Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Oldtimers fotograferen: Louwman museum

woensdag 12 december 2018, 20:56 door | 5.788x gelezen | 2 reacties

Het Louwman Museum in Den Haag (bij Landgoed Marlot) herbergt de oudste privécollectie automobielen, bijééngebracht door twee generaties van de familie Louwman.

De basis werd reeds in 1934 gelegd en inmiddels omvat de collectie ruim 250 antieke en klassieke automobielen, waaronder een Citroën 2cv 4×4 Sahara eend uit 1962.

Messerschmitt citroen 2cv napier 100 hp

Een Messerschmitt KR200, Citroën 2CV Sahara en een Napier 100-HP

Fotograferen en filmen


Het maken van foto's en films, mits voor privé-gebruik, is toegestaan in alle tentoonstellingsruimten met uitzondering van de ruimten met posters, schilderijen en prenten. Gebruik van flitslicht en statieven is toegestaan.

Hier kun je prachtige foto's schieten van een unieke collectie schitterend opgestelde auto's, voornamelijk oldtimers.

DAF 600 - Citroen DS - Jaguar XK120

Een DAF-600, Citroën DS en een Jaguar XK120 Fixed Head Coupé

Nieuw pand


Vlak langs de belangrijkste toegangsweg naar Den Haag staat het statige, nieuwe pand van het Louwman Museum. Daar zijn zo'n 230 voertuigen te bewonderen, variërend van paardenkoets via Formule-1 auto tot hypermoderne hybrideauto.

De auto's verkeren in de regel in originele staat en zijn niet gerestaureerd.

De collectie is zowel chronologisch als thematisch ingedeeld. Per periode staan dus soortgelijke auto's bij elkaar. De wandeling door het museum begint op de tweede verdieping en voert je terug naar de tijd van paard en wagen.

Alfa Romeo


Paard en wagen


Je loopt door een lange, donkere gang en wordt langzaam meegevoerd in de ontwikkeling van paard en wagen naar de eerste voertuigen die zelfstandig konden bewegen.

Grappig zijn de aandoenlijke bordjes waarmee buitenstaanders destijds werden gewaarschuwd voor vreemdsoortige koetsen die zonder paard toch konden bewegen.

Rond 1900 lijken de voertuigen minder op gemotoriseerde koetsen en zijn de eerste auto's herkenbaar. Enkele decennia later is de auto uitgegroeid tot een waar statussymbool. De auto's zijn groot en weelderig.

Al heel vroeg werd er geracet met auto's, zo bewijst de "Napier 100-HP" uit 1903. Deze antieke sportwagen is voorzien van een elf liter motor, die desondanks slechts honderd paardenkrachten produceert. De topsnelheid bedraagt 132 kilometer per uur.

Louwman museum


Een auto voor iedereen


In een speciale ruimte worden "betaalbare auto's" getoond. Het betreft hier veelal aandoenlijke oldtimers, die al dan niet met bijzondere technieken de kosten drukten.

De ene kant van de zaal is ingericht met betaalbare auto's van voor de tweede wereldoorlog, de andere kant toont autootjes uit de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Denk daarbij aan de BMW Isetta en Messerschmitt KR200.

Ter leering ende vermaeck


Een automuseum geeft niet alleen een "wetenschappelijk" beeld van de geschiedenis van de auto, maar toont ook vreemde en exotische voertuigen. Dat geldt in het bijzonder voor de collectie strand- en amfibievoertuigen.

Rolls Royce - Daimler - Bugatti

Rolls Royce, Daimler DK400 Golden-Zebra-Coupé, Bugatti

Publiekstrekkers


En als het toch om publiekstrekkers gaat: het Louwman Museum geeft alle ruimte aan bijzondere auto's van beroemdheden. Zo staat in Den Haag de "Cadillac Fleetwood" (1976) van Elvis Presley, geheel aangepast naar de wensen van de zanger.

De "Aston Martin DB5" (1964) van James Bond is gebruikt in de film Goldfinger en is nog altijd voorzien van draaiende kentekenplaten, ingebouwde mitrailleurs en natuurlijk een schietstoel.

Aston Martin DB3 - Cadillac Fleedwood van Elvis

De Aston Martin DB3 uit de James Bondfilm 'Goldfinger' en de Cadillac Fleedwood van Elvis

Van acteur en durfal Steve McQueen (1930 - 1980) zijn twee auto's te zien: de indrukwekkende Baja Buggy (op maat gemaakt door General Motors om de Baja-rally mee te rijden) en de elegante Jaguar XKSS (één van de slechts 16 verkochte exemplaren).

Jaguar xkss - Jaguar D-type xkd-606

De Jaguar XKSS en de Jaguar D-type XKD-606

Voor Ferrari en Maserati zijn speciale ruimtes ingericht. Dit zijn samen met Bugatti de favoriete merken van de heer Louwman. Veel van deze auto's verkeren in rijdende staat en worden regelmatig gebruikt om deel te nemen aan historische rally's (bijvoorbeeld Goodwood in Zuid-Engeland).

Goodwood Festival of Speed

Goodwood - Festival of Speed in Zuid-Engeland

Kunst


Uniek voor een automuseum is de ruimte die geheel is ingericht met auto-gerelateerde kunst. Dit betreft antieke reclames die ooit op iedere straathoek te zien waren, maar nu volstrekt uniek zijn.

Ook de vele schilderijen uit de jaren '20 van de vorige eeuw zijn zeer de moeite waard. In die tijd was de fotografie nog niet in staat een rijdende auto vast te leggen. De enige manier om de dynamiek van een auto met anderen te delen, was door middel van de schilderkunst.

Goodwood Revival


Even een uitstapje naar het Goodwood Revival festival, waar veel van de Louwman's auto's deelnemen aan historische rally's.

Goodwood Revival festival


Dit jaarlijkse weekend in september trekt honderdduizenden bezoekers naar het gelijknamige Zuid-Engelse landgoed, waar op het bekende racecircuit een bijna overvol programma wordt gereden met de meest uiteenlopende races met klassieke en antieke raceauto's, sportwagens, saloons en alles wat nog meer wielen en een motor heeft.

Goodwood Revival festival


Lord March, de eigenaar van het landgoed, heeft twintig jaar geleden het publiek gevraagd om zich voor dit evenement vooral netjes aan te kleden met jasje en dasje en liefst ook een pet of een hoed. Aan de dames vroeg hij om in mooie japons en/of jurken, feestelijke hoeden en fraaie schoenen te willen komen. Dat doen Britten dan ook, massaal!

Een bezoek aan Goodwood Revival is een jaarlijkse verplichting voor iedereen die iets met klassieke auto's heeft. Het mooiste van het mooiste racet op de beroemde racebaan en het publiek komt eveneens met zijn of haar mooiste of liefste 'oude auto' naar dit unieke evenement. Je weet af en toe niet wat je daar allemaal ziet!

Goodwood Revival festival


Wie serieus geld heeft komt per vliegtuig of helikopter naar het circuit, want Goodwood is ook een oud vliegveld. Er wordt ook gevlogen met oude toestellen uit de Tweede Wereldoorlog zoals Spitfires en Lancasters, erg indrukwekkend!

Goodwood airshow


Meer weten over autofotografie?


Wie meer wil weten over automotive fotografie kan de uitstekende cursus auto's fotograferen van Belgisch fotograaf Frederik Herregods volgen op Photofacts Academy. Frederik is gespecialiseerd in commerciële en automotivefotografie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 5 november 2017, 14:41.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 5 november 2017 om 20:58  | reageer

  Ik denk dat Louwmans zich kan meten met de beste automusea van over de hele wereld. De collectie bestaat uit een heleboel belangrijke automobielen. Zelfs zonder camera kun je daar een dag intensief besteden.
  En Goodwood is nog weer een hoofdstuk apart. vrolijk Daar kan zowel de autofotograaf als de mensenfotograaf zijn hart ophalen.

 2. Koos
  Koos schreef op dinsdag 7 november 2017 om 14:55  | reageer

  Heerlijk museum, ook om te fotograferen. Trek er maar gerust de hele dag voor uit, hoewel je misschien toch nog tijd tekort komt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord