Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Mark de Rooij

Copyrightgegevens toevoegen in Lightroom

vrijdag 2 september 2011, 20:05 door | 14.574x gelezen | 2 reacties

In Adobe Lightroom is het mogelijk om bij het importeren van je foto's direct metagegevens over copyright toe te voegen aan de fotobestanden. Door dit direct bij het importeren van de foto's te doen, weet je dat al je foto's die later op het internet komen deze gegevens bevatten. Als iemand interesse heeft in je foto kunnen ze onder andere contactinformatie terugvinden in de bestandseigenschappen van de foto.

Door van te voren een standaard preset te maken, hoef je bij het importeren alleen nog maar deze preset te selecteren. Uiteindelijk kost het je dus heel weinig tijd. Ga eerst naar het scherm waar je foto's kunt importeren (CTRL - SHIFT - I). In Lightroom 3 vind je aan de rechterkant van je scherm het onderdeel over metadata.

Lightroom importvenster

Kies hier in het drop-down menu voor de optie New. Het volgende scherm zal verschijnen waar je allerlei gegevens in kunt vullen.

Preset aanmaken

Als eerste kun je de preset een naam geven. Indien je meerdere presets wilt maken is het slim om goed na te denken over de verschillende namen zodat ze achteraf makkelijk uit elkaar te houden zijn.

In het onderdeel IPTC Copyright kun je copyrightgegevens invoeren. Bij Copyright Status kun je selecteren of je foto copyrighted is of niet. Als je geen copyright op de foto wilt hebben dan kun je Public Domain selecteren.

In het volgende onderdeel, IPTC Creator, kun je eventueel nog persoonlijke informatie invullen zoals je naam, adres, telefoonnummer, emailadres en website invullen.

Preset aanmaken

Druk hierna op Create en de preset is gemaakt. In het vervolg kun je tijdens het importeren van je foto's deze preset selecteren. Lightroom kan dit voor je onthouden zodat je er niet meer bij elke import aan hoeft te denken. Op deze manier staan de copyrightgegevens dus altijd in het fotobestand.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Mark de Rooij

Over de auteur

Mark de Rooij fotografeert met name landschappen in Nederland en tijdens zijn (verre) reizen. Daarnaast geeft hij fotografie cursussen in Rotterdam en online cursussen in Adobe Lightroom, Photoshop Elements en fotografie.

2 reacties

 1. Benny
  Profiel Benny schreef op zondag 4 september 2011 om 15:04

  Ik raad elke serieuze fotograaf aan, om ten alletijden de metagegevens in te vullen.

  Zelf vul ik het altijd in.

  Benny

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 12 september 2011 om 22:29

  Lees alles over IPTC en EXIF in het net nieuwe handboek.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord