Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: kijk altijd even over je schouder

donderdag 25 februari 2021, 20:40 door | 2.148x gelezen | 0 reacties

Daar sta je dan, met het gezicht naar een prachtige zonsondergang. De lucht kleurt prachtig rood want er zit regen in de lucht. De reflectie van het zonlicht schittert in het water.

Je maakt de ene foto na de andere, want het is zo mooi; je kunt je ogen er niet vanaf houden. En zo mis je alles dat achter je gebeurt.

Herken je dit? Ik wel. Dit soort momenten zijn fantastisch en je kunt aan het fotograferen blijven. Elke seconde lijkt het wel mooier te worden. Je maakt belichtingstrapjes, andere composities of kiest een ander brandpunt. Je wilt geen moment missen.

Als je dan met je fotomaatje de foto's bekijkt zie je plotseling dat hij (of zij) een foto van een prachtige regenboog heeft gemaakt. Hoe komt het dat je die zelf niet gezien hebt? Simpel, je keek niet over je schouder. Je fotomaatje wel.

Nando over de schouder regenboog

Verhip, een regenboog. Die had jij ook gezien als je over je schouder gekeken had.

Dan kun je je eerst afvragen waarom je niet een seintje van je fotomaatje kreeg. Maar belangrijker is de onderliggende boodschap: kijk ook over je schouder en zie wat daar gebeurd.

Het kan prachtig frontaal licht zijn, of die mooie regenboog. Misschien liep er wel een reebok op vijf meter afstand voorbij.

Het loont altijd om over je schouder te kijken. Niet alleen met een zonsondergang, maar ook als je rondwandelt.

Het landschap achter je kan fantastisch zijn, wolkenpartijen kunnen adembenemend oplichten, een regenboog, licht van goud, of een gordel van Venus boven de horizon.

Nando over de schouder belt venus

Voor zonsopkomst, of na zonsondergang, kun je achter je de schaduw van de Aarde zien. Dit is de gordel van Venus. Je moet dan wel over je schouder kijken.


Staar je dus niet blind op de dingen die voor je zijn, hoe mooi ook. Kijk ook altijd naar achteren. Het kan meer dan de moeite waard zijn.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.592 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord