Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tanja Thomas

Venus' afspraakje met de maan

zaterdag 28 juli 2018, 13:31 door | 7.107x gelezen | 0 reacties

Venus is de helderste planeet aan de sterrenhemel. Ook in Nederland is Venus is op dit moment zichtbaar als een extreem heldere ster aan de avondhemel.

Bij helder weer kun de planeet waarnemen vanaf ongeveer 22:36 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt, op 8 graden boven de westelijke horizon.

Maan versus Venus

Camera: Nikon 5100, Settings: f/6.3, 1/160 seconde, 1600 ISO, 300mm

Doordat Venus binnen de aardbaan om de Zon draait, staat de planeet vanaf de aarde gezien nooit al te ver van de zon aan de hemel.

Venus heeft de langste rotatieperiode ( 243 dagen) van elke planeet in het zonnestelsel en draait daarbij ook nog eens in tegenovergestelde richting van de meeste andere planeten.

De planeet is genoemd naar de Romeinse godin van liefde en schoonheid. Het is het op één na helderste natuurlijke object in de nachtelijke hemel na de maan.

Venus wordt vaak door schrijvers de Morning- of Evening Star genoemd en is een belangrijk onderdeel geweest in de menselijke cultuur zolang er records bestaan; het is heilig gemaakt voor goden uit vele culturen.

Date met de maan


Op 15 juli 2018 had deze schoonheid een afspraakje met de maan; hier in het Westen van Amerika in Methow, Washington State, was hun dans duidelijk zichtbaar.

De maan was slechts voor ongeveer 12% verlicht als een 'maan sikkel' omdat er een paar dagen verstreken waren sinds de nieuwe maan verscheen. Het donkere deel van de maan zou aardschijn vertonen; een zwakke gloed, veroorzaakt door licht dat de planeet weerkaatst.

Hoewel ik het verschijnsel enigzins met het blote oog kon waarnemen, was het erg lastig om dit goed vast te leggen op de gevoelige plaat. Ik heb tot 300mm moeten inzoomen en heb daarna de foto nog behoorlijk moeten croppen (uitsnijden).

In de nabewerking heb ik de foto wat ontkleurd zodat de lucht goed zwart werd. Daarna heb ik de foto wat warmer gemaakt om de maan weer wat geler te krijgen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tanja Thomas

Over de auteur

Altijd 'ready and alert' en gewapend een fotocamera wandelt Tanja Thomas dagelijks in het ruige landschap van Methow (Washington State). De kansen op het spotten en fotograferen van wildlife liggen hier voor het grijpen, maar je moet alert zijn. 'Quick draw!' is hierbij haar motto.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord