Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Todd Hido exposeert met 'Bright Black World'

zondag 2 september 2018, 13:31 door | 3.532x gelezen | 1 reactie

Reflex Gallery in Amsterdam presenteert van 15 september tot en met 17 november 2018 het nieuwste werk van de Amerikaanse fotograaf Todd Hido.

Met 'Bright Black World' laat de galerie een selectie pakkende beelden zien. De foto's zijn het resultaat van Hido's verkenning van het noordelijk halfrond in de ondoordringbare diepten van de winter.

Todd Hido: Mt si Motel 2017. Courtesy: Reflex Gallery Amsterdam

Todd Hido: Mt si Motel 2017 Courtesy: Reflex Gallery Amsterdam

Achter de beelden schuilt de realiteit van klimaatverandering en de dreiging van eeuwige duisternis. Bij de opening van de expositie wordt ook zijn laatste, gelijknamige fotoboek gelanceerd.

Gelijktijdig met de expositie in de galerie, presenteert Reflex Gallery ook enkele werken van Todd Hido op de fotografiebeurs Unseen Amsterdam (21–23 september).

Voor de fotograaf is 'Bright Black World' niet alleen een politiek statement. Het werk is geïnspireerd door Scandinavische mythologie, Ragnarok en de gedachte van Fimbulwinter: een winter die nooit eindigt.

In een donker boslandschap is het onduidelijk of de zon achter de bomen ondergaat of juist opkomt. Midwinter zijn zonsopgang en zonsondergang gelijk. Het licht breekt slechts een uur lang door de wolken en vervaagt vervolgens.

Boven de loodkleurige horizon van de Noorse zee schemeren grijze wolken in spiraalvormige, mysterieuze vormen. In een ander beeld met land en lucht vallen de zware sneeuwwolken neer als een veiligheidsdeken.

Todd Hido Untitled Bright Black World 2014 Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Todd Hido: Untitled Bright Black World 2014. Courtesy: Reflex Gallery Amsterdam

Een serie epische en besneeuwde vergezichten, verstoken van menselijke aanwezigheid, weerspiegelt op magistrale wijze de schoonheid van verlaten plekken. Sneeuwvlokken klampen zich vast aan de cameralens.

Twee in het oog springende portretten van vrouwen herinneren ons eraan dat dit gebied voor sommigen toch een thuis is. In andere scènes refereren straatverlichting, motelborden en een begraafplaats aan de levenscyclus van een gemeenschap voor wie de ontberingen van de winter worden beloond met het eindeloos licht van de zomer.

Na het imposante boek 'Intimate Distance', waarin Hido zijn jeugd in de Verenigde Staten onderzocht, voelde hij zich klaar om nieuwe horizonten te verkennen.

Todd Hido   Untitled, Bright Black World, 2017   Courtesy Reflex Gallery Amsterdam2

Todd Hido: Untitled, Bright Black World, 2017. Courtesy: Reflex Gallery Amsterdam

Toen ik dat hoofdstuk had afgesloten, stond ik erg open voor het fotograferen op verschillende plaatsen. Ik volgde de sneeuw. Daar begon ik opnieuw en was in staat om een bredere reflectie te maken over de tijd waarin we leven, iets wat duidelijk op wereldschaal zou moeten gebeuren.

Todd Hido (1968) is gevestigd in San Francisco en geniet internationale bekendheid om zijn filmische foto's van landschappen en desolate suburbia. Zijn autonome werk is gebundeld in iconische boeken en gepubliceerd in toonaangevende bladen als Artforum, The New York Times Magazine, TIME, Vanity Fair en WIRED.

Ook is het opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het Guggenheim Museum in New York, Los Angeles County Museum of Art en San Francisco Museum of Modern Art.

Reflex Gallery: Weteringschans 79 A in Amsterdam.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Robert van Hall
    Robert van Hall schreef op woensdag 5 september 2018 om 07:49  | reageer

    Wat een prachtige, sfeervolle beelden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord