Elja Trum

Lightroom: Aanpassingpenseel gebruiken

vrijdag 29 juni 2018, 09:45 door | 21.861x gelezen | 7 reacties

Met Lightroom kun je razendsnel je foto's verbeteren. In deze video tutorial laat ik zien hoe je met behulp van het aanpassingspenseel snel meer sfeer in een foto kunt brengen. Met het aanpassingspenseel kun je gemakkelijk op specifieke plekken een bewerking uitvoeren. Je be´nvloed dan niet direct de gehele foto.


In deze video gebruik ik overigens alleen maar de absolute basis van het aanpassingspenseel. Er is nog veel meer mee mogelijk, maar als je er nog nooit mee gewerkt hebt laat dit al direct goed de mogelijkheden zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 9 juli 2012, 23:58.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Jeroen Zelle
  Jeroen Zelle schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 12:06

  Ik gebruik het aanpassingsperceel zowat op elke foto, zeker in combinatie met een tekentablet is het heerlijk om te gebruiken.

  Tip: stel je Wacom Intuos pen zodanig in dat de achterkant (de gum) automatisch het wis penseel wordt als je in het aanpassingspenseel zit. Er is hiervoor een sneltoets in Lightroom (weet niet welke precies), deze kan je eraan toewijzen.

 2. Bomma flits
  Bomma flits schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 13:04

  Deze aanpassingen zijn super!Wat Lightroom 4 betreft, hoe exporteer je een stuke film dat je hebt bewerkt? Kan iemand mij aan een antwoord helpen?

  Chris

 3. Edwin
  Edwin schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 13:30

  Ik gebruik lichtroom maar heb toch weer 2 dingen geleerd die het een stuk makkelijker maakt, thanks!!

  Edwin
  Fotostudio76.nl

 4. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op woensdag 11 juli 2012 om 09:12

  Dat ik zelf nooit achter de wisknop ben gekomen, is me een raadsel. Dus hartelijk dank daarvoor, Elja. En Jeroen bedankt voor de gumtip. Lijkt me bijzonder handig. Weer een reden om toch maar eens werk te gaan maken van die tekentablet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.961 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord