Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

Lightroom Tip: Niet alleen je foto's en catalogus back-uppen

vrijdag 18 januari 2019, 20:10 door | 7.118x gelezen | 5 reacties

Indien je, zoals in mijn geval, een groot fotoarchief hebt van bijvoorbeeld meer dan 50.000 foto's, dan kan het handig zijn om, naast je Lightroom catalogus ook twee andere bestanden te back-uppen.

Het betreft hierbij de bestanden van de voorvertoningen van je foto's nl. 'Lightroom Catalog Previews.lrdata' en 'Lightroom Catalog Smart Previews.lrdata'.

Bij het afsluiten van Lightroom heb je de mogelijkheid om een back-up van je catalogus te maken. Indien je deze catalogus per ongeluk verwijdert of als deze corrupt raakt of nog erger als je harde schijf crasht, ben je al je eerder uitgevoerde bewerkingen van je RAW-foto's kwijt.

Het is dus zaak om Lightroom zodanig in te stellen dat bijvoorbeeld 1 x per week een back-up van je catalogus te maken. Het veiligste is om dit te doen naar een andere locatie als waar je catalogus staat, bijvoorbeeld een externe harde schijf. Standaard plaatst Lightroom je catalogus in de map /afbeeldingen/lightroom/.

Huub keulers lightroom backup 1


Tijdens het importeren van je foto's kun je aangeven in welk formaat je je voorvertoningen wil laten aanmaken maar ook of je zogenaamde slimme voorvertoningen wil aanmaken.

Huub keulers lightroom backup 2


Met slimme voorvertoningen kun je foto's bewerken die niet fysiek zijn aangesloten op je computer. Slimme voorvertoning-bestanden zijn een nieuwe, kleinere bestandsindeling op basis van de DNG-bestandsindeling met verlies.

Huub keulers lightroom backup 3

Wat veel mensen echter misschien niet weten is dat Lightroom ook bestanden aanmaakt met daarin je voorvertoningen (Lightroom Catalog Previews.lrdata) en evt. slimme voorvertoningen (Lightroom Catalog Smart Previews.lrdata) van je foto's.

Lightroom plaatst deze bestanden in dezelfde map als de Lightroom catalogus (Lightroom Catalog.lrcat) zelf.

Huub keulers lightroom backup 4


Mocht je deze bestanden om de een of andere reden 'kwijtraken' dan heb je dus ook niet meer de beschikking over deze (slimme) voorvertoningen. Normaliter is dit geen probleem omdat Lightroom deze voorvertoningen weer opnieuw kan aanmaken aan de hand van je eigenlijke foto's.

Heb je echter dus een fotoarchief van bv. 50.000 foto's dan kan het opnieuw aanmaken van deze voorvertoningen wel eens heel lang duren (zeker de 1:1 voorvertoningen).

Aangezien het aanmaken van een 1:1 voorvertoning ongeveer 1 tot 2 seconden duurt, dan kost dit voor 50.000 foto's in het meest gunstige geval ca. 14 uur. Heb je je foto's op een externe harde schijf met een langzamere USB 2 aansluiting staan, dan zal dit nog veel langer duren.

Een oplossing voor dit probleem kan dan zijn om je voorvertoningen en slimme voorvertoningen te back-uppen. Helaas zul je dit wel handmatig moeten doen, Lightroom slaat deze bestanden namelijk niet automatisch op zoals je catalogus.

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om bij mijn back-up van mijn Lightroom catalogus ook de twee voorvertoning bestanden op te back-uppen naar een extreme harde schijf. Dit back-uppen en eventueel terugzetten gaat vele malen sneller dan het opnieuw moeten aanmaken van je Lightroom voorvertoningen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

5 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op vrijdag 18 januari 2019 om 23:17  | reageer

  Weliswaar kost het tijd om nieuwe (smart)previews aan te maken, maar Lightroom is wel zo slim om de foto's waar je naar kijkt als eerste te doen. Dus in de praktijk valt het probleem mee. Ik doe het wel, maar echt belangrijk zijn de previews niet.

  Wat ik wel belangrijk vind zijn (naast de RAW files, catalogus en backup catalogussen) presets (niet alleen developmentpresets, maar ook die voor export, import, iptc, watermerk, printlayouts, filename templates, locations, enzovoort). Daar zit vaak veel werk in.
  En vergeet ook de plugins niet, inclusief de installatiebestanden die misschien niet meer online beschikbaar zijn.

 2. Bart
  Profiel Bart schreef op dinsdag 22 januari 2019 om 13:04  | reageer

  Belangrijke aanvulling Reinoud. Hoe kan ik die presets enz allemaal back uppen. Nu laat ik iedere week een back up maken van mijn c,d en twee externe schijven bij Jottacloud. Daar dek ik LR dan toch ook mee af. Lr back up ik zowel catalogus en fotos op twee externe schijven

 3. stanny
  stanny schreef op woensdag 23 januari 2019 om 10:24  | reageer

  ik heb momenteel een probleem met mijn catalogus van lightroom
  deze is verdwenen uit lightroom, en kan hem niet terug zetten van uit de back up,of van uit mijn DROBO, catalogus openen, kiezen, DROBO-catalogus- maar het venster open word niet actief
  als ik foto's inporteer komt hij wel in beeld in de rechter colon van lightroom.
  weet iemand een oplossing?
  Stanny

 4. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op donderdag 24 januari 2019 om 09:33  | reageer

  Beste Reinoud,
  Helemaal met je eens dat je presets en exports zeker zo belangrijk zijn. Die wil je natuurlijk ook niet kwijtraken. Mooie aanvulling op het artikel. Dank je.

 5. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op donderdag 24 januari 2019 om 09:38  | reageer

  Hallo Bart,
  Hieronder heb ik een link geplaatst naar een engelstalig artikel waarin je vraag beantwoord wordt. Dit is even wat ednvoudiger dan alles hier uitleggen. Succes met het backup’en en bedankt voor je reactie.
  https://www.lightroompresets.com/blogs/pretty-presets-blog/17457404-backing-up-your-pretty-presets-for-lightroom

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord