Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: Ga ook eens fotograferen in daglicht

donderdag 1 juli 2021, 14:41 door | 3.482x gelezen | 4 reacties

De meeste landschapsfoto's worden gemaakt tijdens het gouden uurtje of in de schemering. En dat is niet voor niets. Er is mooi strijklicht en het licht is vaak zacht en warm. Laat het je niet weerhouden om ook eens overdag foto's te maken maken.

Nando schemering peel

Ochtendschemering in de Groote Peel. Geen heel bijzondere compositie en de foto moet het hebben van de kleuren. Nee, dit is geen Luminar luchtje.

Bijna elke landschapsfotograaf zal vertellen dat het beste moment van de dag tijdens de ochtend of avond is, wanneer de zon laag aan de hemel staat. Niet voor niets wordt dit het gouden uurtje genoemd. Maar als je alleen tijdens dit moment fotografeert, wordt het dan niet wat eentonig?

Overdag fotograferen wordt meestal niet gedaan omdat het licht hard is. Althans, dat wordt aangenomen als ongeschikt voor landschapsfotografie. En het klopt dat het heel wat moeilijker wordt om een mooi beeld te maken bij dit licht.

Die moeilijkheid ligt vaak aan het feit dat prachtig licht afleidt van een slechte compositie. Die tekortkoming wordt gemaskeerd. Haal je het mooie licht weg, dan blijft er vaak weinig meer over van de foto.

Nando daglicht landschap

Een daglicht landschap kan heel mooi zijn. Je kunt alleen niet achter een indrukkende lucht schuilen om een tekort aan compositie en beeldopbouw te maskeren.

Toch kan het harde daglicht fantastisch werken. In een bos bijvoorbeeld, of met andere elementen in een landschap waarbij het verschil tussen licht en donker goed te zien is. Speel dan ook met licht en donker, zonlicht en schaduw, en let op een goede compositie.

Nando daglicht bos

Juist licht en schaduw kan overdag fantastisch werken. Een studio fotograaf zou jaloers kunnen zijn op dit soort rim-light (haarlicht).

Het is niet zo dat je dan niet meer bij zonsopkomst of zonsondergang moet gaan fotograferen omdat iedereen dat doet. Nee, doe het allebei. Zowel in dat goude uurtje van de dag, als tijdens het normale daglicht. Je moet alleen meer letten op een goede beeldopbouw, compositie, en het spel van licht en donker.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 6 juli 2021 om 10:32  | reageer

  Een uitstekend verhaal met goede tips
  Soms de vinger op de zere plek houdend. Heel herkenbaar. Zelf trek ik er niet vaak op uit tijdens het gouden of blauwe uurtje. Landschapsfotografie doe ik dan meestal tijdens de dag. Het licht is dan inderdaad hard, behalve bij grijs weer. Het grootste probleem vind ik dan de grote contrastverschillen. Dat is wel op te lossen met grijsverloopfilters, maar dan moet je ze wel hebben. Goede filters zijn gewoon behoorlijk prijzig en ik kan dat geld niet missen. Ik probeer de contrastverschillen op te lossen in Photoshop, maar dat lukt niet altijd naar wens. Vooral als de contrastverschillen te groot zijn.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 6 juli 2021 om 12:12  | reageer

  @Gast;
  Probeer juist gebruik te maken van die grote contrastverschillen. Als je deze helemaal weg wilt werken ga je een foto eruit laten zien alsof je onder een bewolkte hemel gefotografeerd hebt.

 3. Freddy Van Erp
  Freddy Van Erp schreef op dinsdag 6 juli 2021 om 12:31  | reageer

  Fotograferen in te fel daglicht!
  Denk daarbij aan een polarisatiefilter die de wolken accentueert, of juist door in tegenovergestelde richting te draaien het felle licht zou kunnen verminderen? Of heb ik het mis?

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 6 juli 2021 om 15:07  | reageer

  @Freddy,
  Een polarisatie maakt de blauwe lucht inderdaad donkerder. Een donkere lucht zal daarom het contrast tussen lucht en voorgrond verminderen.
  Maar pas op met groothoek en de onvermijdelijke ongelijke polarisatie in de lucht. Dat is een hels karwei om te corrigeren in PS.
  Persoonlijk zou ik een polarisatie niet of nauwelijks gebruiken voor doortekening in de lucht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.122 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord