Elvira Smit

Word creatiever door je opties te beperken!

zondag 20 december 2015, 14:14 door | 7.609x gelezen | 22 reacties

Bijna twee jaar geleden bedacht ik een plan. Ik wilde meer fotograferen, maar dd het niet. Want het regende, of ik was niet in een mooi land, of het was al donker buiten... Ik probeerde iets nieuws door mijn keuzes te beperken.

Iedere week een foto in mijn eigen buurt


En dat deed ik door mijn doel heel concreet te maken: een jaar lang iedere week een foto op mijn site (www.kronkeling.com) plaatsen van het eiland waar ik op woon, het Noordereiland in centrum Rotterdam. Het hoefde niet eens een goede foto te zijn, ls ik maar een foto maakte.

De eerste 10.000 foto's zijn het lelijkst, zei straatfotograaf Henri Cartier Bresson ooit eens heel treffend. Je kunt dus maar beter aan de slag met die 10.000 foto's, bedacht ik me. Erop uit, kijken en leren!

Een van mijn eerste foto's uit week 10, 2014: twee mensen op een bankje (kennen ze elkaar?) en een hondje dat mij opmerkt

Noordereiland in kleur  Kronkeling  week 10Foto week 16, 2014: op deze locatie heb ik minutenlang gewacht tot zich iets zou aandienen. Dat bleek het meisje en haar fiets te zijn, de kleuren passen bij de rest van de foto.

Noordereiland in kleur  Kronkeling  week 16Foto week 28, 2014: dit vreemde knuffelbeestje viel me enkel op omdat ik echt aan het 'kijken' was. Ik heb bewust gewacht tot er in de achtergrond ook nog wat gebeurde.

Noordereiland in kleur  Kronkeling  week 26


Na die 52 weken ging ik verder met de wekelijse gewoonte, maar ik wilde ng meer begrenzing. Ik stelde mezelf daarom een nieuw doel: alleen maar fotograferen in zwart wit, met een vast brandpunt (35 mm) en op iedere foto moest 'leven' staan.

Doelloos rondhangen


Ik ben inmiddels helemaal gewend aan mijn wekelijkse doelloze wandeling. Opgevoed in een westerse maatschappij is dat even wennen, want alles moet een doel hebben, en je dient met een goed resultaat terug te keren. Beiden lukken soms niet, en dat is ook goed. Want ik heb gekeken, en gefotografeerd, en dr ging het om.

Foto week 32, 2015 - zwemmers maken zich klaar voor het 'rondje Noordereiland'

Noordereiland in zwart wit Kronkeling  week 32Foto week 39 - een luie zondagmiddag in Ons Park

Noordereiland in zwart  Kronkeling  week 39Blijf rondhangen totdat er iets gebeurt en wees voorbereid


Als je edere week op hetzelfde kleine stukje grond een foto moet maken, raken de voor de hand liggende opties snel uitgeput. Dus wandel ik maar zo'n beetje rond, en staan mijn zintuigen op scherp voor wat er mogelijk staat te gebeuren. Een houding die mooi is samengevat door de filosoof Seneca: Luck is what happens when preparation meets opportunity.

Voor de foto hieronder stond ik 20 minuten langs de kade. Het stormde, regende en het water sloeg hoog tegen de kant. Ineens kwam daar een vader met zijn kinderen een kijkje nemen naar het ruige water. Dt was waar ik op wachtte, zonder dat ik het wist.

Week 48, 2015

Noordereiland in zwart wit Kronkeling  week 48Ontwikkel een zesde zintuig


Wanneer je maar vaak genoeg wandelt en fotografeert op deze manier ontwikkel je een zesde zintuig. Je voelt onbewust waar je moet gaan staan, wat je in de gaten moet houden.

Zoals je op de snelweg een bepaalde auto onbewust in de gaten houdt er is iets mee, hij gedraagt zich verdacht. Maar explicieter kun je het niet maken. En dan ineens verandert de auto onaangekondigd van rijbaan.

Er waren al signalen, je pakte ze op, en je reageerde. Enkel omdat je kon putten uit een enorme bak aan vergelijkbare ervaringen met dit resultaat als gevolg. Een soortgelijk onderbewuste moet je opbouwen bij fotograferen.

Met het nieuwe jaar in aantocht kun je misschien zelf ook aan de slag met het wekelijks fotograferen van je eigen buurt. Want ongeacht waar je woont, overal kun je fotograferen. De kunst zit hem in het zien wat anderen niet zien.

Al mijn weekfoto's kun je vinden op Kronkeling.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

22 reacties

 1. Ralf
  Ralf schreef op zondag 20 december 2015 om 15:28

  Mooi en inspirerend stukje. Ik ga hier zeker iets mee doen.

 2. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op zondag 20 december 2015 om 21:19

  Dag Ralf, leuk te horen dat het je inspireert. Dat is nu preciés mijn bedoeling knipoog Succes met jouw eigen invulling!

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 20 december 2015 om 22:14

  Je moet er wél tijd voor hebben vrolijk

 4. Elvira Smit
  Profiel Elvira Smit schreef op zondag 20 december 2015 om 22:17

  Nou... tijd máák je toch ook wel een beetje... Een wekelijks ommetje in je eigen buurt van driekwartier is wel haalbaar toch? vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord