Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: gebruik doorkijkjes

zondag 3 januari 2021, 15:51 door | 4.508x gelezen | 0 reacties

Een uitgestrekt landschap kan prachtig zijn. Maar de ontdekking van dat landschap is misschien nog veel mooier. Stel je het moment voor dat het zich aan je blik ontvouwd, een ontdekking die het eerste wow moment geeft. Gebruik doorkijkjes om dat gevoel in de foto terug te vinden.

Het is net als een verhaal dat zich ontvouwd. Je loopt over een pad en maakt de bocht. Net voor de je bocht door bent krijgt je een eerste glimp van een prachtig weids landschap, dat zich met elke volgende stap zich verder ontvouwd.

Het is de spanning, de opwinding, vlak voor dat moment dat je van het volle uitzicht kunt genieten. Zou het niet mooi zijn als je dat gevoel ook in een foto kunt vangen? Door gebruik te maken van een doorkijkje kan dat.

Doorkijkjes


Het is niet zo simpel als het lijkt. Het is namelijk de bedoeling dat je een mooie omlijsting krijgt, en niet een paar takken die in je beeld hangen.

De elementen die je omlijsting maken moeten niet in de weg zitten, geen belemmering zijn om er doorheen te kijken. Het moet een echte toegevoegde waarde zijn.

Doorkijkjes


Een doorkijkje is ook heel geschikt om te spelen met een kleine scherptediepte. Door de voorgrond onscherp te houden, zonder dat de herkenbaarheid verloren gaat, krijg je een sterk gevoel van diepte.

Doorkijkjes


Je kunt er ook voor kiezen om de voorgrond scherp te houden, maar let er dan wel op dat er een duidelijke scheiding is tussen voor- en achtergrond. Dit kan heel goed door de omlijsting van je doorkijkje donkerder te houden.

Doorkijkjes


Door goed gebruik te maken van een doorkijkje kun je de foto een verhaal meegeven, en een beetje van dat gevoel dat jij had toen het landschap achter die bocht aan je blik ontvouwde.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg


Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord