Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: ga eens op pad met een vast brandpunt

donderdag 21 januari 2021, 20:02 door | 3.148x gelezen | 2 reacties

De meeste fotografen gebruiken een zoom objectief. Dat is wel zo handig. Maar dat zoomen kan ook tegen je werken, of zelfs gemakzuchtig. Ga eens op pad met een vast brandpunt. Het zal je verplichten om op een heel andere manier je landschap te bekijken.

Gebruik jij altijd een zoom objectief voor je landschapsfotografie? Dan is dat heel begrijpelijk. Het geeft je de mogelijkheid om je beeldhoek te veranderen, en zo opbouw van je landschapsfoto te beïnvloeden. Een zoom objectief brengt veel mooie mogelijkheden voor je fotografie.

Tegelijkertijd kan een zoom objectief je ook beperken in je creativiteit. Dit komt omdat je zoveel keuze hebt in brandpunt. Het geeft je weliswaar de mogelijkheid om je de verhouding van je onderwerp en achtergrond helemaal naar wens te krijgen, maar het dwingt je niet tot het op een andere manier bekijken van een landschap.

Sized NH20181104 162005

Gefotografeerd met vast brandpunt (Fujifilm X100t) dwingt tot anders kijken.

Door zo nu en dan voor een vast brandpunt te kiezen, leg je jezelf beperkingen op. Je hebt één beeldhoek ter beschikking, wat betekent dat je niet alles op die geijkte manier op de foto kunt zetten. Het dwingt je om je onderwerp op een andere manier te bekijken en op de foto te zetten.

Kies daarom eens voor een 35mm brandpunt, een 50mm brandpunt, of zelfs nog iets langer. Ga daarmee op pad en fotografeer je landschap op die manier. Je zult zien dat je gedwongen wordt om uit je comfortzone te komen, wat tot verrassende beelden kan leiden.

Sized NH20160505 153822

Met de Fujifilm X100t gefotografeerd, een camera met een brandpunt dat overeenkomt met 35mm op fullframe.

Heb je geen objectief met een vast brandpunt? Neem dan je zoom objectief en zet de zoomring met een stukje plakband vast op één waarde. Dat kan natuurlijk ook.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Giel Feddes
  Giel Feddes schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 12:18  | reageer

  Hallo Nando, mooie foto's en een goed idee.
  Ik heb naast mijn Nikon set ook een Fujifilm X100f.
  Ik ga hem ook mee op pad nemen voor landschap fotografie.


  Mvg. Giel Feddes

 2. R.W.O. Stout
  R.W.O. Stout schreef op dinsdag 26 januari 2021 om 15:38  | reageer

  Bedankt Nando voor dit mooie artikel.
  Ik heb eigenlijk altijd een zoomlens op de camera, terwijl ik ook een 50 en een 125 mm lens heb. Ik zal er eens mee rondlopen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord