Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Michelle Peeters

In 3 stappen een Dragan-effect met Lightroom

maandag 4 februari 2019, 20:10 door | 11,427x gelezen | 8 reacties

Het Dragan-effect is momenteel één van de meest populaire beeldbewerkingseffecten. Dit effect is bedacht door de Poolse fotograaf Andrzej Dragan.

Hij gebruikt dramatische belichtings- en bewerkingstechnieken die de tonaliteit en de huidtextuur van het onderwerp van je portretfoto verbeteren.

In dit artikel laat ik in drie eenvoudige stappen zien hoe je het Dragan-effect op je portretfoto's kunt simuleren met Lightroom. Het resultaat is een portretfoto met veel contrast en scherpte, waardoor een dramatisch effect ontstaat.

Dragan effect before and after


Stap 1


Kies Bestand, Foto's en Video's importeren en navigeer naar de juiste bestandslocatie. Kies een foto die je wil omzetten en klik op Open. Open de foto in de module Ontwikkelen. Door te klikken op Standaard in het rechterpalet open je dit palet.

Dragan effect lightroom importeren

Foto's importeren in Lightroom

Ga naar Helderheid. Voor dit portret heb ik de helderheid opgeschroefd naar ongeveer +50, waardoor de groeven in het gezicht nog zichtbaarder worden. Voor het Dragen-effect mag je die best fors aanzetten. Klik op Details. Voor dit portret heb ik onder Vercherpen de hoeveelheid op +40 gezet.

Dragan effect lightroom standaard menu

Helderheid verhogen in Standaard menu

Je kunt nu ook Straal, Details en Masker met de schuifregelaar aanpassen. Met de Alt-knop ingedrukt krijg je een voorproefje van het effect. Bij Straal koos ik 1,4 en Details +30. Het Masker houd je op 0 (nul).

Dragan effect lightroom verscherpen in details menu

Verscherpen in het Details-menu

Stap 2


Selecteer nu het gereedschap Aanpassingspenseel (K) en dubbelklik op Effect om alle waardes op nul te zetten. Pas alleen de Helderheid aan met +50. Veeg met het Aanpassingspenseel over plekken waar je het Dragan-effect wilt versterken, zoals hier op het gezicht.

Klik op Nieuw bovenaan bij het Aanpassingspenseel voor een nieuw penseel. Dubbelklik op Effect om de vorige instellingen te resetten. Zet Belichting op ongeveer +1 en Helderheid op +20. Ga nu met je penseel over de donkere en zwarte plaatsen om die op te helderen en daar meer details uit te halen (bijvoorbeeld de ogen).

Dragan effect lightroom effect aanpassingspenseel

Aanpassingspenseel (K), helderheid en belichting plaatselijk verhogen

Ook versterk je zo de vlekken op dekkleuren, dat is bij het Dragan-effect vaak wel mooi. Klik weer op het Penseel om de bewerking op te slaan en te sluiten.

Dragan effect lightroom aanpassingspenseel nieuw

Nieuw aanpassingspenseel, belichting en helderheid verhogen

Stap 3


Speel als laatste nog even met de basisbewerkingen. Het is bij elke foto verschillend wat mooi is (en smaken verschillen natuurlijk...). Instellingen waar je vooral nog even naar moet kijken zijn Contrast en Levendigheid. Door het Contrast op te rekken, maak je de lijnen in de foto nog harder.

Dragan effect lightroom contrast levendigheid

Contrast en Levendigheid aanpassen in Standaard menu

Met Levendigheid kies je een donker kleurenpalet, iets dat je met het Dragan-effect wilt bereiken. Ga als je tevreden bent op het allerlaatst nog naar het tabje Effecten. Zet je stijl op Prioriteit hooglichten en de Hoeveelheid op -15. Pas de Middelpunt, Ronding en Doezelaar aan naar eigen smaak.

Dragan effect lightroom effecten

Prioriteit hooglichten in Effecten-menu

Meer weten over Lightroom?


Volg dan één van de Lightroom cursussen van Piet van den Eynde op Photofacts Academy. De Lightroom Workflow tips & tricks cursus is een hele nuttige om mee te starten.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

8 reacties

 1. Evert
  Evert schreef op dinsdag 5 februari 2019 om 13:21

  Echt top, ik maak hier al gebruik van maar ben altijd iets voorzichtig en dus terughoudend. Ik ga het eens meer versterken zoals je hierboven beschreven hebt. Dank voor de tips.

 2. Dwarsje
  Dwarsje schreef op dinsdag 5 februari 2019 om 14:03

  Dragan kenmerkt zich voornamelijk door de aparte scherpte behandeling en toning. In het Topaz filter kan je ook goede resultaten bereiken. Bovendien als preset opslaan.

 3. hilda
  hilda schreef op dinsdag 5 februari 2019 om 14:16

  ik heb net stap voor stap gedaan wat uitgelegd werd....een mooi resultaat....ik heb er gelijk een preset van gemaakt. bedankt

 4. smeets
  smeets schreef op dinsdag 5 februari 2019 om 15:34

  ai..zo moet het dus echt niet

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.989 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.989 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.