Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

4 Tips voor Lightroom Classic voor ervaren gebruikers

maandag 7 juni 2021, 23:46 door | 5.363x gelezen | 3 reacties

Soms ken je iets al jaren, maar blijken er toch nog handigheden in te zitten die je nog nooit gebruikt had. Als je dan meekijkt bij iemand anders ontdek je soms handigheden waarvan je het bestaan niet wist. In dit artikel 4 van die handige tips voor het werken met Lightroom Classic.

1. Fijnafstellingen van de sliders


Als je iets veel doet in Lightroom is het wel aan de sliders trekken. Soms kan het lastig zijn om met je muis of tablet een fijne aanpassing te maken. Gelukkig is daar een handigheidje voor.

Druk, terwijl je met de muis over een slider hangt, op het pijltje omhoog of omlaag op je toetsenbord. Zo maak je een minuscule aanpassing. De exacte waarde is natuurlijk afhankelijk van de waarde van de slider. Bij belichting is het bijvoorbeeld 0,1 Ev.

Lr tips slider adjustments

Wil je toch grotere wijzigingen? Gebruik dan de Shift-toets in combinatie met de pijltjes. Dan is de stap bij belichting 0,33 Ev.

2. Snel het aanpassingspenseel resetten


Regelmatig gebruik ik een aanpassingspenseel om even snel een aanpassing op een deel van het beeld uit te voeren. Lightroom onthoudt bij elk nieuw penseel dat je start de instellingen van de vorige keer dat je het aanpassingspenseel gebruikte.

Vaak is dat handig, maar het is ook regelmatig zo dat je gewoon eerst alles op nul wilt zetten zodat je weer schoon kunt starten met een nieuwe aanpassing.

Dubbelklik dan even op het woordje 'Effect:' bovenaan het paneel. Hiermee reset je alle instellingen van het aanpassingspenseel. Dat scheelt een boel onnodig gesleep.

Aanpassingspenseel resetten

3. Gebruik de sneltoetsen


Lightroom werkt ontzettend veel sneller als je gebruik maakt van de sneltoetsen. Er zijn er ontzettend veel en die kun je natuurlijk niet allemaal zomaar uit je hoofd leren. Zorg dus dat je de sneltoetsen opzoekt van handelingen die je vaak uitvoert.

Lightroom 5 sneltoetsen

Ik heb ook een handig spiekbriefje voor je om een snelle start te maken met het gebruik van sneltoetsen. Er staat nog Lightroom 5 op, maar de sneltoetsen zijn onveranderd en werken gewoon nog steeds in de huidige versie.

Ľ Download: Lightroom Classic sneltoetsen

4. Snel automatisch maskeren


Wanneer je met het aanpassingspenseel bezig bent wil je vaak snel schakelen tussen 'automatisch maskeren' en gewoon maskeren. Dat is een kwestie van een vinkje omzetten, dus dat lijkt eenvoudig genoeg.

Alleen moet je wel eerst terug naar het betreffende paneel. Een snellere manier is gewoon CTRL of Command ingedrukt houden. Dat schakelt je aanpassingspenseel vanzelf over naar de 'Automatisch maskeren'-stand.

Aanpassingspenseel - automatisch maskeren


Wat is jouw Lightroom tip?


Er zitten natuurlijk nog ontzettend veel meer handigheidjes in Lightroom verstopt. Deel jouw favoriete tip in de reacties!


Meer weten over Lightroom?


Volg dan ťťn van de Lightroom cursussen op Photofacts Academy. Bijvoorbeeld de cursus Starten met Lightroom Classic.

Lightroom Classic is het meeste gebruikte softwarepakket voor het organiseren en bewerken van foto's bij fotografen. Het programma is niet voor niks zo populair; het werkt erg prettig en kan veel.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Stefaan
  Stefaan schreef op dinsdag 8 juni 2021 om 10:55  | reageer

  Zooo blij met tip 2!

 2. Bart Telling
  Bart Telling schreef op dinsdag 8 juni 2021 om 19:20  | reageer

  Tip 1 is bijzonder handig. Kende ik niet. Dank

 3. Paul Lefevere
  Paul Lefevere schreef op donderdag 10 juni 2021 om 10:50  | reageer

  Variante op tip 1 "Druk, terwijl je met de muis over een slider hangt, op het pijltje omhoog of omlaag op je toetsenbord."
  Indien jouw muis over een rolwieltje beschikt, kan je ook op de slider klikken, en met de wieltje de slider laten bewegen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord