Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Westfries Museum presenteert 'Withoos meets Withoos'

zondag 7 januari 2018, 13:31 door | 3.671x gelezen | 1 reactie

Fotokunstenaar Hans Withoos exposeert van 24 februari tot en met 20 mei 2018 in het Westfries Museum in Hoorn. De expositie 'Withoos meets Withoos' toont dertig 'fotografische schilderijen' van Hans Withoos, een verre achterkleinzoon van de 17e eeuwse fijnschilder Matthias Withoos.

Met zijn intrigerende beeldbewerkingen overbrugt hij moeiteloos de meer dan 350 jaar tussen twee vak- en bloedverwanten. Het museum laat ook een selectie werken van Matthias Withoos zien. Bij de opening van de expositie wordt een gelijknamig fotoboek gelanceerd.

Hans Withoos Still life with Goldfish


In de loop der jaren heeft Hans Withoos zich ontwikkeld tot 'fotografisch schilder' die zijn werken laag voor laag opbouwt en letterlijk in en met andere, nieuwe media schildert. Soms blijft hij dicht bij zijn oorspronkelijke bron, andere keren kiest hij een bepaald detail, kleur of compositie.

Pas op latere leeftijd krijgt hij belangstelling voor zijn beroemde voorvader bij zijn onderzoek naar historische meesterwerken als inspiratiebron voor zijn fotowerken.

De romanticus en verhalenverteller Hans Withoos herkende bij zijn verre voorvader dezelfde eigenschappen, inclusief de liefde voor Rome. Beide kunstenaars zetten de vergankelijke werkelijkheid naar hun hand.

Voor de serie 'Withoos meets Withoos' heeft de fotograaf stillevens en stadsgezichten van Matthias Withoos samengevoegd met eigentijdse, surrealistische beelden. Door het toevoegen van bloemen, vissen, vogels en modellen komen schilderijen tot leven.

Hans Withoos Still life in White


Hans Withoos (1962) volgde een opleiding textielvormgeving en fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. De fotograaf geniet internationale bekendheid en maakte spraakmakend werk voor balletgezelschap Introdans en Stichting Orange Babies.

In Nederland presenteert Eduard Planting Gallery zijn autonome werk op kunstbeurzen als PAN Amsterdam, KunstRAI en Rotterdam Contemporary. Recent is het boek 'Photographic Paintings' verschenen met een overzicht van het veelzijdig en kleurrijk oeuvre dat de fotograaf in 30 jaar heeft opgebouwd.

Matthias Withoos (16271703) is opgegroeid in Amersfoort en volgde zijn schildersopleiding bij Jacob van Campen. Op zijn twintigste trok hij als meesterschilder naar Rome waar hij bekend werd als mede-uitvinder van de sottobosco's (bosgrondjes).

Withoos laat in het bos planten groeien die daar niet eens kunnen (over)leven. Toen hij als protestant problemen kreeg in het katholieke Amersfoort, verhuisde Withoos in 1672 naar VOC-stad Hoorn, waar hij tot aan zijn dood werkte. Zijn werken hangen in diverse musea in Europa.

Hans Withoos Cheese Bakery Courtesy


Museum van de Gouden Eeuw


Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC.

Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Voor de expositie 'Withoos meets Withoos' laat het museum werken uit eigen collectie zien, aangevuld met bijzondere particuliere en museale bruiklenen van Matthias Withoos.

Hans Withoos Still life in Delftware Courtesy


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. gast schreef op maandag 8 januari 2018 om 02:37  | reageer

    De moeite waard, lijkt mij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord