Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: zorg voor contrast in je foto

donderdag 7 januari 2021, 20:02 door | 4.748x gelezen | 4 reacties

Je maakt een foto van die mooie zonsondergang en wat blijkt, de hele voorgrond is erg donker. Maar, je hebt een goede camera en in Lightroom of Luminar, of welk ander fotobewerkingsprogramma dan ook, is het heel eenvoudig om die donkere voorgrond op te lichten.

Nando landschapsbijbel contrast 6

Het beeld recht uit de foto is niet af. Is het niet leuk om de donkere delen wat op te lichten?

Het resultaat van die donkere delen oplichten is een heel vlakke foto, zonder enig contrast. Er zit geen zwart meer in, en geen wit. Of heel weinig van die twee. Heel je beeld is gevuld met middentonen. Herken je dit? Dan kan je foto wel wat contrast gebruiken.

Nando landschapsbijbel contrast 5

Hooglichten donkerder maken, schaduwen lichter maken, en je eindigt met een hele vlakke foto.

Contrast maakt een foto spannender, sprankelender. Het geeft diepte aan de foto en bovendien extra context. Wees niet bang om donkere delen in je foto te hebben, of juist lichte delen. Je foto gaat ervan leven.

Nando landschapsbijbel contrast 7

Zorg voor donker en licht in je foto, en alles wordt spannender om naar te kijken.

Het is niet verkeerd om donkere delen op te lichten wanneer je dat nodig acht, maar doe dit met beleid. Wanneer je selectief delen donker laat, kan het de aandacht in je foto vangen, en rust brengen als er veel elementen in beeld zijn. Bovendien kan het wat geheimzinnigheid geven, waardoor de kijker nieuwsgierig wordt.

Wees daarom terughoudend in oplichten van alle schaduwen, en het terugdringen van alle hooglichten. Voorkom die vlakke foto zonder contrast en je foto zal meer tot leven komen. Probeer het maar eens uit.

Nando landschapsbijbel contrast 3De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto'sDeze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg


Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 10:43  | reageer

  @Nando, tof artikel. Is het niet ook een kwestie van smaak of mode van het tijdperk?
  Je laat 3x dezelfde foto zien. 1x zoals die uit de camera komt, de 2e keer met opgelichte donkere partijen en de 3e zoals jij het graag ziet. Ik heb daar alle begrip voor, maar wat mij opvalt, is dat foto 2 meer sfeer laat zien omdat de laaghangende mist goed zichtbaar is en daarmee de sfeer bepaalt in de foto. Bij foto 3 gaat die sfeer verloren, vind ik. Bovendien is het logisch dat bij mist een veel minder contrastrijk beeld ontstaat. Ik verneem graag jouw mening over mijn inbreng.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 11:53  | reageer

  @Donald; er hing nauwelijks of geen mist of nevel in die voorbeeld foto. Wat je in de tweede foto denkt te zien, is puur door het verwijderen van contrast. Dit is geen mist.

 3. Edvhoto
  Profiel  Edvhoto schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:22  | reageer

  @Nando, mee eens met Donald: weer een interessant artikel om te lezen en rekening mee te houden bij het bewerken van. Wat betreft je 'bijbel': zeker de moeite waard en met genot gelezen, bekeken en nog eens lezen vrolijk.

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 januari 2021 om 12:23  | reageer

  @Nando, dank voor de toelichting. Als ik naar de 2e foto kijk, had ik echt de indruk van laaghangende mist. Ik had het dus mis.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord