Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Laura van der Burgt

Tijd voor zelfreflectie

vrijdag 1 januari 2021, 14:14 door | 2.817x gelezen | 4 reacties

Wintertijd - een tijd van donkere dagen, koud, winderig, nat - niet altijd een pretje om er met de camera op uit te trekken.

Waar het misschien wel een goede tijd voor is, is om eens door je collectie van foto's van het afgelopen jaar te gaan. Een soort moment van zelfreflectie. Achterom kijken, alvorens verder te gaan.

Zo roep ik bijvoorbeeld al heel lang dat ik een moodboard wil maken. Of een visionboard. Maar verder dan roepen kwam het echter nooit.

Tot nu toe. Met een weekje vrij in het vooruitzicht, regenachtige dagen en verplichte cocoon-tijd, neem ik me voor om er eens serieus werk van te maken.

Reflectie zee bol


Een moodboard is een verzameling van afbeeldingen, teksten, lettertypes, stofjes en/of andere materialen die jouw "mood" weerspiegelt en je inspireert tot nieuwe ideeŽn en inzichten. Het wordt veel gebruikt in de mode en styling en heeft een artistieke bedoeling.

Het helpt wel als je van tevoren een soort van thema bedenkt waar je het voor wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld om op het gebied van fotografie je te verdiepen in specifiek kleurgebruik, patronen, landschappen, silhouetten, kunst enzovoort.

Je kunt het ook gebruiken om een idee te laten rijpen en verder uit te werken (concept planning).

Ik ben voor deze eerste keer niet op zoek naar iets specifieks, alleen hetgeen wat ik mooi vind en wat mijn interesse wekt. Ik ga dus puur af op mijn gevoel (mood) dat aangesproken wordt.

Ik haal mijn ordners van zolder, volgestouwd met talloze magazines. Uitgaves van soms wel 15 jaar geleden en (foto)bladen die tegenwoordig niet eens meer bestaan (tja, ik bewaar echt veel teveel).

Met in mijn achterhoofd dat moodboard, leg ik ze apart. Nu nog even wennen dat er straks de schaar in gaat.

Uiteindelijk heb ik een mooi stapeltje bladen: Flows, Happinez, Roots en verschillende fotomagazines. Op een druilige zondagmiddag maak ik de eettafel vrij, pak een schaar en begin te bladeren, te knippen en te scheuren.

De zee in beweging


Ongeveer tien bladen verder heb ik zo'n 40 knipsels voor me op tafel liggen. Hiermee ga ik schuiven en sorteren, op kleur, gevoel, sfeer, structuur en soort afbeelding.

Gaandeweg ontstaat er een patchwork van beelden. Onverwachts geeft dit mij overzicht en inzicht tegelijk.

Aan het eind van de middag ligt voor mij op tafel het tastbare moodboard van allerlei knipsels waardoor ik mij nu gegrepen voel. Het is net of mijn gedachten en ideeŽn op tafel liggen uitgestald.

Moodboard in wording


Het ontstane kleurenpalet is wat mij het meeste aanspreekt. Daarna valt mijn interesse op voor structuren en belangstelling voor vervreemdende beelden.

Bij elkaar straalt het toch wel een typische moody sfeer. Met tinten variŽrend tussen grijsgroen en indigoblauw, maar ook aardetinten en een vleugje goud.

Ik voel voldoening dat ik dit eindelijk heb (af) gemaakt. Het geeft onverwachts toch weer een nieuwe impuls aan mijn fotografie.

Knutselen met papier, schaar en plaksel is erg leuk en ontspannen om te doen en het prikkelt je speelse en creatieve geest.

Laura abstract bomen


Wil je graag eerst rondneuzen op internet dan is er genoeg te vinden over moodboarden. Er zijn apps en specifieke websites voor.

Pinterest is wellicht de bekendste. Er zijn ook verschillende moodboard apps. Misschien heb je ook ergens goede ervaring mee? Laat het weten en deel het met de Photofacts community.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

4 reacties

 1. Dianne
  Dianne schreef op zaterdag 2 januari 2021 om 19:14

  Wat goed en duidelijk geschreven Laura en je moodboard knap verwoord in je opname. Nimmer aan gedacht dit te gebruiken voor fotografie. Ik ga aan de slag.

 2. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zaterdag 2 januari 2021 om 22:41

  Hi Dianne, leuk om te horen. Ben benieuwd naar je moodboard!

 3. Karijn
  Karijn schreef op zondag 3 januari 2021 om 11:49

  Ik heb afgelopen zomer ook een schrift volgeplakt met foto's die mij aanspreken. Vervolgens heb ik geprobeerd te achterhalen waarom juist deze foto's mij raken. Dat laatste is nog niet zo makkelijk, maar geeft wel weer een nieuwe uitdaging voor je eigen fotografie. Soms schiet ik alleen maar plaatjes. Door gericht op een paar punten te focussen hoop ik dichter bij een eigen stijl te komen.

 4. Laura van der Burgt
  Profiel Laura van der Burgt schreef op zondag 3 januari 2021 om 20:21

  Hoi Karijn, leuk om dat te horen. Goed idee trouwens om er een paar punten uit te lichten en daarmee aan de slag te gaan. Ga ik zeker doen. Groetjes, Laura

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.404 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord