Elja Trum

Start in 2017 met een 365 project

maandag 26 december 2016, 23:32 door | 11.501x gelezen | 24 reacties

Deze laatste week van het jaar is een perfect moment om plannen te maken voor het nieuw jaar. Bijvoorbeeld voor een nieuw fotoproject om jouw fotografie te verbeteren. Het ultieme fotoproject voor een nieuw jaar is volgens mij wel het 365 dagen project.

365 project


Bij een 365 project publiceer je elke dag een foto die je die dag gemaakt hebt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een bepaald thema of andere beperkingen. Bijvoorbeeld dat je het hele jaar alleen maar foto's in je project gebruikt die genomen zijn met een specifiek objectief.

Hulp


Er zijn sites en apps beschikbaar die je kunnen helpen met je 365 project. Bijvoorbeeld de site 365project.org waar je gratis lid kunt worden. De site is opgezet door iemand die 10 jaar geleden zelf aan de slag ging met een 365 project.

Ook zijn er (uiteraard) apps beschikbaar. Bijvoorbeeld deze Photo 365 app voor iOS of deze 365 Photo App! voor Android.

Natuurlijk kun je ook gewoon Instagram gebruiken voor een dergelijk project. Persoonlijk zou dat mijn keuze zijn. Je kunt er zelfs een specifiek account voor aanmaken, zodat je 365 project los staat van je standaard Instagram account.

Waarom een 365 project?


Maar waarom zou je eigenlijk een 365 project gaan doen? Volgens mij is de belangrijkste reden dat het je ontzettend kan helpen je fotografie te verbeteren. Iemand die vaker fotografeert zal zeker ook betere foto's gaan maken.

Als je er elke dag mee bezig bent kun je er vanuit gaan dat je volgend jaar echt een betere fotograaf geworden bent. Daarnaast is een foto van elke dag uit een jaar natuurlijk een mooie herinnering om later terug te kijken.

Onderwerp of thema


Je 365 project kan natuurlijk een verzameling van willekeurige foto's uit je leven zijn, maar als je het extra interessant wilt maken kies je een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld 365 portretten maken.

Portrettenreeks Wijchen


Je zou jezelf kunnen voornemen om elke dag iemand op straat aan te spreken of je een foto voor je project mag maken. Neem een kaartje mee waarop je specifiek jouw project benoemd en waar hij of zij de foto kan terug vinden op het internet.

Een onderwerp dat je elke dag voorhanden hebt is jezelf. Ga dus bijvoorbeeld elke dag een selfie maken. Of fotografeer juist elke dag een onderwerp met een bepaalde kleur. Zo kun je elke maand een andere kleur het thema maken die maand.

Er zijn ook sites die je kunnen helpen aan een thema, Photo Friday geeft je elke vrijdag een thema waar je dan een week lang foto's in kunt maken. Je hoeft het idee natuurlijk niet te volgen, het kan ook slechts als inspiratie dienen voor jouw eigen wekelijkse of maandelijkse thema.

52 weken project


Is een 365 dagen project je te ambitieus? Wellicht is een 52 weken project een stuk beter te behappen. In plaats van dagelijks publiceer je nu maar eens per week een foto. Een goed alternatief voor fotografen die al gaan stressen bij het idee van dagelijks een foto publiceren.

Wat je ook doet, het is sowieso leuk om nu vast na te denken over een project dat je volgend jaar kunt oppakken om lekker bezig te zijn met je hobby.

Wellicht heb jij al een 365 project gedaan? Ik hoor er graag over in de reacties. Hoe heb jij het volgehouden? Wat zijn jouw tips?

Welk project ga jij in 2017 oppakken?


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

24 reacties

 1. Marian Vermeeren
  Marian Vermeeren schreef op dinsdag 27 december 2016 om 09:17

  Ik heb al een keer 366 dagen iedere dag een boeiende foto gemaakt. Iedere ochtend prikte ik een woord in de krant en maakt naar aanleiding daarvan een foto. Soms moest ik een paar keer prikken want sommige woorden zijn niet geschikt. Soms zette ik foto's op FB. Na een jaar heb ik er een boek van gemaakt. Erg leuk om te doen.

 2. Steffie van den Brink
  Steffie van den Brink schreef op dinsdag 27 december 2016 om 11:02

  We gaan het eens proberen; althans ik.
  Leuk!
  Steffie.

 3. fernand
  fernand schreef op dinsdag 27 december 2016 om 11:49

  misschien een 52 weken project, dagelijks zie dat niet zitten,

 4. Diny Bakkes
  Diny Bakkes schreef op dinsdag 27 december 2016 om 12:58

  Leuk idee van Miriam Vermeeren... ga ook eens bedenken wat ik voor project ga nemen...heb dit nog nooit gedaan...weer een nieuwe uitdaging! Wellicht mijn plastic fantastische hiervoor gebruiken, die ligt altijd in de kast..😀

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.400 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord