Mis het niet: VIP lidmaatschap met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Nando Harmsen

6 handige apps voor een landschapsfotograaf

maandag 22 maart 2021, 20:10 door | 5.069x gelezen | 7 reacties

Je hebt niet zoveel spullen nodig om goede landschapsfoto's te maken. Met een camera, objectief en statief kom je er meestal wel. Dan kan je op pad.

Maar wanneer moet je gaan, en waarheen? Om die vragen makkelijker te maken kun je apps gebruiken. Ik geef zes handige apps voor een landschapsfotograaf.

Een app is zeker niet noodzakelijk om te fotograferen. Maar ze zijn wel erg handig om specifieke foto's te kunnen maken. Ze bieden alle denkbare informatie op elke plek ter wereld. Mits je een databundel hebt, natuurlijk. Dat is in veel gevallen wel de voorwaarde.

Ik heb een lijst gemaakt met apps waar de landschapsfotograaf heel veel profijt van kan hebben. Het is zeker geen complete lijst, doch slechts een selectie. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, al dan niet gratis.

Nando smartphoneapps


Welke je het liefst gebruikt is helemaal persoonlijk. Kies wat je nodig hebt, of handig lijkt. Is er een andere app die je meer geschikt lijkt, dat is dat ook mogelijk. Het belangrijkste is, dat je de benodigde informatie onder handbereik hebt.

1. Photopills


Dit is de app der apps voor de fotograaf. Het biedt meer mogelijkheden dan je ooit nodig zal hebben. Je kunt de zonsopkomst en zonsondergang tijden opzoeken, of de maanopkomst en ondergang. Het geeft je ook de richting waar die plaatsvinden.

Nando app photopills


Je kunt planningen maken, sterrenregens laten zien, zonsverduisteringen, en de augmented reality geeft je bovendien een prachtige indicatie als je op de plek van bestemming bent. Zo sta je altijd op de juiste plek.

Je kunt scherptediepte aflezen, hyperfocale afstand. De lengte van sterrensporen, en nog veel meer. De app is niet gratis, maar de app is die eenmalige aanschaf meer dan de moeite waard.

2. Google Maps


Je kunt Google Maps gebruiken als routeplanner, maar ook als kaart waar je belangrijke bezienswaardigheden en fotopunten op zet. Je kunt als je ingelogd bent thuis locaties taggen, routes plannen, en die opslaan. Zo kun je die direct terug zien op je smartphone.

Google Maps


3. Maps.me


Dit is vergelijkbaar met Google Maps, maar dan meer toegespitst op de wandelroutes. Althans, zo ervaar ik het. De meest onwaarschijnlijke wandelpaden zie je er op terug, en je kunt het bovendien als routeplanner gebruiken.

Het programma is gratis, en je kunt per gebied een kaart downloaden. Kom je in een nieuw gebied, dan download je dat gebied ook weer als kaart. Het ziet er misschien niet zo fancy uit als Google Maps, maar voor de wandelaar en landschapsfotograaf is het een mooie toevoeging.

Maps me


4. LightPollution Map


Wie een nachtelijke sterrenhemel wil fotograferen, kan beter weg blijven van gebieden die veel lichtvervuiling hebben. LightPollution Map is een wereldwijde kaart waarop de lichtvervuiling weergegeven wordt.

De app geeft een redelijk goed en gedetailleerd beeld van de hoeveel lichtvervuiling per locatie. Je zoomt in op de plek hebt waar je bent, en de kleurencodering vertelt je hoeveel lichtvervuiling er is.

Nando app lightpollution


5. Yr.no weer app


Er zijn veel weerapps te krijgen. Ik gebruik heel veel de Noorse weer app Yr.no. Deze werkt voor de hele wereld, dus niet alleen ScandinaviŰ. Het geeft een mooie weergave van de weersomstandigheden, die tot enkele dagen vooraf tot op het uur weergegeven wordt.

De nauwkeurigheid is net als andere weerapps niet altijd perfect. Maar welke weer app is dat wel?

App yr.no


6. Getijden app


Fotografeer je graag aan zee? Dan is een getijden app onmisbaar. Het voorkomt dat je verrast wordt door hoog water, of zelfs ingesloten raakt. Het maakt het ook mogelijk om je verblijf aan zee in te plannen.

Er zijn veel getijden apps, die niet allemaal gratis zijn. Zeker die voor nautische doeleinden geschikt zijn kosten vaak geld. Ik gebruiken de Getijden app van 7th Gear, die gratis is.

App getijden


Elke app die ik hier vermeld heb kun je makkelijk vinden door in je app-store op de naam van de app te vinden. Van deze apps is alleen Photopills een betaalde app. De overige zijn gratis, met de nodige reclame er tussendoor.

Heb jij apps die je onmisbaar vindt voor landschapsfotografie, of fotografie in het algemeen? Of heb je alternatieven? Deel deze gerust in een reactie onder dit bericht.

Vertel er ook bij waarvoor je die gebruikt en waarom. Zo help je andere fotografen ook om een goede keuze te maken.


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie Ún we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 149 euro, maar slechts 109 euro voor je lidmaatschap.

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 80 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

7 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 14:39

  Nando, je geeft echt een mooi aantal handige apps. Ik heb dan nog een paar aanvullende apps voor Android gebaseerde smartphones:
  Sun Surveyor en Forecast van Auroralabs zijn ook de moeite waard. Die laatste (Forecast) is vooral handig om het Noorderlicht te voorspellen en waar je dat dan het beste waarnemen.

 2. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 16:28

  Ik heb Photopills aangeschaft. Inderdaad een app met van alles in zich. Maar voor sommige (geavanceerde) onderdelen moet je wel eerst even aan de studie !

 3. Walther De Munter
  Walther De Munter schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 20:00

  Dag Nando, bedankt voor de tips.
  Heb Yr.no en Getijden nu gedownload.
  TPE is ook een aanrader, werkt een beetje zoals Photopills.

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 30 maart 2021 om 10:53

  @Donald en Walther; dank je wel voor de aanvulling. Heel nuttig

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord