Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: fixeer je niet op je onderwerp

dinsdag 12 januari 2021, 20:02 door | 3.379x gelezen | 0 reacties

Je hebt een prachtig onderwerp in een landschap gevonden. Je plaatst het prachtig in beeld, met een mooie compositie, stelt je belichting in, en maakt de foto. Dan kom je thuis en je merkt dat de achtergrond storende elementen heeft. Let daar op als je fotografeert. Fixeer je niet te veel op je onderwerp.

We zijn zo makkelijk gefixeerd op hetgeen we willen fotograferen dat we dingen over het hoofd gaan zien. Dat is heel begrijpelijk, zeker wanneer we overweldigd zijn door de pracht van het landschap. Daardoor bestaat de kans dat we dingen gewoon niet opmerken.

Die dingen zijn storende dingen. Takken die in beeld hangen, bomen die maar half in beeld zijn, dingen in de voorgrond die we over het hoofd zien, of gewoon elementen die we helemaal niet in beeld willen hebben. Door alleen te concentreren op het onderwerp merk je dit soort storende dingen niet op.

De storende dingen in je beeld ga je pas zien wanneer je thuis bent, als je de foto op je computer bekijkt. Soms kun je het nog wegwerken, maar als er iets maar half in beeld is dat eigenlijk helemaal in beeld had moeten zijn, dan is het te laat. Vaak zijn dit dingen die je op een eenvoudige manier had kunnen voorkomen door niet teveel op je onderwerp te letten.

Zonsopkomst verstoord

De takken links hangen storend in beeld, iets wat je makkelijk over het hoofd ziet als je je alleen op de zon en de naaldboom op de voorgrond concentreert.

Het onderwerp heb je gekozen; je weet wat je op de foto wilt hebben. Dan is het niet meer nodig om daarop te fixeren. Kijk daarom goed wat er allemaal naast je onderwerp gebeurd, en zorg dat alle storende dingen buiten beeld vallen en dat alles wat helemaal in beeld moet komen ook helemaal in beeld is.

Dit kunnen kleine dingen zijn, van simpele blaadjes op de voorgrond, tot grote dingen zoals een onaantrekkelijke kale tak. Maar ook een hoogspanningsmast op de horizon, of takjes die ongemerkt boven in je beeld hangen. Let dus altijd op de randen van de foto, en voorkom dat je je fixeert op je onderwerp.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord