Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: blijf nog even na zonsondergang

donderdag 5 augustus 2021, 16:32 door | 2.204x gelezen | 1 reactie

Een mooie zonsondergang kan heel erg bevredigend zijn om te fotograferen. Zeker met een mooie wolkenlucht erbij levert het fantastische foto's op.

We zijn geneigd om direct na zonsondergang weer naar huis te gaan. Maar blijf nog wat langer hangen, want ook de schemering kan bijzondere foto's opleveren.

Veel landschapsfotografen zijn geobsedeerd door zonsopkomsten en zonsondergangen. En dat is niet voor niets, want het licht kan tijdens deze momenten van de dag heel erg mooi zijn. Met een prachtige zonsondergang op de foto gaan we met een tevreden gevoel naar huis.

Nando zonsondergang visvijver

Heerlijk, zo'n zonsondergang. Maar waarom daarna direct naar huis gaan? Blijf nog wat langer.

Het kan echter de moeite waard zijn om na zonsondergang toch wat langer te blijven. Het houdt namelijk niet op als de zon eenmaal achter de horizon verdwenen is. Zoals je weet is het licht daarmee niet verdwenen.

Het gouden uurtje wordt al snel opgevolgd door het blauwe uurtje, wat eigenlijk niet langer dan een kwartiertje duurt. Het licht kan dan heel bijzonder zijn, ook bij een onbewolkte lucht. De kleuren van de lucht kunnen een hele regenboog aan tinten doorlopen tot het moment komt dat de nacht gevallen is.

Nando schemering de peel

Een moment na zonsondergang. Fantastisch licht dat zelfs mooier was dan de ondergaande zon zelf. Dit zijn anti-zonnestralen (anti-crepscular) in tegenoverliggende richting van de zonsondergang.

Maar ook met bewolking aan de hemel kan de natuur je nog verrassen. Hangen de wolken laag, dan kunnen ze tijdens zonsondergang prachtig rood kleuren. Hangen de wolken echter heel hoog, dan krijgen de wolken hun kleur pas na zonsondergang. Dat wil je niet missen.

Blijf daarom altijd nog even na zonsondergang en ga niet direct naar huis. Moeder natuur kan nog wat mooie momenten voor je in petto hebben. Dat wil je natuurlijk niet missen.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel De Landschapsbijbel hier en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 10 augustus 2021 om 15:59

    Helemaal waar Nando. Hier aan het gooimeer zijn ook vaak de fantastische kleuren van het licht vinden.
    Fotoschietgroet Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord