Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Valentijnsdag: fotografeer elkaar!

zondag 14 februari 2016, 14:14 door | 3.847x gelezen | 3 reacties

Vandaag is het 14 februari en we weten allemaal wat dat betekent: Valentijnsdag! Een dag die in het teken staat van de liefde, en hoe kun je dat nou beter vieren dan door de liefde vast te leggen op de gevoelige plaat?

Sinds de opkomst van fotografie hebben wij als mensen een steeds groeiende behoefte om de belangrijke, mooie, waardevolle dingen in het leven vast te leggen. Fotografie helpt ons te zien, herinneren en delen.

En met de opkomst van de smartphone als een instrument om alles binnen een handomdraai vast te kunnen leggen, is onze drang om dan ook alles vast te leggen alleen maar gegroeid.

Ook ik maak me er schuldig aan dat ik af en toe zomaar uit het niets een 'selfie' maak van mezelf en mijn vriend en die dan blij naar mijn moeder opstuur. Die daar dan uiteraard ook weer leuk op reageert. En zo heb ik op mijn telefoon (en met mij waarschijnlijk vele anderen) een half relatie-logboek staan in de vorm van foto's.

Hartstikke leuk natuurlijk. Er is alleen een groot nadeel: de foto's zijn eigenlijk vrijwel altijd van een kwaliteit waar je nekharen van overeind gaan staan. Zeker wanneer ze binnen gemaakt worden.

Het zijn oprecht niet meer dan 'kiekjes': van die foto's die je misschien een keer op Facebook of Instagram zet, maar meer ook echt niet. En mede daarom gaat waarschijnlijk meer dan de helft ook nog eens verloren als je een nieuwe telefoon krijgt.

Wat ik tegenwoordig vaak zie is dat stellen fotoshoots doen. Samen naar een fotograaf die een aantal kwalitatief goede plaatjes schiet. Deze foto's zijn als het goed is goed genoeg om voor altijd te bewaren en aan je muur te hangen. Leuk, toch?

Persoonlijk heb ik eigenlijk weinig met zulk soort shoots. De foto's zijn uiteraard goed en vaak zijn het zeker ook echt mooie foto's. Maar het meeste wat ik ervan zie vind ik clichť, veel van hetzelfde en door de duidelijk geposeerde foto's zit er voor mijn gevoel ook niet echt een verhaal in. Dat soort foto's wekken vrijwel nooit het idee dat de liefde er echt vanaf spat.

Ik wil hiermee helemaal niet zeggen dat we met zijn allen radicaal zulk soort fotoshoots moeten boycotten of dat ik het veroordeel als je als stel zo'n shoot doet. Ik kan me maar al te goed voorstellen dat je het heel leuk vindt om te doen en dat je blij bent met de mooie foto's van jou en je partner. Maar wil je echt liefde vastleggen? Probeer eens iets anders!

Wat ik persoonlijk heel erg leuk vind, is om er samen op uit te gaan en elkŠŠr te fotograferen. Voor mij heeft dat in zoveel opzichten meer waarde dan het doen van een fotoshoot. Ik zeg er gelijk bij dat ik niet geweldig kan vergelijken omdat ik zo'n shoot nog nooit heb gedaan, maar hier komen mijn redenen:

Ten eerste ben je, als je er samen op uit gaat, ook daadwerkelijk met elkaar bezig. Ik kan me zo voorstellen dat dat bij een gezamenlijke shoot een stukje minder aan de hand is, omdat je daar ook constant bezig bent met een externe fotograaf die ook zijn of haar eigen ideeŽn in het hoofd heeft.

Iris

Foto door Bart Kroon

Ten tweede, en dat vind ik echt waardevol, ben je je, wanneer je elkaar aan het fotograferen bent, extra bewust van wat je mooi vindt aan de ander. En dat is niet alleen leuk voor jou: als je daar bewust mee bezig bent, dan kun je de ander ook eens extra (en gegrond) vertellen wat je nou zo mooi vindt aan hem of haar. Goed voor het zelfvertrouwen ťn de relatie!

Ten derde is de blik die je een geliefde geeft gewoon anders dan de blik die je een (onbekende) fotograaf geeft. En dat klinkt misschien cheesy, maar toch is het waar. Mijn vriend kan ontzettend verliefd naar mij kijken en dat verschilt voor mij enorm van hoe hij naar zijn vrienden, familie of wie dan ook kijkt. Dat kun je zo veel mooier vastleggen wanneer je zelf achter de camera staat.

Bart2

Bart

En dan als laatste: het is zo veel meer ongedwongen! Als je geen zin meer hebt, dan heb je geen zin meer. Als je nog drie uur lang door wil gaan, dan ga je nog drie uur lang door. Vind je de plek niet mooi, dan loop je naar een andere plek. Het is gratis, je doet het samen voor het plezier, dus het is compleet vrijblijvend. En daarbij creŽer je ook nog eens leuke herinneringen samen door er op uit te gaan.

Een toegegeven nadeel: het is iets lastiger om samen op de foto te gaan. Maar ook dat is absoluut niet onmogelijk, lees voor tips daarvoor het artikel van Marit over het maken van een zelfportret maar eens.

Ga er dus eens samen op uit, en geniet van elkaar!

Nogmaals: ik heb zelf nog nooit zo'n shoot gedaan. Heb jij zo'n shoot gedaan en herken je dit alles totaal niet, dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen! Laat ze horen in de reacties.

Fijne Valentijnsdag!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

3 reacties

 1. Willemijn
  Willemijn schreef op zondag 14 februari 2016 om 23:45  | reageer

  Op fotografiewebsites lees je vaak artikelen over camera's, fototechnieken en allerhande tips om de mooiste foto's te maken van allerlei onderwerpen, uiteenlopend van macro tot landschappen en alles daartussenin. Wat ik echter ooit geleerd heb van mijn fotodocent, en helaas ook uit eigen ervaring (na het verlies van een aantal familieleden): de meest waardevolle foto's zijn niet de technisch perfecte foto's, maar de foto's van je dierbaren... Vaak heel gewone (soms slechte) maar wel spontane kiekjes, misschien wel gemaakt door je moeder, die absoluut geen verstand heeft van fotografie, maar uiteindelijk is dat veel meer waard dan die technisch perfect gefotografeerde bloem!

 2. rien
  rien schreef op dinsdag 16 februari 2016 om 19:28  | reageer

  Jammer dat ik de verliefde twinkeling in de ogen van je vriend niet kan zien.....omdat de opname onderbelicht is. Of was dat de bedoeling maar dan in de geest van de vorige schrijfster Willemijn?

 3. gast schreef op woensdag 17 februari 2016 om 10:34  | reageer

  verhaal ben ik het grotendeels mee eens, maar ik zie het niet terug in je foto's. Lachend kijken naar de lens is niet hetzelfde als een verliefde blik. Het zijn kiekjes, meer niet

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord