Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Over mijn wekelijkse fotoproject Kant noch wal

zondag 4 december 2016, 22:22 door | 5.125x gelezen | 3 reacties

Ieder jaar verzin ik een fotoproject waarvoor ik tenminste eenmaal per week de deur uit moet. Om het haalbaar te houden beperk ik mij tot mijn directe woonomgeving in Rotterdam, het Noordereiland.

Begin dit jaar startte ik Kant noch Wal. Ik nam me voor om de kades van het eiland op abstracte wijze vast te leggen, waarbij de vormen leidend zijn. Mijn eigen stijl is juist verhalend, dus dit was een ver-van-mijn-bed-show. Dacht ik.

Noordereiland kant noch wal week 13


Ik deed dat expres, iets uitzoeken wat ik normaal niet doe. Want dan dwing je jezelf om de wereld anders te bekijken. En dat stimuleert dan weer je creativiteit.

Inmiddels loopt het jaar bijna ten einde. Reden om eens te kijken hoe het mij is vergaan, met dat project.

Noordereiland kant noch wal week 28


Ik begon met een inleidende tekst voor de serie op mijn website. Want zonder afkadering heb je geen project:

Voor deze serie zet ik elementen uit het stedelijk landschap zó in dat er een geslaagd beeld ontstaat, een kloppende compositie. Niet het klakkeloos registreren, maar juist het orkestreren van bestaande elementen. De vlakverdeling is dit jaar daarom leidend, en niet het verhaal in de foto. Vandaar de ietwat dubbelzinnige serienaam Kant noch Wal.

Ik was een beetje bang dat ik te snel uitgekeken zou zijn op dit thema. Abstract is voor mij meestal synoniem aan saai, emotieloos. En in dat licht is het dan ook logisch dat ik onderstaande foto als eerste maakte in de serie:

Noordereiland kant noch wal week 1


Deze eerste foto is inderdaad abstract en emotieloos, puur registrerend. Het bevestigde fijn mijn beeld van abstracte fotografie.

Focus biedt mogelijkheden


Maar zoals met veel dingen: hoe meer je je focust, hoe meer er te zien valt. En dan komt toch langzaamaan je eigen stijl bovendrijven.

Het leuke van jezelf een opdracht opleggen, is dat het je dwingt om door een andere bril te kijken. Je kijkt bevooroordeeld naar de wereld. Je ziet slechts dat wat je gewend bent te zien. De rest registreer je niet eens.

Het lukt je pas als je je best doet, jezelf een opdracht geeft. Je kunt bijvoorbeeld proberen een bepaalde stroming na te bootsen, of fotograferen in de geest van een bekende fotograaf. Pas dan vallen je oogkleppen af.

Noordereiland kant noch wal week 2


Leven krijgen in de foto


Ik kon bést leven in een abstracte foto krijgen, zo concludeerde ik na het maken van bovenstaande foto. Er is de suggestie van menselijke aanwezigheid. Een schipper die geen zin heeft om de hangende deurklink van de linkerdeur te repareren.

De vrouw met liefde voor symmetrie die haar zout- en peperstel exact in het midden van het vensterraam heeft geplaatst. Hoe leven zij samen op dit schip, die man en die vrouw?

Zelfs ook op een nog abstracter niveau kun je leven suggereren, zoals met de zijkant van een flink doorleefd schip:

Noordereiland kant noch wal week 4


Humor


En bovendien bleek het mogelijk om humor te gebruiken binnen dit thema:

Noordereiland kant noch wal week 11


Dankzij dit project heb ik meer geleerd (en gelezen) over fotografie waarin de vormen, kleuren en vlakverdeling leidend zijn. Én ik weet nu dat dat niet hoeft te betekenen dat er geen 'leven' in de foto zit.

Noordereiland kant noch wal week 25


Inmiddels nadert het einde van 2016, en daarmee ook de fotoserie. Op naar een nieuw jaar en een nieuwe wekelijkse uitdaging in mijn directe woonomgeving. Tips zijn welkom!

Wil je de hele fotoserie bekijken?
Deze kun je vinden op mijn website.

Noordereiland kant noch wal week (1)


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

3 reacties

 1. R K
  R K schreef op maandag 5 december 2016 om 12:26  | reageer

  Leuk project. Zelf ben ik recent gestopt met de “traditionele” straatfotografie, puur omdat ik het qua privacy niet langer oké vond om mensen ongevraagd online te zetten. Dus zoek ik het nu – analoog – ook meer in licht/schaduw, vormen of de dagelijkse dingen. Nog best lastig, wanneer je altijd juist zocht naar opmerkelijke mensen in beeld.

  Maar inderdaad – het stimuleert de creativiteit, en dat is af en toe nodig. Zeker wanneer je vaak met de camera in dezelfde (eigen) omgeving rondloopt.

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op maandag 5 december 2016 om 12:33  | reageer

  Dag R K, ja dat is het lastige aan straatfotografie, dat je er ongevraagd ook andere mensen in betrekt... Een alternatief is mensen om toestemming vragen, maar zelf vind ik dan de resultaten een stuk minder interessant (want te geposeerd).

  Leuk dat je analoog fotografeert. Dat lijkt me ook een mooie stimulator voor creativiteit, je kunt immers niet eindeloos een situatie vastleggen omdat je rolletje zó vol is. Dat vereist focus en duidelijke keuzes.

  Succes en veel fotografieplezier!
  Groet, Elvira

 3. Anja
  Anja schreef op dinsdag 6 december 2016 om 09:41  | reageer

  Ik deel dat gevoel bij traditionele straatfotografie: het voelt regelmatig als een inbreuk op privacy, zeker als de foto erg leunt op een gezichtsuitdrukking. Soms maak ik zo'n foto wel maar zal hem niet gebruiken voor publicatie. Ik zoek eigenlijk het liefst naar foto's waar wel mensen (of dieren) op staan maar niet herkenbaar. Ook dat wordt niet altijd gewaardeerd trouwens - ik ben wel eens raar aangekeken omdat ik iemands schoenen fotografeerde! knipoog (ik zag een interessant contrast met de achtergrond namelijk...)
  Leuk stuk Elvira, ik lees je observaties graag. Mooi, dat detail met die deurklink vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord