Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Nachtfotografie op Schiermonnikoog (deel 1)

zondag 26 september 2021, 22:44 door | 3.496x gelezen | 0 reacties

Fotograferen in de nacht, na en voor het blauwe uurtje, doe ik zelden. Toch maakte ik graag een uitzondering hierop toen ik in juni op Schiermonnikoog was.

Het beloofde die nacht helder te worden, het was volle maan en er was kans op lichtende nachtwolken. Redenen genoeg om er ruim na het blauwe uurtje voor op pad te gaan.

Nacht is het tegenovergestelde van dag ofwel de tijd dat het donker is. Dat is het nog niet meteen nadat de zon is ondergegaan en ook voordat de zon opkomt is er sprake van een overgangsfase, de schemer.

Ik vind het heerlijk om in die schemertijd te fotograferen, zowel tijdens de vroege schemering als in het blauwe uurtje. Pas na het blauwe uurtje in de avond wordt het 'echt' donker.

De invloed van de zon is verdwenen en is er alleen het licht van de maan, de sterren en vooral van de mens. Dat laatste geldt zeker voor Nederland dat een van de meest lichtvervuilende landen ter wereld is.

In Nederland een overweldigende sterrenhemel zien is dan ook erg lastig. Het alom aanwezige kunstlicht maakt dat onze ogen het weinige licht van de minder heldere sterren niet waarnemen.

Dat Schiermonnikoog daarop een enigszins positieve uitzondering is komt in deel 2 van dit blog aan bod.

Vuurtoren


Net als Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland heeft Schiermonnikoog nog een werkende vuurtoren, de Noordertoren. Oorspronkelijk had de toren een vast licht. In 1910 kreeg hij een draailicht met een eigen lichtkarakter waaraan je de vuurtoren kunt herkennen.

Terwijl we richting de toren fietsen zien we zijn lichtbundels al over het eiland schijnen.

Volle maan


De maan zal om 22.10 opkomen en ik heb het plan om de maan naast de vuurtoren te fotograferen. Ik weet dat de maan in het zuiden opkomt maar dat is een vrij ruim begrip. Het is echter voldoende om mijn standpunt te kunnen kiezen.

Ik loop langs de toren richting het strand en als ik na een tijdje achteromkijk (richting zuiden) zie ik de toren fraai boven het duinlandschap uitsteken. Ik verken meerdere standpunten langs het pad tot ik tevreden ben over het beeld.

Nu is het wachten tot de maan tevoorschijn komt. Het duurt maar liefst tot 11 uur voordat die geheel zichtbaar is boven de duinen. Als de lage sluierbewolking oplicht in het gele licht van de maan maak ik de eerste foto's.

20210624 Schierdag1 opname zonder titel 733821

Sony A7 mark III, 32mm, f/10, sluitertijd 4s, ISO 400

Voor een volgend standpunt loop ik verder naar het strand tot achter de duinen. Alleen de top van de vuurtoren is nu zichtbaar. Net als ik mijn tweede serie heb gemaakt gaat de telefoon. Mijn maatje. De lichtende nachtwolken zijn er! Enthousiast kijk ik achter me en daar zie ik ze!

Lichtende nachtwolken


Lichtende nachtwolken zijn wolken die op grote hoogte, wel 75 tot 85 kilometer, voorkomen. Langer dan bij gewone wolken weerkaatsen die hoge wolken lang na de zonsondergang nog het zonlicht. De lichtende nachtwolken kleuren dan wit, geel-oranje of lichtblauw.

In de maanden mei, juni en juli kunnen ze in Nederland zichtbaar zijn en laat dat nu net deze avond het geval zijn. Ze hangen laag boven de horizon en schitteren letterlijk en figuurlijk aan de hemel.

Het is inmiddels half 12 en ik zoek een nieuwe plek om de wolken boven zee te fotograferen. Het strandhuis, rechts in mijn beeld, licht om de paar seconden op door de lichtbundels van de vuurtoren. Het past prima in het plaatje.

20210624 Schierdag1 opname zonder titel 733865

Sony A7 mark III, 55mm, f/2.8, sluitertijd 1/4s, ISO 400

Vuurtoren met lichtende nachtwolken


Eenmaal terug bij de vuurtoren wil ik deze samen met de lichtende nachtwolken op de foto. Ook wil ik nu de stralenbundels van het draailicht in beeld en dat wordt een zoektocht naar zowel het standpunt als de juiste sluitertijd.

Bovendien is de compositie lastig te beoordelen op het schermpje en zie ik pas achteraf dat ik iets meer terug had willen staan. Hoe dan ook, de stralen en de wolken staan er prima op dankzij een sluitertijd van 1/5 seconde.

20210624 Schierdag1 opname zonder titel 733884(1)

Sony A7 mark III, 17mm, f/2.8, sluitertijd 1/5s, ISO 1600

De Melkweg


Om kwart over 12 pakken we onze tassen in en fietsen we voldaan terug naar ons pension. Nachtfotografie, het smaakt naar meer.

In mijn volgende blog vertel ik dan ook over mijn eerste foto's van de Melkweg. Wederom gemaakt op Schiermonnikoog maar dan begin september. Een ervaring om nooit te vergeten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord