Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Word creatiever door je opties te beperken!

zondag 20 december 2015, 14:14 door | 8.260x gelezen | 22 reacties

Bijna twee jaar geleden bedacht ik een plan. Ik wilde meer fotograferen, maar dééd het niet. Want het regende, of ik was niet in een mooi land, of het was al donker buiten... Ik probeerde iets nieuws door mijn keuzes te beperken.

Iedere week een foto in mijn eigen buurt


En dat deed ik door mijn doel heel concreet te maken: een jaar lang iedere week een foto op mijn site (www.kronkeling.com) plaatsen van het eiland waar ik op woon, het Noordereiland in centrum Rotterdam. Het hoefde niet eens een goede foto te zijn, áls ik maar een foto maakte.

De eerste 10.000 foto's zijn het lelijkst, zei straatfotograaf Henri Cartier Bresson ooit eens heel treffend. Je kunt dus maar beter aan de slag met die 10.000 foto's, bedacht ik me. Erop uit, kijken en leren!

Een van mijn eerste foto's uit week 10, 2014: twee mensen op een bankje (kennen ze elkaar?) en een hondje dat mij opmerkt

Noordereiland in kleur  Kronkeling  week 10Foto week 16, 2014: op deze locatie heb ik minutenlang gewacht tot zich iets zou aandienen. Dat bleek het meisje en haar fiets te zijn, de kleuren passen bij de rest van de foto.

Noordereiland in kleur  Kronkeling  week 16Foto week 28, 2014: dit vreemde knuffelbeestje viel me enkel op omdat ik echt aan het 'kijken' was. Ik heb bewust gewacht tot er in de achtergrond ook nog wat gebeurde.

Noordereiland in kleur  Kronkeling  week 26


Na die 52 weken ging ik verder met de wekelijse gewoonte, maar ik wilde nóg meer begrenzing. Ik stelde mezelf daarom een nieuw doel: alleen maar fotograferen in zwart wit, met een vast brandpunt (35 mm) en op iedere foto moest 'leven' staan.

Doelloos rondhangen


Ik ben inmiddels helemaal gewend aan mijn wekelijkse doelloze wandeling. Opgevoed in een westerse maatschappij is dat even wennen, want alles moet een doel hebben, en je dient met een goed resultaat terug te keren. Beiden lukken soms niet, en dat is ook goed. Want ik heb gekeken, en gefotografeerd, en dáár ging het om.

Foto week 32, 2015 - zwemmers maken zich klaar voor het 'rondje Noordereiland'

Noordereiland in zwart wit Kronkeling  week 32Foto week 39 - een luie zondagmiddag in Ons Park

Noordereiland in zwart  Kronkeling  week 39Blijf rondhangen totdat er iets gebeurt en wees voorbereid


Als je íedere week op hetzelfde kleine stukje grond een foto moet maken, raken de voor de hand liggende opties snel uitgeput. Dus wandel ik maar zo'n beetje rond, en staan mijn zintuigen op scherp voor wat er mogelijk staat te gebeuren. Een houding die mooi is samengevat door de filosoof Seneca: Luck is what happens when preparation meets opportunity.

Voor de foto hieronder stond ik 20 minuten langs de kade. Het stormde, regende en het water sloeg hoog tegen de kant. Ineens kwam daar een vader met zijn kinderen een kijkje nemen naar het ruige water. Dát was waar ik op wachtte, zonder dat ik het wist.

Week 48, 2015

Noordereiland in zwart wit Kronkeling  week 48Ontwikkel een zesde zintuig


Wanneer je maar vaak genoeg wandelt en fotografeert op deze manier ontwikkel je een zesde zintuig. Je voelt onbewust waar je moet gaan staan, wat je in de gaten moet houden.

Zoals je op de snelweg een bepaalde auto onbewust in de gaten houdt – er is iets mee, hij gedraagt zich verdacht. Maar explicieter kun je het niet maken. En dan ineens verandert de auto onaangekondigd van rijbaan.

Er waren al signalen, je pakte ze op, en je reageerde. Enkel omdat je kon putten uit een enorme bak aan vergelijkbare ervaringen met dit resultaat als gevolg. Een soortgelijk onderbewuste moet je opbouwen bij fotograferen.

Met het nieuwe jaar in aantocht kun je misschien zelf ook aan de slag met het wekelijks fotograferen van je eigen buurt. Want ongeacht waar je woont, overal kun je fotograferen. De kunst zit hem in het zien wat anderen niet zien.

Al mijn weekfoto's kun je vinden op Kronkeling.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

22 reacties

 1. Ralf
  Ralf schreef op zondag 20 december 2015 om 15:28  | reageer

  Mooi en inspirerend stukje. Ik ga hier zeker iets mee doen.

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op zondag 20 december 2015 om 21:19  | reageer

  Dag Ralf, leuk te horen dat het je inspireert. Dat is nu preciés mijn bedoeling knipoog Succes met jouw eigen invulling!

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 20 december 2015 om 22:14  | reageer

  Je moet er wél tijd voor hebben vrolijk

 4. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op zondag 20 december 2015 om 22:17  | reageer

  Nou... tijd máák je toch ook wel een beetje... Een wekelijks ommetje in je eigen buurt van driekwartier is wel haalbaar toch? vrolijk

 5. Brian
  Brian schreef op maandag 21 december 2015 om 10:29  | reageer

  Mooi stukje Alvira.
  En voor MartinPhili: Een leraar op mijn oude school zei altijd als ik mijn huiswerk niet af had en vertelde dat ik geen tijd had... "Je had bergen tijd, maar geen prioriteit".

 6. Jack
  Jack schreef op maandag 21 december 2015 om 10:37  | reageer

  Elvira, leuk zo'n persoonlijk artikel!
  Of het de prioriteit hoog genoeg blijft om het een jaar lang vol te houden weet ik niet. Je opmerking om net zo lang te blijven wachten tot er iets gebeurt waardoor de foto net dat beetje meer krijgt deel ik helemaal.
  Bedankt voor het delen.

 7. Piet Nicolaas
  Piet Nicolaas schreef op maandag 21 december 2015 om 12:16  | reageer

  Ik ga ook wekelijks met mijn camera de wijk in, maar maak dan vele foto's. Mijn vraag is: ga jij naar buiten met de idee om één foto te maken of "probeer" je gewoon en zie je wat er van komt?

 8. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op maandag 21 december 2015 om 20:43  | reageer

  Dag Piet, ik maak iedere week meerdere foto's en kies dan de beste uit. Hoewel het me ook nog steeds een mooie uitdaging lijkt om maar één foto te maken; je gaat dan weer heel anders te werk en wordt veel kritischer voordat je op de knop drukt denk ik...

 9. benny
  Profiel benny schreef op dinsdag 22 december 2015 om 13:31  | reageer

  idd écht inspirerend, en ik deel je mening,
  ik ga er ook veel meer op uit dan vroeger
  het is gewoon ideaal er veel mee bezig te zijn en niet enkel in je hoofd!
  leuke blog ook trouwens, je hebt er een nieuwe volger bij

 10. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 22 december 2015 om 14:18  | reageer

  Leuk artikel! Hele leuke site ook, ga ik zeker volgen.
  Maar ik begrijp dat je een X100T hebt? Die gebruik ik nu ook al bijna een jaar en het is echt een openbaring na alle spiegelreflex camera´s.
  Mag ik vragen wat voor instellingen je gebruikt voor je zwartwit foto´s?

 11. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 22 december 2015 om 14:49  | reageer

  Dankjewel Benny! Je kunt je aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief, dan ontvang je de laatste blogposts.
  En Patrick: mijn spiegelreflexcamera ligt te verstoffen sinds ik de X100t heb... Ik bepaal altijd mijn diafragma vooraf en zet de sluitertijd op A (automatisch). ISO heb ik ingesteld op max 800 overdag. Ook erg fijn dat je met je benen moet zoomen, in plaats van met je objectief vrolijk

 12. Patrick
  Patrick schreef op dinsdag 22 december 2015 om 15:01  | reageer

  Bedankt Elvira! En wat voor camera simulation voor zwartwit )bijv. Black and White + R Filter, Black and White + R Filter)?

 13. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 22 december 2015 om 15:13  | reageer

  Hi Patrick, ik fotografeer altijd in kleur, in RAW formaat, de omzetting naar zwart-wit doe ik vervolgens in Lightroom. Wat zijn jouw ervaringen met de zwart-wit instellingen in de camera zelf?

 14. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 22 december 2015 om 15:45  | reageer

  Als je op het Noordereiland woont, is het een fotografisch paradijs vrolijk Maar zelfs al woon je in een oninteressante omgeving geldt ook wat je schrijft. Leuk stuk en fraaie foto's.

 15. RobvdP
  Profiel RobvdP schreef op dinsdag 22 december 2015 om 16:30  | reageer

  Dag Elvira,
  Leuk je verhaal en de bijbehorende foto's.
  Ik herken vele punten in je verhaal, ben zelf net bezig met de afronding van een 365-dagen project. Was leuk maar toch ook intensief. Je gaat er inderdaad anders van naar je omgeving kijken.
  Daarnaast heb ik samen met 10 (toen nog voor mij onbekende, maar inmiddels hebben we elkaar al het nodige persoonlijke toevertrouwd en elkaar meerdere malen ontmoet) fotografen een besloten groep op Facebook. Begonnen met 50 dagen 50 mm, naar iedere week een ander thema (52 weken) naar 1 thema per 4 weken starten we begin januari met 'het abc' Iedere 2 weken een letter (op volgorde) en zo tot het einde van het jaar naar de Z.

  Het leuke van dit in een kleine en overzichtelijke groep te doen is dat het elkaar weer stimuleert, op ideeën brengt.

  Zo blijf je wel fotograferen, dwingt de opdracht je toch een beetje specifiek te kijken en is het gewoon lol.

  Dank voor je verhaal en nog veel inspiratie gewenst.

 16. Jvanzandbeek
  Profiel Jvanzandbeek schreef op dinsdag 22 december 2015 om 20:05  | reageer

  Ik wil al langer een foto project doen, maar elke keer komt er niks van... maar nu kan ik mooi in het nieuwe jaar beginnen!
  Je hebt me over de streep gehaald knipoog

  In de buurt fotograferen is ook een goede tip, want je bent er zo :')
  Ik heb pas de nieuwe Canon 50mm 1.8 lens gehaald, dus meteen een mooie uitdaging om het foto project alleen met deze lens te maken.
  Nu nog een virtuele grens in de buurt gaan bedenken, zodat ik in de buurt blijf nahnah
  Dankjewel voor de inspiratie!

 17. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op dinsdag 22 december 2015 om 20:14  | reageer

  Ha Rob, leuk om al die variaties op dit thema te lezen! En inderdaad werkt het stimulerend als je je foto's deelt met een groep. Bovendien krijg je zo (hopelijk) waardevolle kritiek op je fotowerk.

  JvanZandbeek: ik wens je bijzonder veel succes met je nieuwe uitdaging. Misschien kun je vooraf op een kaart markeren wat de grenzen worden, je kunt bijvoorbeeld een paar omliggende hoofdstraten pakken? En bedenk: je gaat ook weken hebben waarin je niks bijzonders fotografeert, maar het gaat om het trainen van je oog en het leren zien. En dat gaat nu eenmaal met pieken en dalen vrolijk

 18. Jvanzandbeek
  Profiel Jvanzandbeek schreef op dinsdag 22 december 2015 om 20:23  | reageer

  Het word een goede uitdaging voor mij, ik woon in het centrum dus ik kan de winkelstraat ook mee pakken knipoog straatfotografie is iets wat ik normaal nooit doe, normaal doe ik landschap, dus word een mooi uitdagend jaar.

  Ik heb meteen je blog bij de favorieten gezet en ingeschreven voor de nieuwsbrief :D

 19. Willy
  Willy schreef op woensdag 23 december 2015 om 11:47  | reageer

  Als beginnend amateur dank daarvoor haal er veel inspiratie uit

 20. Hein Nieuweboer
  Hein Nieuweboer schreef op woensdag 23 december 2015 om 12:19  | reageer

  Ik zit in dezelfde fase als Elvira twee jaar geleden.
  Heel inspirerend voor me.

 21. Francine
  Francine schreef op woensdag 23 december 2015 om 21:54  | reageer

  Leuk en duidelijk geschreven! Dat kijken wat ik probeer te doen kan nog stukken verbeteren 😀 geduld speelt voor mij een duidelijke rol...

 22. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op woensdag 23 december 2015 om 22:04  | reageer

  @JvanZandbeek: Je hebt inderdaad geluk met die winkelstraat, dat geeft een levendig straatbeeld. Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de Kronkelnieuwsbrief!
  @ Hein, Willy en Francine: Goed om te horen dat het artikel jullie inspireert. En hoe vaker je fotografeert, hoe beter je leert zien. Geduld en oefening spelen een grote rol vrolijk.

  Zelfs de meest bekende fotografen maken een hoop 'slechte' foto's alvorens ze tot een goede komen. Dat kun je mooi zien in het boek Contact Sheets van Magnum; daarin staan vele contactvellen afgedrukt met daarop alle foto's van een bepaalde gebeurtenis én de iconische foto die je meestal wel kent. Maar daar zijn dus vele 'slechte' foto's aan vooraf gegaan. Ik blader dat boek geregeld door als ik vind dat ik weinig goede foto's heb gemaakt - dat geeft me altijd weer moed vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord