Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Beter drie foto's van details dan alles in één beeld

vrijdag 25 december 2020, 14:07 door | 3.255x gelezen | 7 reacties

Een landschap kan overweldigend mooi zijn. Het is dan heel aantrekkelijk om dat allemaal op de foto te zetten. Niet voor niets wordt een groothoek objectief zo veel gebruikt voor landschapsfotografie. Het stelt je in staat om zoveel mogelijk van al dat moois in de foto te vangen.

nando landschap auvergne panorama

Panorama van drie opnamen, met een Canon EOS M50 met 18mm en f/8, van een adembenemende ochtend in de Franse Auvergne


Heb jij dit ook, dat een dergelijke foto dan al snel tegenvalt? Meestal is dat als je thuis de foto terug kijkt. Het heeft dan niet langer de uitstraling en sfeer die je ervaarde toen je de foto maakte. Alles staat klein in beeld, details vallen meer niet op en wie weet, misschien mis je wel iets dat de aandacht trekt.

Het nadeel van alles in één enkele foto zetten met een extreme groothoek is, dat er teveel in de foto staat. De interessante details zijn klein en vallen helemaal niet meer op. Het zijn juist die details die destijds het landschap zo mooi maakten.

Probeer daarom dat fantastische landschap in meerdere beelden vast te leggen in plaats van één enkele foto. Niet alleen laat je de prachtige details volledig tot zijn recht komen, je krijgt ook een mooie serie foto's die samen dat gevoel geven wat je daar op die plek ervaarde.

Bekijk de volgende drie foto's eens, en probeer ze terug te vinden in het panorama van het hele landschap dat in het begin van dit artikel staat. Kan jij ze vinden?

nando landschap eilanden in de mist

Canon EOS 5D mark IV met 200mm en f/11


nando landschap kasteel in de mist

Canon EOS 5D mark IV met 115mm en f/9


nando mistig landschap

Canon EOS 5D mark IV met 200mm en f/11


De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto'sDeze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg


Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. Ron den Breems
  Ron den Breems schreef op vrijdag 25 december 2020 om 18:54

  Wat is het nut van het noemen van het camera merk? Totaal oninteressant. Of brengt het geld in het laatje?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 26 december 2020 om 09:25

  @Ron; veel mensen vinden dat inderdaad wel interessant. Gebruikte apparatuur en EXIF informatie wordt regelmatig gevraagd. Maar je hebt gelijk dat het net zo goed met elke ander camera gemaakt kan worden.

  Helaas voor ons brengt het geen geld in het laatje als we cameramerken noemen. vrolijk

 3. Ton van de Blaak
  Ton van de Blaak schreef op dinsdag 29 december 2020 om 12:22

  Het is toch gewoon wat de fotograaf wilt laten zien of een overzichtsfoto of een detail foto . Hoef van mij niet altijd een detail foto te zijn

 4. M.R. van Rijthoven
  M.R. van Rijthoven schreef op dinsdag 29 december 2020 om 12:25

  Mooi artikel, heb alleen een beetje moeite dat een boek over fotografie een 'bijbel' te noemen. De Bijbel is toch echt totaal wat anders. Afgezien van de inhoud over fotografie: geweldig!
  En wat een prachtige foto's in dit artikel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord