Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Nieuwe aanwinsten Erwin Olaf in Haagse dubbeltentoonstelling

zondag 19 januari 2020, 14:07 door | 3.710x gelezen | 2 reacties

De dubbeltentoonstelling Erwin Olaf in Kunstmuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag eerder dit jaar was zo'n groot succes dat deze de boeken in is gegaan als de best bezochte fotografietentoonstelling van Nederland.

Om dit succes te vieren, heeft het Kunstmuseum besloten de fotografiecollectie te verrijken met verschillende werken die in de tentoonstelling te zien waren.

Palm Springs American Dream, Self Portrait with Alex 2018

Palm Springs, American Dream (Self-Portrait with Alex), 2018, Collectie Kunstmuseum Den Haag © Erwin Olaf

Zo verwerft het museum de complete serie Chessmen en verschillende vintage prints uit de serie Squares. Verschillende andere werken, waaronder het zelfportret American Dream (Self-Portrait with Alex) uit de meest recente serie Palm Springs (2018), worden door Erwin Olaf aan het museum geschonken.

Directeur Benno Tempel: Met deze nieuwe aanwinsten verrijken we onze collectie met de meest iconische foto's uit de dubbeltentoonstelling. Ik ben bijzonder trots op de verwerving van de volledige serie Chessmen. Deze serie was een van de blikvangers in het Fotomuseum, waar het vroege werk te zien was.

Ook het zelfportret aan de rand van het zwembad uit de serie Palm Springs – een verwijzing naar David Hockneys wereldberoemde Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) - is een kernstuk in het oeuvre van Olaf.

De dubbeltentoonstelling kwam voort uit een decennialange warme band met de kunstenaar. Met deze nieuwe aanwinsten bestendigen we de band ook voor de toekomst.


Conservator Wim van Sinderen volgt het werk van Erwin Olaf sinds begin jaren 80. Hij zegt: In de jaren 80 keerden verschillende fotografen van de straat terug naar de studio onder invloed van het werk van de grote Amerikaanse estheten Peter Hujar and Robert Mapplethorpe.

GMDH FotoM ErwinOlaf 47 RGB wand Chessmen

Chessmen, 1988, installatiefoto van de complete serie tijdens de tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag, Collectie Kunstmuseum Den Haag © Erwin Olaf Foto: Gerrit Schreurs

In Nederland waren Hans van Manen, Paul Blanca en Erwin Olaf de belangrijkste vertegenwoordigers van deze nieuwe studio fotografie. Olaf presenteert zijn monumentale, verhalende fotografie in die tijd op middenformaat in prachtig zwart-wit.

Hij excelleert hierbij in verstilling en techniek: de composities uit de reeks Squares zijn volledig in balans en perfect uitgelicht. Verrukkelijk om naar te kijken en een belangrijke aanwinst op foto-historisch gebied
.

Tentoonstelling Onverwachte ontmoetingen


Een van foto's die Erwin Olaf aan het museum schenkt, Marieke Simons (1988), heeft meteen een plek gekregen in de nieuwe tentoonstelling Onverwachte ontmoetingen – Schenkingen aan de collectie 2002 -2019 in Fotomuseum Den Haag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op maandag 20 januari 2020 om 16:08  | reageer

  Erwin is een geweldig fotograaf en bedenker van interessante concepten. Hoewel het niet mijn genre is heb ik zeker respect voor zijn werk. Dank om dit te delen Michelle.

 2. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 13:44  | reageer

  Dankjewel Michelle. Superrr
  Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord