Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Waar word jij door gefascineerd?

zondag 27 december 2020, 16:32 door | 3.609x gelezen | 2 reacties

Herken je dat ook dat je bij het fotograferen vaak door hetzelfde onderwerp aangetrokken wordt? Zo'n onderwerp dat je altijd met veel plezier fotografeert zonder dat het je verveelt. Iedere keer weer.

En om niet steeds met dezelfde foto's thuis te komen, is juist zo'n "fascinatie" bij uitstek geschikt om mee te experimenteren. Door jezelf bijvoorbeeld eens uit te dagen het onderwerp op een andere manier te verbeelden dan dat je meestal doet.

Misschien ben jij wel dol op zee- en strandfotografie. En dan met name schelpen, golven of de palen. Of vertoef je graag in het bos, met een liefde voor bepaalde bomen, mossen of bladeren.

Of ben je verzot patronen en structuren die je vast moet leggen. Of zie je overal idyllische bospaadjes die je naar een sprookjeswereld leiden! Wat fotografeer jij het liefst?

Sfeer


Ik heb bijvoorbeeld iets met dennenbossen. De aanblik van de vele rechtopgaande stammen trekken mij als een magneet aan. De eenvoud, de regelmatigheid en de afwezigheid van chaos maakt dat dennenbos een zekere rust uitstraalt... Maar nooit voor lang.

Lichtspel


Ik houd namelijk van een donker dennenbos, ja zelfs duister. Zo'n plek waar een hele spooky sfeer hangt. Magisch vind ik dat. Mijn fantasie slaat dan gelijk op hol en komen er allerlei beelden en verhalen boven drijven.

Dan voelt het alsof er elk moment een wild beest tussen de bomen op kan doemen, of waan ik me opeens een paar eeuwen terug en komt er een zwarte ridder voorbij...

Witch


Om die sfeer in deze foto's te krijgen gebruik ik vaak meervoudige belichtingen (in-camera) met overloopmodus donker/dark. Hierbij wordt de structuur van de dennenbomen en de uitstekende takken sterk benadrukt.

In de nabewerking (Lightroom) haal ik dan het schuifje van de verzadiging naar links, zodat het nog net geen zwart-wit is. De schuifjes van dehaze, clarity and texture gaan naar rechts. Vooral dehaze vind ik vaak een snel en goed resultaat geven voor meer pit in een foto.

Om een extra dimensie aan dit beeld mee te geven heb ik een duister figuur toegevoegd om zo mijn fantasie kracht bij te zetten. Hier gebruikte ik Photoshop, maar in de toekomst zou ik dit graag eens met een echt model willen doen. Een soort van fantasy-photography!

Deze foto's zijn gemaakt in de Kalmthoutse Bossen, net over de grens in BelgiŽ. Maar dennenbossen vind je gelukkig overal. En juist nu, in deze wintertijd zijn ze ideaal om te fotograferen.

Elk weertype voldoet en zal een eigen sfeer met zich meebrengen. Het is aan jou hoe je dit vastlegt en eventueel in de nabewerking tot uiting laat komen.

Bomen


Wil je ook eens experimenteren met meerdere lagen door figuren of structuren aan je foto toe voegen, zoek dan eens op Unsplash.

Ten slotte, heb je nog even tijd en zin om nieuwe doelstellingen voor het komende jaar vorm te geven, kan ik de cursus Creative Roadmap van Bart Siebelink van harte aanbevelen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

2 reacties

  1. Karijn
    Karijn schreef op maandag 28 december 2020 om 12:57  | reageer

    Wat kun je allemaal doen met een paar dennenbomen? De stammen staan er, maar met een beetje fantasie valt er zoveel meer te ontdekken. Onder de indruk van je sfeervolle foto's Laura.

  2. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op maandag 28 december 2020 om 19:38  | reageer

    Hoi Karijn, bedankt voor je bemoedigende commentaar! Je weet natuurlijk waar ik het over heb vrolijk. Wat zou het leuk zijn om daar weer 'ns naar toe te gaan. Hopelijk in 2021!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord