Elja Trum

Lightroom: Aanpassingpenseel gebruiken

vrijdag 29 juni 2018, 09:45 door | 20.757x gelezen | 7 reacties

Met Lightroom kun je razendsnel je foto's verbeteren. In deze video tutorial laat ik zien hoe je met behulp van het aanpassingspenseel snel meer sfeer in een foto kunt brengen. Met het aanpassingspenseel kun je gemakkelijk op specifieke plekken een bewerking uitvoeren. Je beïnvloed dan niet direct de gehele foto.


In deze video gebruik ik overigens alleen maar de absolute basis van het aanpassingspenseel. Er is nog veel meer mee mogelijk, maar als je er nog nooit mee gewerkt hebt laat dit al direct goed de mogelijkheden zien.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 juni 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 9 juli 2012, 23:58.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Jeroen Zelle
  Jeroen Zelle schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 12:06

  Ik gebruik het aanpassingsperceel zowat op elke foto, zeker in combinatie met een tekentablet is het heerlijk om te gebruiken.

  Tip: stel je Wacom Intuos pen zodanig in dat de achterkant (de gum) automatisch het wis penseel wordt als je in het aanpassingspenseel zit. Er is hiervoor een sneltoets in Lightroom (weet niet welke precies), deze kan je eraan toewijzen.

 2. Bomma flits
  Bomma flits schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 13:04

  Deze aanpassingen zijn super!Wat Lightroom 4 betreft, hoe exporteer je een stuke film dat je hebt bewerkt? Kan iemand mij aan een antwoord helpen?

  Chris

 3. Edwin
  Edwin schreef op dinsdag 10 juli 2012 om 13:30

  Ik gebruik lichtroom maar heb toch weer 2 dingen geleerd die het een stuk makkelijker maakt, thanks!!

  Edwin
  Fotostudio76.nl

 4. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op woensdag 11 juli 2012 om 09:12

  Dat ik zelf nooit achter de wisknop ben gekomen, is me een raadsel. Dus hartelijk dank daarvoor, Elja. En Jeroen bedankt voor de gumtip. Lijkt me bijzonder handig. Weer een reden om toch maar eens werk te gaan maken van die tekentablet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord