Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Lightroom-update voor gpu-versnelling

vrijdag 16 augustus 2019, 16:08 door | 3.951x gelezen | 0 reacties

Lightroom Classic en Adobe Camera Raw-gebruikers kunnen met de nieuw uitgebrachte update van Adobe gebruik maken van gpu-versnelling tijdens fotobewerking. Bij desktop-apps zou deze versnelling voor een aanzienlijke prestatieverbetering moeten zorgen.

Hoe werkt gpu versnelling


Eerder artikel


We schreven precies een jaar geleden al een artikel over GPU-versnelling in Lightroom. De module Ontwikkelen was toen de enige die GPU-versnelling kon gebruiken.

Opdrachten en processen die losstaan van de module Ontwikkelen, werden hierdoor niet beïnvloed. Je had een snelle harddisk en een hoge resolutie monitor nodig met meer dan de standaard 2K-resolutie om enig effect te ondervinden. Nu lijkt er wel het een en ander verbeterd te zijn.


Krachtiger gpu's


Na het installeren van de update kun je gebruikmaken van krachtiger gpu's tijdens fotobewerking. Je zou een vloeiendere en responsieve ervaring krijgen, aldus Adobe.

Het verschil zul je vooral merken bij gebruikmaking van krachtige gpu's en monitoren met relatief hoge resoluties, zoals een 4k-monitor. Als je een 1080p scherm hebt of een geïntegreerde gpu, dan zul je waarschijnlijk geen grote verschillen ervaren.

Je kunt nu ook foto's als png-bestand exporteren. Voorheen kon je ze alleen openen en importeren. De update moet vooral voor snelheidswinst in de Bibliotheekmodule van Lightroom Classic gaan zorgen. Bovendien kunnen gebruikers kleurlabels aan collecties toekennen.

Afbeeldingen in batch samenvoegen


In Lightroom Classic kon je al verschillende afbeeldingen samenvoegen tot hdr-foto's, panorama's of har-panorama's, maar nu kan dat ook met groepen van hdr- of panoramafoto's. Je hoeft ze niet meer één voor één samen te voegen, je kunt ze in een batch van gegroepeerde afbeeldingen nu direct samenvoegen.

Verwijderde foto's terughalen


Straks heb je ook de mogelijkheid om eerder verwijderde foto's te herstellen. Hiervoor is in alle Lightroom-apps een map beschikbaar waarmee foto's tot zestig dagen nadat ze zijn weggegooid weer terug te halen zijn.

Als je een gratis account hebt kun je dit alleen doen op het apparaat waarop je de foto's hebt verwijderd. Als Creative Cloud-lid of met een Premium-abonnement kun je verwijderde foto's terughalen vanaf elk apparaat dat maar aan je account verbonden is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord