Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: kijk altijd even over je schouder

donderdag 25 februari 2021, 20:40 door | 2.567x gelezen | 0 reacties

Daar sta je dan, met het gezicht naar een prachtige zonsondergang. De lucht kleurt prachtig rood want er zit regen in de lucht. De reflectie van het zonlicht schittert in het water.

Je maakt de ene foto na de andere, want het is zo mooi; je kunt je ogen er niet vanaf houden. En zo mis je alles dat achter je gebeurt.

Herken je dit? Ik wel. Dit soort momenten zijn fantastisch en je kunt aan het fotograferen blijven. Elke seconde lijkt het wel mooier te worden. Je maakt belichtingstrapjes, andere composities of kiest een ander brandpunt. Je wilt geen moment missen.

Als je dan met je fotomaatje de foto's bekijkt zie je plotseling dat hij (of zij) een foto van een prachtige regenboog heeft gemaakt. Hoe komt het dat je die zelf niet gezien hebt? Simpel, je keek niet over je schouder. Je fotomaatje wel.

Nando over de schouder regenboog

Verhip, een regenboog. Die had jij ook gezien als je over je schouder gekeken had.

Dan kun je je eerst afvragen waarom je niet een seintje van je fotomaatje kreeg. Maar belangrijker is de onderliggende boodschap: kijk ook over je schouder en zie wat daar gebeurd.

Het kan prachtig frontaal licht zijn, of die mooie regenboog. Misschien liep er wel een reebok op vijf meter afstand voorbij.

Het loont altijd om over je schouder te kijken. Niet alleen met een zonsondergang, maar ook als je rondwandelt.

Het landschap achter je kan fantastisch zijn, wolkenpartijen kunnen adembenemend oplichten, een regenboog, licht van goud, of een gordel van Venus boven de horizon.

Nando over de schouder belt venus

Voor zonsopkomst, of na zonsondergang, kun je achter je de schaduw van de Aarde zien. Dit is de gordel van Venus. Je moet dan wel over je schouder kijken.


Staar je dus niet blind op de dingen die voor je zijn, hoe mooi ook. Kijk ook altijd naar achteren. Het kan meer dan de moeite waard zijn.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord