Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Museum aan het Vrijthof transformeert tot fotografiemuseum

zondag 18 augustus 2019, 13:13 door | 4.127x gelezen | 2 reacties

Nederland is een fotografiemuseum rijker. Op 26 september 2019 opent Museum aan het Vrijthof in Maastricht officieel haar deuren als nieuw fotografiemuseum.

Museum aan het Vrijthof


Voor de eerste tentoonstelling heeft de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson de primeur. Met 'Homage to Humanity' presenteert het monumentale museum een omvangrijke en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door voortschrijdende technologie en globalisering.

Museum aan het Vrijthof heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe toekomstvisie met een duidelijke keuze voor het veelzijdig medium fotografie.

De eerder georganiseerde tentoonstellingen met uitgeverij TASCHEN en de fotografen Marie Cťcile Thijs, Guy van Grinsven en Jan Stel hebben zeker bijgedragen aan deze nieuwe focus als gespecialiseerd museum.

De ambitie van het particuliere museum is groot. Om het nieuwe fotografiemuseum verder vorm te geven werkt directeur Erik de Jong samen met internationale tentoonstellingsmakers en fotografieopleidingen in Nederland en BelgiŽ. Het jaarlijks aantal bezoekers moet groeien van circa 35.000 in de eerste vier jaar naar 90.000 bezoekers in 2032.

Jimmy Nelson XXXIII 23 2017

Foto door Jimmy Nelson

Het museum wil twee keer per jaar een grote naam uit de fotografiewereld presenteren met een attractief omlijstingsprogramma. Daarbij zullen de social media platforms Instagram en Facebook een prominente rol spelen.

De rode draad van de tentoonstellingen is de maatschappelijke relevantie. De foto's moeten een boodschap met zeggingskracht hebben.

Erik de Jong: "Jongeren krijgen een duidelijke plek in het museum en werken actief mee aan het toekomstige artistieke profiel en de marketing rondom het nieuwe centrum voor fotografie. Hiervoor wordt de programmering ook op deze doelgroep afgestemd. Zo is in 2020 een tentoonstelling te zien van Rutger Geerling, een internationale topfotograaf in de dance scene."

Museum aan het Vrijthof is gelegen midden in het historisch centrum van Maastricht en beschikt over tien karakteristieke stijlkamers en kabinetten.

Andere fotografiemusea bevinden zich in de drukte van de Randstad. Hierdoor is er ruimte voor een locatie in het zuiden van het land om fotografieliefhebbers uit zowel Nederland als de Euregio rond Maastricht te trekken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Peter Geelen
  Peter Geelen schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 16:57  | reageer

  Bedankt voor de tip, Michelle.

 2. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op donderdag 22 augustus 2019 om 08:34  | reageer

  Jimmy....da's een hele groooote ' gast' Michelle. Super.
  Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord