Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Voor altijd Rotterdam: DaniŽl van de Ven

zondag 17 november 2019, 20:02 door | 2.448x gelezen | 0 reacties

De tentoonstelling 'Voor altijd Rotterdam' laat beelden zien van het naoorlogse Rotterdamse havenleven, vastgelegd door fotograaf DaniŽl van de Ven (1929). Als fotojournalist legt Van de Ven tussen 1947 en 1971, vaak in opdracht van de Holland-Amerika Lijn, vele belangrijke momenten vast.

Van oorlogsbruiden die na de bevrijding in 1945 naar hun geliefdes in Canada trekken tot aan de bouw van de s.s. Rotterdam (1956-1959).

Naoorlogse Rotterdamse havenleven Daniel van de Ven


Ook laten zijn foto's vertrekkende landverhuizers op zoek naar meer geluk aan de andere kant van de wereld zien en het komen en gaan van mensen op bezoek in Rotterdam. Kijkend door de lens van Van de Ven komt de Rotterdamse haven van de vorige eeuw tot leven.

Verhalen uit de haven


Een selectie van ruim dertig foto's Ė zwartwit en een aantal in kleur Ė laat een overzicht zien van 25 jaar werk van DaniŽl Van de Ven. Met een zwak voor de romantiek van de haven geniet hij van de wereld tussen water, land en schepen.

De Wilhelminakade is als een tweede thuis voor hem, waar hij veel tijd spendeert. Doelgericht gaat Van de Ven te werk om het leven in de haven op een intieme manier in beeld te brengen. Niet alleen in de haven maar ook aan boord legt hij momenten vast van reizende passagiers en (on)gewone gebeurtenissen.

Mannen die hun familie uitzwaaien aan de reling en uitgelaten vrouwen die niet kunnen wachten om herenigd te worden met hun geliefdes. Elke foto heeft zo zijn eigen verhaal. Sommige foto's spreken boekdelen, terwijl andere beelden een mysterieuze weergave zijn van het havenleven.

De verhalen achter deze foto's worden onthuld in de tentoonstelling door middel van enkele audiofragmenten, ingesproken door Van de Ven.

DaniŽl van de Ven


DaniŽl van de Ven (1929) is opgegroeid in Delfshaven, Rotterdam, als zoon van een Rotterdamse zeeman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schiet Van de Ven zijn eerste foto's en krijgt daarna de smaak te pakken.

In 1947 studeert hij af aan de Fotovakschool in Den Haag, waarna hij aan het werk gaat als gediplomeerd fotojournalist en lid wordt van de Nederlandse vereniging van Fotojournalisten. Eerst werkt hij voornamelijk voor kranten, maar gaat later aan de slag voor grote bedrijven zoals de Holland-Amerika Lijn.

Evenzeer werkt Van de Ven voor scheepswerven in het Rijnmondgebied en de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Hij is zijn leven lang trouw gebleven aan Rotterdam, waar zijn carriŤre vele hoogtepunten kent. Op negenentachtig-jarige leeftijd beheert Van de Ven actief zijn archief, een waar levenswerk bestaande uit circa 65.000 negatieven.

Over de Holland-Amerika Lijn


De Holland-Amerika Lijn, opgericht in 1873, is een oer-Hollandse rederij die is uitgegroeid tot een van de grootste ter wereld. De rederij heeft vele emigranten, toeristen en verschillende soorten ladingen vervoerd.

Tegenwoordig is de Holland-Amerika Lijn in handen van een Amerikaanse onderneming, gevestigd in Seattle en functionerend als een cruise-maatschappij.

Opening zaterdag 19 oktober , 17.30 uur


De tentoonstelling 'Voor altijd Rotterdam. DaniŽl van de Ven' wordt op zaterdag 19 oktober geopend door Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, in aanwezigheid van DaniŽl van de Ven.

Aanmelden voor de opening en persverzoeken graag via communicatie@kunsthal.nl

Boek 'Voor altijd Rotterdam'


Bij de tentoonstelling verschijnt het boek 'Voor altijd Rotterdam. DaniŽl van de Ven', gepubliceerd door uitgeverij Scriptum. Prijs 29,99 euro. ISBN: 978 94 6319 193 7.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord