Yvonne Vloemans

Vakmanschap is Meesterschap

woensdag 12 december 2018, 20:35 door | 5.600x gelezen | 19 reacties

Ik heb als eindopdracht voor de fotovakschool een drietal foto's gemaakt met als thema: 'ambachten'. Het onderwerp spreekt me erg aan omdat ik het mooi vind dat er nog dingen met de hand worden gemaakt. Soms met behulp van electrisch gereedschap.

Flitstechnieken met reportageflitser


De concentratie van de personen, die echt aan het werk zijn, heb ik geprobeerd vast te leggen in de foto's. Bij alledrie de foto's heb ik een opzetflitser gebruikt.

Het vergt behoorlijk wat ervaring om hiermee op een subtiele manier in te flitsen, dus zonder dat je kan zien dat er überhaupt een flitser gebruikt is.

Heb je dit eenmaal onder de knie, dan kun je er leuke, creatieve dingen mee uithalen zoals ik bij onderstaande foto's geprobeerd heb te doen.

Meestal flits ik op TTL (Through The Lens) en per geval pas ik met + of - de flitsintensiteit aan. Ik begin altijd met wat test-flitsen om te kijken wat het resultaat is.

Ik heb los van de camera geflitst en heb een statief voor de flitser gebruikt. Als daar te weinig ruimte voor was heb ik de flitser ergens op gezet.

Ik heb geprobeerd met de flitser de persoon een beetje 'in de spotlight' te zetten. Daarom heb in alle drie de gevallen geen omnibounce kapje gebruikt.

Met zo'n kapje krijg je een bredere lichtbundel, maar dat was hier juist niet de bedoeling. Ik heb ook niet indirect geflitst.

Negen van de tien keer fotografeer ik in de M-stand en stuur ik bij tot ik het resultaat krijg wat ik wil bereiken. Ik neem nooit (automatische) instellingen van de camera over.

Timmerman


Camera-settings: ISO 100, f/5.6, 1/100e seconde.
Met een reportageflitser heb ik vanaf links geflitst om zo het zaagsel op te laten lichten.

Timmerman


Kunstenaar


Camera-settings: ISO 100, f/2.8, 1/40e seconde.
Met de reportageflitser die buiten stond heb ik van links uit geflitst door het glasgordijn heen.

Kunstenaar


Stoelvlechter


Camera-settings: ISO 100, f/4, 1/60e seconde.
Geflitst door de rugleuning van het stoeltje waardoor een mooi effect ontstaat.

Stoelvlechter


Basiscursus flitsen op locatie


Wil je meer weten over flitsen? Volg dan de Basiscursus Flitsen op Locatie en ontdek met behulp van docent Piet Van den Eynde hoe jij ook prachtige foto's kunt maken met behulp van flitslicht.

Piet is auteur van het boek Flash! Flitsfotografie op Locatie en expert op het gebied van flitsen met behulp van compacte (studio)flitsers.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is zondag 30 juli 2017, 13:31.
Yvonne Vloemans

Over de auteur

Yvonne heeft de fotovakopleiding aan de Fotovakschool afgerond. Ze wil zich verder gaan specialiseren in portretfotografie. Ze heeft een vrij brede interesse en woont op het platteland van Oirschot (Noord-Brabant), alwaar ze veel natuurschoon vastlegt. Daarnaast doet ze ook veel aan macrofotografie.

19 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 30 juli 2017 om 17:53

  Leuk, Vakmanschap is Meesterschap. Paul Huf, productfotografie, Grolsch.
  De meester.

 2. Rob
  Rob schreef op zondag 30 juli 2017 om 18:12

  Uitstekende reportagefotografie, heel verhalend. Fraai gecontroleerd licht en mooi gemodelleerd. Cum laude geslaagd zeker? 👍

 3. Yvonne
  Yvonne schreef op zondag 30 juli 2017 om 22:30

  Bedankt voor je compliment, Rob.

 4. Ab Welbergen
  Ab Welbergen schreef op dinsdag 1 augustus 2017 om 10:28

  Mooie foto's en fijn dat je erbij vermeldt wat je instellingen en flitser-standpunten zijn geweest. Foto 3 is duidelijk mijn favoriet.
  Ab.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord