Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: voeg een menselijk element toe

donderdag 29 april 2021, 15:51 door | 2.447x gelezen | 2 reacties

Een prachtig landschap is fantastisch om naar te kijken. Toch kan het al snel een foto zonder dimensies zijn. Er is geen schaal, geen gevoel van grootte. Dit is eenvoudig te voorkomen door een menselijk element toe te voegen.

De invloed van de mens is tot bijna alle uithoeken van de Aarde doorgedrongen. Waar je ook kijkt, je kunt er bijna niet meer omheen. Vaak proberen we een landschap zonder enig menselijk element te fotograferen. Maar juist dat ontbreken daarvan kan ervoor zorgen dat er geen gevoel van perspectief, schaal of dimensies is.

Een menselijk element in de foto kan de foto 'down to Earth' brengen. Het geeft een connectie, een gevoel van toegankelijkheid en vooral ook perspectief. We krijgen en gevoel van de grootte, de uitgestrektheid, en misschien wordt het landschap daardoor juist nog imposanter.

Menselijk element


Neem een persoon mee in een landschapsfoto, een fietser of wandelaar. Een boerderij of huis. Desnoods een windmolen of hoogspanningsmast aan de horizon. Zo lang het maar onderdeel van het landschap uitmaakt, en niet als losstaand element te zien is.

Het grappige is, dat we dit wel vaak doen als we op fotoreis gaan. Een rood visserhuisje in Noorwegen, een kerkje op IJsland, een boot in een fjord, of een vuurtoren op de rand van een kaap.

Maar in Nederland of BelgiŽ denken we er meestal niet aan. We mijden het als het absoluut niet zo hoort. Toch kan dit menselijk element net dat beetje meerwaarde aan een landschapsfoto geven. Probeer het maar eens.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg

Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Rens
  Rens schreef op dinsdag 4 mei 2021 om 14:14  | reageer

  Prachtige opname Nando.
  Zeker het rood van de hardlopende dame komt prachtige naar voren!

 2. Toon
  Toon schreef op woensdag 5 mei 2021 om 07:16  | reageer

  De aarde moet voor jou wel heilig zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord