Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: De invloed van licht op een foto

zaterdag 8 april 2023, 20:10 door | 2.071x gelezen | 1 reactie

Je beseft niet wat licht voor invloed op een foto heeft tot je een foto met en zonder zonlicht naast elkaar ziet. De verschillen vallen dan pas op. Ik fotografeerde de krijtrots van Cap Blanc Nez aan de Opaalkust onder die omstandigheden.

Het is erg verleidelijk om snel te fotograferen. Zeker wanneer het landschap erg mooi is kan het aantrekkelijk zijn om de ene na de andere foto te maken. Maar het kan lonen om geduld te hebben, zeker wanneer het zonnetje doorbreekt.

De krijtrotsen aan de Opaalkust heb ik onder wisselende omstandigheden gefotografeerd. Tijdens mijn masterclass lange sluitertijden heb ik de prachtige rotsen van Cap Blanc Nez gefotografeerd. Eerst zonder zonlicht.

Nando opaalkust zon en geen zon 2De foto is met 120 seconden gemaakt om beweging in de wolken te krijgen. Het geeft mooie lijnen en de rotsen reflecteren prachtig in het natte strand. Het was echter een paar minuten wachten tot het zonnetje een opening in de wolken kreeg.

Nando opaalkust zon en geen zonMet het zonlicht verandert het landschap compleet. De instellingen van de camera zijn exact hetzelfde. De bewerking is exact hetzelfde. Het verschil is enorm.

Zoals je ziet, de keuze voor het licht heeft een enorme invloed op het uiteindelijke resultaat. Er is hierin geen goed of fout, alleen voorkeur. Wat je ook wilt laten zien, kies bewust en wacht dan op het juist moment.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 april 2023 om 11:21  | reageer

    Nando, ik begrijp wat je bedoelt en het klopt ook wel wat je zegt. Toch een opmerking: Al het DAGLICHT is ZONLICHT. Je zou eigenlijk moeten spreken van 'direct zonlicht' en gefilterd zonlicht'. Wolken filteren en verminderen de sterkte van het zonlicht. Het spreekt vanzelf dat het dan ook invloed heeft op het resultaat van de foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord