Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Start in 2017 met een 365 project

maandag 26 december 2016, 23:32 door | 12.592x gelezen | 24 reacties

Deze laatste week van het jaar is een perfect moment om plannen te maken voor het nieuw jaar. Bijvoorbeeld voor een nieuw fotoproject om jouw fotografie te verbeteren. Het ultieme fotoproject voor een nieuw jaar is volgens mij wel het 365 dagen project.

365 project


Bij een 365 project publiceer je elke dag een foto die je die dag gemaakt hebt. Je kunt natuurlijk kiezen voor een bepaald thema of andere beperkingen. Bijvoorbeeld dat je het hele jaar alleen maar foto's in je project gebruikt die genomen zijn met een specifiek objectief.

Hulp


Er zijn sites en apps beschikbaar die je kunnen helpen met je 365 project. Bijvoorbeeld de site 365project.org waar je gratis lid kunt worden. De site is opgezet door iemand die 10 jaar geleden zelf aan de slag ging met een 365 project.

Ook zijn er (uiteraard) apps beschikbaar. Bijvoorbeeld deze Photo 365 app voor iOS of deze 365 Photo App! voor Android.

Natuurlijk kun je ook gewoon Instagram gebruiken voor een dergelijk project. Persoonlijk zou dat mijn keuze zijn. Je kunt er zelfs een specifiek account voor aanmaken, zodat je 365 project los staat van je standaard Instagram account.

Waarom een 365 project?


Maar waarom zou je eigenlijk een 365 project gaan doen? Volgens mij is de belangrijkste reden dat het je ontzettend kan helpen je fotografie te verbeteren. Iemand die vaker fotografeert zal zeker ook betere foto's gaan maken.

Als je er elke dag mee bezig bent kun je er vanuit gaan dat je volgend jaar echt een betere fotograaf geworden bent. Daarnaast is een foto van elke dag uit een jaar natuurlijk een mooie herinnering om later terug te kijken.

Onderwerp of thema


Je 365 project kan natuurlijk een verzameling van willekeurige foto's uit je leven zijn, maar als je het extra interessant wilt maken kies je een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld 365 portretten maken.

Portrettenreeks Wijchen


Je zou jezelf kunnen voornemen om elke dag iemand op straat aan te spreken of je een foto voor je project mag maken. Neem een kaartje mee waarop je specifiek jouw project benoemd en waar hij of zij de foto kan terug vinden op het internet.

Een onderwerp dat je elke dag voorhanden hebt is jezelf. Ga dus bijvoorbeeld elke dag een selfie maken. Of fotografeer juist elke dag een onderwerp met een bepaalde kleur. Zo kun je elke maand een andere kleur het thema maken die maand.

Er zijn ook sites die je kunnen helpen aan een thema, Photo Friday geeft je elke vrijdag een thema waar je dan een week lang foto's in kunt maken. Je hoeft het idee natuurlijk niet te volgen, het kan ook slechts als inspiratie dienen voor jouw eigen wekelijkse of maandelijkse thema.

52 weken project


Is een 365 dagen project je te ambitieus? Wellicht is een 52 weken project een stuk beter te behappen. In plaats van dagelijks publiceer je nu maar eens per week een foto. Een goed alternatief voor fotografen die al gaan stressen bij het idee van dagelijks een foto publiceren.

Wat je ook doet, het is sowieso leuk om nu vast na te denken over een project dat je volgend jaar kunt oppakken om lekker bezig te zijn met je hobby.

Wellicht heb jij al een 365 project gedaan? Ik hoor er graag over in de reacties. Hoe heb jij het volgehouden? Wat zijn jouw tips?

Welk project ga jij in 2017 oppakken?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. Marian Vermeeren
  Marian Vermeeren schreef op dinsdag 27 december 2016 om 09:17  | reageer

  Ik heb al een keer 366 dagen iedere dag een boeiende foto gemaakt. Iedere ochtend prikte ik een woord in de krant en maakt naar aanleiding daarvan een foto. Soms moest ik een paar keer prikken want sommige woorden zijn niet geschikt. Soms zette ik foto's op FB. Na een jaar heb ik er een boek van gemaakt. Erg leuk om te doen.

 2. Steffie van den Brink
  Steffie van den Brink schreef op dinsdag 27 december 2016 om 11:02  | reageer

  We gaan het eens proberen; althans ik.
  Leuk!
  Steffie.

 3. fernand
  fernand schreef op dinsdag 27 december 2016 om 11:49  | reageer

  misschien een 52 weken project, dagelijks zie dat niet zitten,

 4. Diny Bakkes
  Diny Bakkes schreef op dinsdag 27 december 2016 om 12:58  | reageer

  Leuk idee van Miriam Vermeeren... ga ook eens bedenken wat ik voor project ga nemen...heb dit nog nooit gedaan...weer een nieuwe uitdaging! Wellicht mijn plastic fantastische hiervoor gebruiken, die ligt altijd in de kast..😀

 5. marga
  marga schreef op dinsdag 27 december 2016 om 13:02  | reageer

  Ja leuk idee. Heb net een Instagram account daarvoor aangemaakt en ga iedere dag een foto plaatsen gemaakt met de iPhone van mensen uit mijn leven. Leuk om te doen en om later naar terug te kijken vrolijk

 6. Wolverlei
  Profiel  Wolverlei schreef op dinsdag 27 december 2016 om 14:27  | reageer

  Ik heb dit in 2015 gedaan, maar het is nog knap lastig. Opeens kom je er achter aan het eind van een drukke dag dat je nog niets gemaakt hebt. Verzin dan maar eens wat vrolijk Of je denkt geen camera bij je te hebben... oh ja, je telefoon is tegenwoordig ook camera... Ik ga er nog eens een boek van maken, maar er zijn zoveel dingen te doen. Mijn collectie staat hier.

 7. Piet Nicolaas
  Profiel Piet Nicolaas schreef op dinsdag 27 december 2016 om 15:51  | reageer

  Wilde ook een account op Instagram om mee te doen, maar vermoed dat een PC niet i.c.m. Instagram werkt; ik krijg er geen foto's op gedownload. Zodoende account maar weer verwijderd.

 8. Gert
  Gert schreef op dinsdag 27 december 2016 om 17:30  | reageer

  Het idee van Marian spreekt me ook erg aan. Maar ik ga dat per week doen. Iedere week een inspirerend of actueel woord uit de media pakken en daar een foto mee maken.. Leuk idee!!

 9. gast schreef op dinsdag 27 december 2016 om 19:26  | reageer

  lijkt me erg leuk! gebruik instagram al dagelijks als Ingebeeld maar met de meest uiteenlopende onderwerpen. Toch maar eens nadenken over een goed onderwerp....

  Zover ik weet @Piet Nicolaas, kun je instagram niet via je pc doen, alleen via je smartphone. Zelf zet ik mijn foto's op de pc in dropbox en dat is gekoppeld aan mijn telefoon. Zo kan ik ze daar downloaden naar instagram. Hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd

  Met vriendelijke groet, Inge

 10. Rob
  Rob schreef op dinsdag 27 december 2016 om 19:48  | reageer

  Ik heb in 2015 een 365-dagen project gedaan. Was soms best zweten om aan het einde van een lange werkdag waarbij zowel vertrek als thuiskomst in het donker waren nog een foto te maken. Maar het is gelukt en een boek het resultaat waar ik nog graag af en toe even in kijk.

  Samen met een aantal fotografen (door mij uitgezocht na een oproep en beperkt tot een 10-tal om het overzichtelijk te houden) heb ik de afgelopen jaren op Facebook eerst een 50 dagen/50 mm project, vervolgens een wekelijks wisselend thema gedurende 52 weken (1 foto per week); een 13 thema's/52 weken (1 thema in 4 verschillende foto's - 1 per week) en daarna nog een Alfabetproject (1x per 2 weken een foto) gedaan.

  Inspirerend want inbreng van verschillende invalshoeken en overzichtelijk want je hoeft maar naar 9 andere foto's te kijken en te reageren. En het was een stimulans om het vol te houden. Dus wie weet zijn er wel een aantal anderen te vinden die samen met jou de uitdaging aan willen gaan.

  Hier vind je 2 projecten: 50dagen/ 50 mm en 365-dagen.

 11. Piet Nicolaas
  Profiel Piet Nicolaas schreef op dinsdag 27 december 2016 om 19:55  | reageer

  Dank je wel Inge voor je duidelijke uitleg. Helaas gebruik ik ook geen Smartphone dus ga ik gewoon op een andere manier mijn foto's opslaan en bepaal later of en hoe ik deze aan anderen kan delen.

 12. Arjan Bruinstroop
  Arjan Bruinstroop schreef op dinsdag 27 december 2016 om 20:01  | reageer

  Het is zeker een aanrader om dit te gaan, na mijn 85 dagen met een 85 mmF1.2 project voor de fotovakschool, kon ik het eigenlijk niet meer los laten. Een 365 dagen project met de Iphone in 2013, ben ik 1 januari gestart met 1 jaar, 1 camera en 1 lens. Ik heb hiervoor de fuji X100S gekozen met 35 mm object, vandaag dag 362-366. Heerlijk om te doen, wel met ups and downs. Ik poste eerst o.a. op Flickr, maar die site is dood, dus alleen op FB https://www.facebook.com/brnstp366/ en Instagram https://www.instagram.com/brnstp/ Het is zo cool om het jaar nadat je het afgerond heb weer terug te kijken, maar levert veel inspiratie op en plezier!

 13. Jaap Meijer
  Jaap Meijer schreef op dinsdag 27 december 2016 om 20:52  | reageer

  Zelf heb ik vier jaar geleden met 365project.org/djepie meegedaan. Leuk, zeer leerzaam, maar ook vermoeiend. Soms smokkelen met weekendfoto's waar je nog een keertje van leent. Achteraf mooi fotoboek 30x30cm van gemaakt en video: https://youtu.be/Qc0trpQyLCY

 14. gast schreef op woensdag 28 december 2016 om 00:37  | reageer

  Heel mooi thema. Lijkt me moeilijk, je mag geen dag missen. Maar in de eerste regel heb je het over 356 dagen knipoog

 15. marianne veldhuis
  marianne veldhuis schreef op woensdag 28 december 2016 om 02:00  | reageer

  We starten het nieuwe jaar met 52 fototechnieken in 52 weken op FB met een open groep. Hebben er allemaal zin in!
  Iedereen is welkom!

 16. gast schreef op woensdag 28 december 2016 om 07:46  | reageer

  Ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar vond dit in verband met foto's plaatsen op Instagram via PC knipoog
  http://www.spanhove.com/blog/hoe-fotos-uploaden-op-instagram-met-pc.htm

 17. LD
  LD schreef op woensdag 28 december 2016 om 10:32  | reageer

  Ga je aan de mensen die de uitdaging aangaan, ook meer aandacht geven? Een kleine roundup in de nieuwsbrief van mensen die het na 3 maanden ook al 3 maanden hebben vol gehouden?
  En een andere periode.

 18. LD
  LD schreef op woensdag 28 december 2016 om 10:34  | reageer

  @marianne veldhuis Waar is die faceboek groep te vinden?

 19. R K
  R K schreef op woensdag 28 december 2016 om 15:16  | reageer

  @ Piet Nicolaas: bij Tumblr of EyeEm kun je wel eenvoudig via de desktop foto's uploaden. Het zijn prima alternatieven voor Instagram.

 20. Margot Klaren
  Margot Klaren schreef op woensdag 28 december 2016 om 16:27  | reageer

  Afgelopen jaar ben ik begonnen met een 52 weken project: elke week een foto in Geldrop waarbij het leven van alledag voorbij komt. Ik vind het zo leuk om te doen dat ik er dit jaar mee door ga, er zijn nog genoeg plekjes te fotograferen. Sinds kort heb ik ze op een aparte Facebookpagina gezet, zodat ze voor anderen makkelijker te vinden zijn: https://www.facebook.com/Geldrop52Weken/

 21. Arianne Beks
  Arianne Beks schreef op woensdag 28 december 2016 om 22:40  | reageer

  Ik heb zo'n project gedaan. Via instagram met deken naar FB. #everydaypicture #bw. Gekozen voor zwart-wit omdat je dan niet wordt afgeleid door kleur, het gaat om het beeld. Je kijkt langer en sommige beelden zijn door bw abstracter. Bij blurb een boek laten drukken en hij is te koop! http://nl.blurb.com/b/7455582-everydaypicture-bw-14-06-2015-13-06-2016 Voor mij een herinneringenboek geworden. En het klopt dat je groeit in je fotografie. Begin het te missen. Toch maar weer beginnen per 1 jan...?

 22. Martine Aarts
  Martine Aarts schreef op donderdag 29 december 2016 om 01:13  | reageer

  Dit jaar ben ik bezig geweest met een 52 weken challange, ik heb elke week 1 foto met blog op mijn websie geplaatst en tevens gepost op Facebook..
  Voor 2017 was ik al een tijdje van plan te gaan voor elke dag één foto op Instagram, ik twijfel of ik er een thema aan ga koppelen of niet.. Leuk om hier inspiratie op te doen!

  www.martineaartsfotografie.nl/blog/52-weken-challenge/

 23. marin
  marin schreef op zaterdag 31 december 2016 om 16:22  | reageer

  in 2010 heb ik dagelijks 'de foto van de dag' gemaakt. Het liefst van mijn leven van alledag, als een soort eerbetoon aan het gewone dagelijkse leven. Mensen in mijn omgeving vroegen er zelfs om of zij niet weer eens aan de beurt waren... Nu, 7 jaar later, ga ik mijn project herhalen. De tip van instagram ga ik gebruiken. Volhouden is een kwestie van doen! En idd een boek van maken.

 24. Annemarie Vriends
  Profiel Annemarie Vriends schreef op donderdag 5 januari 2017 om 10:26  | reageer

  Ik ben al te laat dat wordt een 52 weken project. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord