruik ervan is dat ze niet bewegen (geen gedoe met sluitertijden). Het leert je ook creatiever te kijken.

Je onderwerpen zijn letterlijk overal om je heen te vinden: van een legostukje tot een lepel en van een pingpongballetje tot de onderkant van een paddenstoel. De resultaten zijn vaak spectaculair en verrassend.

Miniatuur landschappen


Je kunt er je specialiteit van maken: miniatuur landschappen in eigen tuin. Je tovert stenen, gras en bloemen in je achtertuin, studio of huiskamer om tot een dramatisch fantasielandschap. Soms is het niet van echt te onderscheiden.

Maar je kan ook een fantasielandschap maken dat je in de praktijk niet snel zult vinden. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het 'omgekeerd perspectief-effect (iets kleins heel groot laten lijken, zie verderop in dit artikel) toe te passen.

Aliens


Pissebedden, hommels, vliegen en andere insecten zien er in close-up vaak heel anders uit dan vanuit het alledaagse perspectief. Maak eens op een dramatische manier gebruik van dit effect en fotografeer de diertjes als regelrechte aliens.

Verander grashalmen en bloemen in fantasievolle gekleurde bomen en stenen in bergketens (maak besneeuwde toppen met een wolkje poedersuiker).

Plot verzinnen


Je kunt zelfs hele (beeld-)verhalen vertellen met deze mini-figuurtjes in je miniatuur-landschappen, al dan niet met insecten of andere levende wezens erbij. Dit geeft een heel sterk vervreemdend effect.

Nietsvermoedende peddelaars die worden belaagd door een nijlpaard, een vlieg die een lekker hapje ziet in een slapende badgast, een man die een hommel probeert te temmen, een reiziger die verstrikt geraakt is in een enorm spinnenweb en die vervolgens ingekapseld wordt door een enorme kruisspin.

Spider attack

Een spin is gemakkelijk te misleiden door een miniatuur-poppetje dat in haar web terecht komt...

Ontzettend leuk om te doen (alleen het plot van je foto verzinnen is al een feest) en nog interessanter om vervolgens je idee goed uit te werken. Want je zult heel wat problemen moeten oplossen met licht, scherpte, compositie en beeldhoek.

Tips om het technisch voor elkaar te krijgen volgen hieronder. De enige beperking is je eigen creativiteit en doorzettingsvermogen. Het resultaat is altijd een unieke foto die nog nooit eerder is gemaakt!

Miniatuur landschappen


Waanzinnig kleine scherptediepte


Macrofotografie blijft natuurlijk lastig: de scherptediepte is vaak waanzinnig klein, soms maar enkele millimeters. Dat betekent heel secuur werken en lange sluitertijden gebruiken om scherpe foto's te krijgen. Geduld, planning en tijd zijn nodig. Snapshots maken is er niet bij!

Neem standaard een wasknijper mee als je op pad gaat om macrofoto's te maken. Als een bloem teveel beweegt door de wind kan je de stengel vastzetten aan een ander takje dat je in de grond steekt.

Statief


Omdat je van heel dichtbij piepkleine dingen fotografeert, kan elke millimeter die je voor- of achteruit beweegt je onderwerp uit focus plaatsen. Je camera moet dus doodstil staan. Bovendien zijn de langere sluitertijden altijd langer dan verwacht.

Als je bijvoorbeeld de hele kop van de vlieg scherp wilt hebben, moet je een kleiner diafragma kiezen. Gevolg: bewegingsonscherpte. Een statief is dus broodnodig.

Een rijstzak is ook een goed alternatief! Schakel de stabilisatie uit als je met statief werkt, anders krijg je alsnog onscherpe foto's.

Extra licht


Licht is bij macrofotografie van essentieel belang. Als er te weinig licht is, gebruik dan een zaklamp (met led-licht werkt het best). Of koop een daglichtzaklamp. Dit licht komt vrijwel overeen met daglicht en is handig als extra lichtbron.

Experimenteer met de hoek en sterkte van je lichtbron. Licht van opzij (strijklicht) laat de structuur van je onderwerp mooi zien.

Attributen macrofotografie

Handige attributen bij macrofotografie

Omgekeerd perspectief


Door met perspectief te spelen kun je kleine dingen heel groot laten lijken, terwijl je grote dingen juist klein weergeeft. Als je met je standaard- of breedhoeklens redelijk dichtbij een onderwerp kunt scherpstellen kun je deze techniek al goed toepassen in je foto's.

Denk aan een close-up van een vlinder op een steen, terwijl erop de achtergrond een (piepkleine) wandelaar voorbij loopt. Let erop dat je hoofdonderwerp wel interessant genoeg is!

Macro-objectief hoeft niet persé


Als een macro-objectief buiten het budget ligt kan je ook beginnen met je kit- of telelens. Deze hebben tegenwoordig ook vaak een heel korte minimale scherpstelafstand en zijn dus redelijk geschikt voor close-ups.

Tussenringen


Je kunt onderwerpen nog groter in beeld brengen door een setje tussenringen aan te schaffen (holle ringen, zonder glas, die je tussen je objectief en camera plaatst). Hierdoor vergroot je de afstand tussen je objectief en de camerasensor en dat maakt de minimale scherpstelafstand kleiner.

Dus: met tussenringen blijft je camerasensor fysiek even ver verwijderd van je onderwerp, maar komt een onderwerp wel veel groter in beeld!

Miniatuur landschappen2


Waar koop je de miniaturen


Bij Conrad zijn allerlei soorten miniaturen te koop. Badgasten, reizigers, oudere voorbijgangers, bergbeklimmers, bouwvakkers, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Noch figuren bouwvakkers badgasten

Conrad bouwvakker- en badgast-miniaturen

Slinkachu


De Londense straatartiest Slinkachu is een goede inspiratiebron. Hij startte in 2006 met zijn miniatuurspektakel Little People. Met zijn minuscule poppetjes (schaal van 1 op 87) maakt Slinkachu zeer humoristische diorama's.

De poppetjes komen meestal uit modelbouwpakketten voor miniatuurtreinen. Het project gaat zowel om het plaatsen van de taferelen als de fotografie ervan.

Miniatuurwerelden waar je van gaat watertanden


Ook voedselfotografen Pierre Javelle en Akiko Ida gebruiken verschillende smakelijke lekkernijen als decor en miniatuur figuren om daar vervolgens prachtige foto's van te maken voor de serie MINIMIAM.

Door hun lens en indrukwekkende fantasie nemen Pierre en Akiko je mee naar landschappen van donuts, cakes, fruit, groentes en zelfs klodders meringue mix en de zeer gelukkige miniatuur bewoners (modellen met een schaal van 1/87 gekocht bij hobbywinkeltjes).

The love car


Hier een leuk filmpje van Hernandez Dreamphography over hoe de 'Love Car' is ontstaan.


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie bij Photofacts Academy kunnen volgen van Johannes Klapwijk.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 27 maart 2017, 22:44.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

10 reacties

  1. Guido Bellens
    Profiel Guido Bellens schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 08:50  | reageer

    Waouw, dat filmpje met die Fiat 500 is fantastisch. Dit laat nogmaals zien dat er practisch geen beperkingen zijn, tenzij uw eigen verbeelding.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 11:38  | reageer

    Daarvoor moet je ook een klein beetje handig zijn he! Maar het is leuk inderdaad om te zien wat er allemaal mogelijk is!

  3. Mariël van den Bos
    Mariël van den Bos schreef op dinsdag 28 maart 2017 om 23:51  | reageer

    wat een leuk artikel!!

  4. Huub
    Huub schreef op woensdag 29 maart 2017 om 09:41  | reageer

    je kunt al je creativiteit hierin kwijt. Geweldig leuk om te doen.

  5. Ole
    Ole schreef op woensdag 29 maart 2017 om 16:07  | reageer

    Interessant om te horen/te lezen dat mensen dit zien als een specifieke tak van fotografie waarin je al je creativiteit kwijt kan. Dat kan toch met alles waar jij zelf de eindregie over voert... Of zien jullie dat anders?

  6. Martine
    Martine schreef op woensdag 29 maart 2017 om 17:18  | reageer

    Ik ben ook bezig om toy cars in de reële wereld te fotograferen als m'n eindwerk voor module 3 basis fotografie. Best een moeilijk onderwerp omwille van de juiste inschaling te bekomen. Ook de bestrating goed krijgen is niet simpel. Veel inspiratie voor nodig (bv. zwart schuurpapier als asfalt). Toch wel tof om te doen.

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 29 maart 2017 om 20:04  | reageer

    @Martine: die inschaling, dat is inderdaad de grote uitdaging! Als je dat eenmaal door hebt ben je echt een heel eind. Succes!

  8. Andrea
    Andrea schreef op woensdag 29 maart 2017 om 20:50  | reageer

    Wat een super leuk artikel.
    Ben fan van macrofotografie, maar ook van Slinkachu.
    Zelf voor de fotocursus een foto a la Slinkachu moeten maken. Ging veel in tijd in zitten, maar niet zoveel als in de foto van de Fiat.
    Gaaf hoor dat dat allemaal kan.

  9. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 30 maart 2017 om 14:27  | reageer

    @Andrea: ik ben wel benieuwd naar je Slinkachu foto. Best een uitdaging. Goed gelukt?

  10. DirkT
    DirkT schreef op vrijdag 31 maart 2017 om 11:26  | reageer

    Heel leuk en leerzaam artikel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord